Revoltă în rândul primarilor botoșăneni privind accesarea fondurilor europene: "Ne povestiți Capra cu trei iezi"

Modalitatea de evaluare a proiectelor depuse de administrațiile publice locale, dar și întreaga procedură pe care trebuie să o urmeze în vederea accesării de fonduri europene pe diferite programe, îi nemulțumește profund pe aleșii locali din județul Botoșani.

 

Revoltă în rândul primarilor botoșăneni privind accesarea fondurilor europene: "Ne povestiți Capra cu trei iezi"

Mai mulți primari din județ au participat, miercuri, la Instituția Prefectului la o sesiune de informare referitoare la Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, fiind prezente și două reprezentante ale Organismului Intermediar Regional POSDRU Regiunea Nord-Est.

Acestea au făcut o prezentare generală a programului, însă nu au știut să răspundă la o serie de întrebări venite din partea primarilor. În cadrul POCU 2014-2020, din cele 16 proiecte depuse de la Botoșani, doar unul a trecut de evaluare. 

Primarul comunei Hilișeu Horia, Ioan Butnaru, a acuzat faptul că evaluarea proiectelor este una subiectivă și că sunt avantajate administrațiile locale din regiunile mai bogate ale țării.

"La noi, la Botoșani, îmi permit să spun chestia asta, pe niște criterii subiective nu au trecut. Am avut de trimis solicitări în timpul evaluărilor, le-am trimis și apărem că nu am trimis. Scriem proiecte, cheltuim bani, cheltuim timp, cheltuim din energia noastră și la un moment dat subiectiv sunt tratate aceste proiecte din partea de Nord a țării", a spus primarul comunei Hilișeu Horia.

O intervenție mai vehementă a avut-o Dumitru Chelaru, primarul comunei Pomârla. Acesta a reproșat faptul că reprezentanții organismelor care gestionează fondurile europene se feresc să ofere explicații clare și la obiect. 

"Suntem în al nu știu câtelea an în care povestim Capra cu trei iezi, cum vă aduce mama vouă și după ușă, știți dumneavoastră. Oamenii vin și vă întreabă punctual lucruri la care nu o să le răspundeți niciodată pentru că sunt instrucțiuni interne. Vreau să ne explicați exact ce înseamnă un lucru, altfel o să ne povestiți Capra cu trei iezi. Am vorbit 10 ani AFIR infrastructură rutieră, din 2012 am mai așteptat patru ani și am povestit. Câte proiecte au intrat în județul Botoșani? Unul la Hudești și la Ungureni pe contestație. Vorbim patru ani, facem adunări. De ce? Sunt proști primarii, sunt proști consultanții? Pentru că au făcut o formulă prin care Florești de Cluj, etalonul bogăției în România, face 20 de puncte și noi la Botoșani nu facem decât patru puncte. Fiți sinceri și veniți cu toate răspunsurile de care avem nevoie ca să nu batem apa în piuă. Ne-a uimit ce se poate întâmpla în țara asta. Sunt instrucțiuni interne la care nu avem acces și soluția magică este la o autoritate, un organism intermediar regional sau cel de la București. Ca salamul de Sibiu. Este undeva și nu știe toată lumea cum funcționează. Este adevărul, nu trebuie să vă feriți. La Minister am întrebat lucruri mărunte, secret! Ghidul îl citim, știm alfabetul, știm ce ne așteaptă", a spus Dumitru Chelaru.

La rândul lor, reprezentanții ONG-urilor și-au manifestat neîncrederea vizavi de accesarea pe viitor a fondurilor europene. 

"Nu mai avem încredere în relansarea acestor ghiduri. Sumele care erau odată și aveam mai multe șanse în momentul de față sunt înjumătățite, și de asta domnii primari sunt agitați. Vrem niște răspunsuri, că de citit ghiduri de pe internet știm cu toții să citim", a spus Semiramida Balan. 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Claudia Luca

Covoare asfaltice pe mai multe drumuri judeţene. Unde se va interveni!

Luni, 5 Februarie 2018
1440

Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri a transmis către Consiliul Judeţean o situaţie cu lucrările de întreţinere şi reparaţii ce vor fi făcute anul acesta pe tronsoanele de dr...

Modificări în grupul PNL din Consiliul Judeţean

Luni, 5 Februarie 2018
725

Doi consilieri judeţeni aleşi pe listele PNL, în urma scrutinului din 2016, renunţă la mandatele din Consiliului Judeţean, locul acestora urmând a fi luat de supleanţi.Unul dintr...

Consilier local, nemulţumit de funcţionarea iluminatului public din Botoşani: "Suntem defazaţi"

Duminică, 4 Februarie 2018
495

Iluminatul public în municipiul Botoşani este o problemă readusă frecvent în discuţie în cadrul sedinţelor de Consiliu Local.  Aşa s-a întâmplat şi la ultima ...