S-au calculat noile chirii pentru locuințele ANL! Creștere de până la CINCI ori!
BOTOSANI

Proiectul de hotărâre privind majorarea chiriilor locuințelor ANL, din municipiul Botoșani, va intra luna aceasta pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local.

S-au calculat noile chirii pentru locuințele ANL! Creștere de până la CINCI ori!

Reprezentanții societății Locativa sunt pe ultima sută de metri cu calculul noilor chirii ce vor fi percepute pentru anul în curs. Pentru mulți chiriași aceste noi tarife vor fi un șoc, în condițiile în care vor crește și de cinci ori.

Potrivit lui Florinel Gornea, directorul Locativa, până acum s-au făcut calculele pentru apartamentele cu două și trei camere, fiind în curs de stabilire și chiriile pentru garsoniere.

Astfel, dacă acum cei care stau într-un apartament cu două camere, într-un bloc ANL, din municipiul Botoșani, plătesc o chirie lunară de 90-96 de lei, după majorare vor plăti până la 480 de lei. În cazul apartamentelor cu trei camere chiria va ajunge la 520 de lei, de la 100-110 lei. 

Au fost introduse o serie de criterii în baza cărora se fac aceste calcule, unele dintre acestea fiind vârsta și veniturile chiriașilor. În cazul persoanelor care au sub 35 de ani, chiria se va stabili în funcție de suprafața desfășurată a locuinței, în timp ce în cazul chiriașilor care au peste 35 de ani la calculul chiriei se vor lua în calcul și veniturile pe care aceștia le realizează.

"S-au stabilit niște valori aproximative privind chiria fiindcă aceste valori sunt în funcție de vârsta titularului de contract, sunt valori diferite în funcție de numărul de camere. Aceste chirii majorate sunt conform legii, sunt la nivel de țară, nu este doar la nivel de Botoșani. Calculul care se face pentru stabilirea chiriilor este destul de stufos, mai intervine un procent care va fi aprobat de către Consiliul Local, care este de la 0 la maxim 1%. Noi am făcut calculele cu o valoare maximă pentru apartamentele cu două și trei camere. Am înaintat Consiliului Local documentele, fiind cel care va aproba acest coeficient variabil, dacă va fi 0 se diminuează mult de la 480 de lei chiria pentru două camere, se duce la 300 și ceva de lei", a declarat directorul Locativa.

Consilierii locali vor decide și dacă chiriile se aplică retoractiv de la 1 ianuarie. Chiriile ce vor fi aporbate acum sunt valabile doar pentru anul în curs, în anul 2018 urmând a se face noi calcule, raportate la cursul euro de la data de 31 octombrie al anului precedent.

Reprezentanții Locativa se așteaptă ca, odată cu introducerea noilor tarife, o parte dintre chiriași să plece. 

"Unii s-ar putea să plece, unii să ne împovăreze pe noi cu datorii, sau probabil vor opta spre cumpărare", a mai spus Florinel Gornea. 

Până acum, la Botoșani, nu a fost vândută nicio locuință ANL, deși sunt depuse 58 de cereri. Vânzarea acestora nu a fost posibilă întrucât nu sunt întocmite cărțile funciare, anul acesta fiind pentru a patra oară când Locativa solicită municipalității să aloce fondurile necesare pentru finalizarea acestei etape.

 

 

Spune-ne opinia ta