S-au schimbat regulile înhumării: Morţii trebuie îngropaţi în 36 de ore! "Este o problemă", spune directorul Urban Serv

Modificările ce au fost aduse la Legea înhumării le dă bătăi de cap celor de la societatea Urban Serv, care încearcă să găsească soluţii pentru a putea respecta noile prevederi.

S-au schimbat regulile înhumării: Morţii trebuie îngropaţi în 36 de ore! "Este o problemă", spune directorul Urban Serv

Potrivit unei Hotărâri de Guvern, care a intrat în vigoare luna aceasta, mortul trebuie dus la groapă în decurs de 36 de ore de când s-a stabilit decesul. În caz contrar, pot fi aplicate amenzi cuprinse între 500 și 10.000 de lei.

Simion Drelciuc, directorul Urban Serv, societatea care administrează cele două cimitire din municipiul Botoşani, susţine că acest termen de 36 de ore va duce la suplimentarea  orelor de muncă pentru angajaţii care lucrează în cimitire şi practic asta ar însemna că ar trebui să lucreze în fiecare zi, ceea ce ar duce la încălcarea prevederilor Codului Muncii.

Actul normativ stabilește exact şi cum se transportă defunctul, cum este îmbălsămat, înhumat, incinerat, dar și deshumat. În plus, firmele de pompe funebre trebuie să aibă specialiști care să ”înfrumusețeze” mortul.

De altfel, societatea Urban Serv a început deja să fie verificată de Direcţia de Sănătate Publică vizavi de modul în care sunt făcute înhumările în cele două cimitire.

“Este o problemă şi nu ştim cum să o rezolvăm, vom veni şi în Consiliul Local cu o modificare de regulament, după ce s-a modificat Legea înhumării conform căreia un decedat trebuie înhumat în 36 de ore de la data decesului. Suntem cei care prestăm serviciul şi trebuie să ne conformăm. Am pus să se calculeze să vedem cum facem, pentru că sunt cele două zile care conform Codului Muncii trebuie să fie libere, după cinci zile de muncă. Noi acum lucrăm sâmbăta şi suntem liberi luni . Acum va trebui să asigurăm un fel de permanenţă. Am avut şi un control de la DSP cu modul în care facem înhumările în cimitire. Dacă decedatul a avut o boală molipsitoare înhumarea se poate face doar în anumite condiţii”, a precizat Simion Drelciuc.

Medicii de la Direcția de Sănătate Publică se vor ocupa de controale, împreună cu polițiștii.

Legea stabilește clar şi că fotografiatul și filmatul celui decedat este strict interzis, fără acordul familiei. 

"Dacă se respectă sau nu, e răspunderea rudelor, dar noi ca prestatori trebuie să fim organizaţi în ceea ce priveşte lanţul acesta. Sunt multe situaţii hilare, dar trebuie să le respectăm”, a conchis directorul Urban Serv.

Noile prevederi legislative sunt controversate, în condiţiile în care ar fi practic imposibil să se respecte cele 36 de ore, mai ales în cazurile în care acest termen ar expira în cursul nopţii.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Femeie lovită în plin de o mașină în timp ce traversa strada!

Miercuri, 18 Octombrie 2017
4449

Accidentul a avut loc, miercuri seara, la Ungureni, în apropiere de intersecția cu DJ 296. O femeie în vârstă de 49 de ani, care tocmai coborâse dintr-o mașină care o luase...

Cum poţi deveni poliţist de frontieră: 280 de locuri scoase la concurs în cadrul Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră Avram Iancu Oradea

Miercuri, 18 Octombrie 2017
1903

Poliţia de Frontieră Română informează tinerii absolvenţi ai cursurilor liceale cu diplomă de bacalaureat, care vor să devină poliţişti de frontieră, că se pot înscrie la ...

Sistem de monitorizare a prețurilor la carburanți

Miercuri, 18 Octombrie 2017
197

Guvernul a aprobat în ședința de astăzi un Memorandum privind crearea unui sistem de monitorizare a preţurilor pentru carburanţi.Platforma de monitorizare a preţurilor pentru carburan...