Se schimbă cărțile de identitate. Semnalul autorităților

Se schimbă cărțile de identitate. Semnalul autorităților

Anunţul a fost făcut de şeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, comisarul-şef Cătălin Aurel Giulescu, care spune că românii vor putea opta, în curând, între cărţile de identitate cu sau fără cip, asta după ce UE va impune schimbarea formatului acestor documente şi introducerea unor noi elemente de siguranţă, în baza unui regulament care va apărea în luna iulie.

Potrivit Capital.ro, cărţile de identitate româneşti se vor schimba practic după luna iulie, când va intra în vigoare noul regulament oficial al Uniunii Europene, care va impune „întărirea elementelor de securitate cuprinse în documentele de identitate eliberate propriilor cetăţeni de către statele membre”.

„În acest sens, şi la nivelul României vor fi adoptate măsuri în scopul respectării dispoziţiilor acestui regulament (…) Măsurile vor conduce la schimbarea formatului documentului de identitate”, a declarat Giulescu, adăugând că buletinele vor avea de acum înainte formatul unui card bancar.

Cu toate că vom avea şansa de alege între cărţi de identitate cu cip sau fără, cele din urmă vor limita accesul în Europa, întrucât este posibil să nu se mai poată circula în spaţiul UE fără acte de identitate cu cip.

„În Camera Deputaţilor există din anul 2017 un proiect de lege care a fost deja adoptat de Senatul României, este în dezbaterea Camerei Deputaţilor, el a fost temporizat tocmai ţinându-se cont de acest proiect de regulament al Uniunii iniţiat de Comisia Europeană. Cu siguranţă procedurile vor fi reluate după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii a regulamentului. Acel proiect de lege introduce opţiunea cetăţeanului în ceea ce priveşte tipul de document pe care şi-l doreşte. (…) Cetăţeanul va avea posibilitatea să solicite o carte de identitate cu cip sau o carte de identitate care să nu conţină acel cip. Este foarte posibil ca cetăţeanul să nu poată călători în spaţiul UE cu acel document fără cip”, a mai spus şeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

De asemenea, oficialul a mai precizat că ţările UE, inclusiv România, vor avea la dispoziţie doi ani pentru implementarea măsurilor prevăzute în regulamentul ce va intra în vigoare peste câteva luni, însă actualele documente de identitate vor fi valabile în continuare, până la expirarea lor.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Rareș Prisacariu s-a mutat din Botoșani. ”Părinții mei au făcut cel mai mare sacrificiu din viața lor!” (Foto)

astăzi, 08:12
1310

Premiul câștigat la ”Românii au talent” i-a adus notorietate, dar și dorința de a face mult mai mult pentru a-și îndeplini visul, acela de a deveni actor. Copilul din...

Ce s-a întâmplat cu Ayan după ce a fost găsit. ”A vorbit tot drumul, spunea că a văzut un lup…”

astăzi, 07:38
3059

Băiețelul era sprijinit de un copac, epuizat și speriat, în apropierea unei lăcaș de cult, la câțiva kilometri de locul în care fusese văzut ultima dată.Copilul a fost ur...

Doliu în mediul academic, s-a stins un profesor care a pregătit studenți și la Botoșani!

astăzi, 07:10
886

Din rândul universitarilor de la departamentul de Căi de Comunicații și Fundații de la Facultatea de Construcții și Instalații, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Ia...