S-a dat startul, pentru a patra oară, depunerii ofertelor pentru drumul strategic. În premieră, CJ oferă avans de 30%

S-a dat startul, pentru a patra oară, depunerii ofertelor pentru drumul strategic. În premieră, CJ oferă avans de 30%

S-a deschis etapa de depunere a ofertelor pentru modernizarea „drumului strategic” din județul Botoșani, respectiv Axa rutieră strategică 2: Botoşani – Iaşi, constructorii interesați având ca termen limită de înscriere la licitație data de 27 aprilie a.c.

Consiliul Județean nu a stabilit încă perioada de evaluare a ofertelor, însă, potrivit noilor reglementări, nu va trebui să depășească 60 de zile lucrătoare de la termenul etapei de depunere a dosarelor, decât în condiții excepționale.

Drumul strategic este scos pentru a patra oară la licitație, însă cu un buget considerabil majorat, fiind alocați 475.545.296 de lei, inclusiv TVA, adică nu mai puțin de 99.355.374 de euro.

De această dată, CJ oferă avans de 30% constructorului desemnat câștigător al licitației.

Noile cote ale contribuției proprii în proiect a Consiliului Județean Botoșani cumulează o sumă totală de 158.381.420 de lei, inclusiv TVA, din care 152.451.199,38 lei, reprezintă achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului și 5.930.220,65 lei, reprezentând cofinanțarea proiectului, contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului „Regiunea Nord-Est - Axa rutieră strategică 2: Botoşani - Iaşi”.

Cea de a treia licitație a fost anulată din pricina nedepunerii vreunei oferte din partea companiilor de construcții. Proiectul avea atunci un buget de 272 de milioane fără TVA, adică echivalentul a 65 de milioane euro, ceea ce însemna un cost de aproximativ 610.000 euro pe kilometru de tronson. Practic, acel buget era proiectat fără a se lua în calcul cheltuielile neprevăzute, care puteau ajunge, estimativ, până la un sfert din suma alocată.

Avem cel mai mare preț pe kilometru de drum județean, mai ales că acest drum județean, mare parte din el, în proporție de 80% cred, se execută pe structura existentă. Sunt într-adevăr prețuri mai mari pe kilometru decât e media pentru drumurile județene”, declara Dorin Birta, vicepreședinte al Consiliului Județean Botoșani, după eșecul celei de a treia licitații.

Noutatea principală a reactualizării indicatorilor tehnico-economici ai proiectului constă în lotizarea drumului strategic. Astfel, lucrările vor fi împărțite pe tronsoane, ceea ce ar încuraja depunerea de oferte, potrivit oficialului citat. Cele trei loturi care vor fi scoase la licitație sunt:  Hăneşti-Dângeni-Mihălăşeni; Dângeni-Todireni şi breteaua spre Blândeşti, respectiv Şipote-Rediu-Călăraşi.

Noul preț per kilometru de drum se ridică la 935.549,66 de euro. Drumul strategic măsoară 106,265 kilometri. Pentru ca fondurile europene să nu fie pierdute, axa rutieră trebuie să fie finalizată până în luna octombrie a anului 2023.

Noul buget a fost aprobat în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Județean, desfășurată acum mai bine de o lună.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

952 persoane angajate prin intermediul AJOFM Botoșani, în primele trei luni ale anului 2024

astăzi, 17:14
14

În primele trei luni ale anului 2024, au fost integrate pe piața muncii datorită măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă implementate de Agenția Județeană pentru Ocuparea For...

(P) LEGO TOWN LA BOTOȘANI SHOPPING CENTER!!!

astăzi, 16:12
174

Orășelul LEGO creativ pentru copii vă așteaptă la centrul comercial Botoșani Shopping Center! Cei mici și mari sunt invitați să experimenteze GRATUIT bucuria jocurilor LEGO, într-un cad...

ISU Botoșani își mărește echipa: Patru posturi scoase la concurs din sursă externă!

astăzi, 16:00
148

Începând de astăzi, s-a dat startul înscrierilor la concursurile organizate pentru ocuparea, prin încadrare directă, a unor posturi vacante în cadrul Inspectoratului pe...