S-au aprobat taxele şi impozitele locale pe 2018: Cu cât plătim mai mult şi pentru ce! Primarul atacă hotărârea în instanţă!

După ce proiectul de hotărâre privind aprobarea taxelor şi impozitelor locale, din municipiul Botoşani, pe anul 2018 a fost respins, inclusiv amendamentul depus de social-democraţi, în şedinţa extraordinară convocată imediat după cea ordinară proiectul a trecut în forma dorită de consilierii social-democraţi.

S-au aprobat taxele şi impozitele locale pe 2018: Cu cât plătim mai mult şi pentru ce! Primarul atacă hotărârea în instanţă!

A fost posibil pentru că la şedinţă şi-a făcut apariţia şi social-democratul Ady Petruşcă, care iniţial a lipsit. În schimb, de la şedinţa extraordinară au absentat toţi consilierii municipali ai PNL, fiind prezent doar primarul Cătălin Flutur.

Pentru nouă taxe şi impozite locale botoşănenii vor scoate, la anul, bani mai mulţi din buzunare, majorarea fiind în procent de 5% pentru fiecare categorie de impozit. Amendamentul depus de PSD prevede un procent mai mic de creştere a birurilor faţă de cel propus de Executivul Primăriei Botoşani.

Printre cele mai importante impozite care se majorează sunt cele pe clădiri, mijloace de transport şi terenuri, precum şi taxa pentru rezervarea locului de parcare.

“Este vorba de nouă taxe şi impozite locale şi pentru acestea s-a propus o majorare. Impozit pe clădiri persoane fizice, domnul primar ne propune o majorare de 37,5%, noi propunem 5%, impozitul pe clădiri nerezidenţiale, de asemenea persoane fizice, domnul primar propune o majorare de 50%, noi propunem 5%. Impozit pe clădiri persoane juridice rezidenţiale, domnul primar propune 20%, noi 5%, impozit pe clădiri nerezidenţiale, domnul primar propune 20%, noi propunem 5%. Taxa pe clădiri proprietate publică concesionate, domnul primar ne propune 20%, noi propunem 5%, apoi impozit pe teren construcţii, teren curţi, mijloace de transport persoane fizice şi juridice, domnul primar ne propune 20%, noi propunem 5%. Taxa pentru rezervare loc de parcare persoane fizice se propune o majorare de 50%, noi propunem o majorare de 5%, iar pentru persoane juridice se propune o mărire cu 33%, noi propunem cu 5%”, a precizat viceprimarul Cosmin Andrei.

Edilul a transmis că majorarea de 5% va acoperi necesarul de fonduri până la jumătatea anului, când vor fi alocaţi bani de la Guvern.

“Să avem acea plasă de siguranţă până la jumătatea anului când Guvernul va interveni cu sumele de echilibrare. Nu pot să nu remarc dezinteresul total al colegilor care probabil nu sunt aici că nu se plătesc şedinţele de îndată sau au un alt motiv, se gândesc la binele botoşănenilor şi au plecat din sală. Era foarte important să discutăm acest proiect, dar în politică sunt păreri contra, pentru, acesta este punctul nostru de vedere”, a conchis viceprimarul Cosmin Andrei.

Proiectul de hotărâre, împreună cu amendamentul propus de PSD, a întrunit numărul de voturi pentru a putea trece, respectiv 12 pentru.

După vot, primarul Cătălin Flutur a anunţat că va ataca Hotărârea de Consiliu Local  la instanţa de contencios-administrativ.

“Voi ataca această hotărâre în contencios, mai mult decât sigur. Am văzut cum aţi pus problema, domnul primar a propus, ală rău a propus. Nu, propunerea a venit după o consultare cu serviciile de specialitate de la Taxe şi impozite”,  a spus primarul Cătălin Flutur.

Noile taxe şi impozite locale sunt aplicabile de la data de 1 ianuarie, iar pentru cei care plătesc până la sfârşitul lunii martie se acordă o bonificaţie de 10%.

 

 

 

Spune-ne opinia ta