Revoltă în rândul unor primari din județ!

O parte dintre primarii din localitățile din județul Botoșani, unde în vară a fost declarată stare de alertă din cauza secetei, sunt revoltați că nu li s-au dat bani pentru cheltuielile pe care le-au făcut în acea perioadă.

Revoltă în rândul unor primari din județ!

Unul dintre aleșii locali indignați de această situație este Eugen Nechita, primarul comunei Drăgușeni. În cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, de joi, acesta i-a cerut socoteală prefectului Dan Nechifor, spunând că la vremea la care s-a declarat stare de alertă  în comuna pe care o conduce s-au făcut anumite investiții, primind asigurări că banii vor fi recuperați.

Nechita spune că acest lucru nu s-a întâmplat, iar din această cauză primăriile au ajuns să facă datorii. 

"Cu starea de alertă de anul trecut, sunt primării care au acționat și au rămas cu găuri în bugetul local tocmai din cauză că au acționat pe stare de alertă. Ce facem noi, primăriile, care am acționat pe stare de alertă? Noi am făcut niște cheltuieli, extinderi de alimentare cu apă", a spus primarul comunei Drăgușeni.

Prefectul Dan Nechifor a explicat că există un act normativ care asigură finanțare pentru cheltuielile care au fost făcute. 

"Domnule primar, haideți să vorbim tehnic, vorbim de Ordonanța 9 care s-a publicat în 2017 și dacă o să o citiți o să vedeți că aveți posibilități și anul acesta să obțineți finanțare. Este vorba de angajamente multianuale, este publicată ordonanța în Monitorul Oficial, citiți-o și apoi discutăm. Eu vorbesc de lege, dvs. de ce vorbiți?", a precizat prefectul Dan Nechifor.

Răspunsul reprezentantului Guvernului în teritoriu l-a enervat pe Eugen Nechita, care a spus că atât el, cât și alți primari, au depus de mai multe ori adrese la Prefectură, dar li s-a răspuns contrariul, vizavi de posibilitatea de a recupera banii. 

"Eu vă spun că acei bani vor putea fi plătiți, pe angajamente multianuale pe Ordonanța 9, pe prevederea bugetară nouă pe 2017, dată de noul Guvern. Eu nu vorbesc din cărți, eu vorbesc pe lege și spune foarte clar dacă știți ce înseamnă angajament multianual, înseamnă că conștientizați că orice credit ați făcut, inclusiv pe starea de alertă, va putea fi plătit multianual", a specficat prefectul. 

Primarii au plecat tot nemulțumiți de la ședință și sunt sceptici că vor mai putea recupera respectivii banii. 

FOTO: Sume solicitate de o parte dintre unitățile administrativ-teritoriale unde a fost stare de alertă din cauza secetei


 

 

 

Spune-ne opinia ta