Reabilitatea termica a blocurilor, la mana proprietarilor

Reabilitatea termica a blocurilor, la mana proprietarilor
Comisia de administratie din Senat a intocmit, astazi, un raport de admitere, fara amendamente, pentru ordonanta ce priveste cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte si prin care reabilitarea termica a blocurilor va necesita acceptul majoritatii membrilor asociatilor de locatari.

"Daca exista persoane care nu pot sau nu vor sa participe la acest program, va fi problema asociatiei de proprietari si a administratiei publice locale, pentru ca discutia s-a purtat in jurul conditiei pe care asociatia de locatari trebuie sa o respecte - hotarare cu majoritate sau cu unanimitate a membrilor", a declarat presedintele Comisiei de adminsitratie publica a Senatului, Petru Filip.

"Argumentul ministerului (Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei) a fost ca programul se refera la proprietati comune, pentru ca anveloparea tine de acoperis si fatade, ceea ce cade in raspunderea tuturor celor care locuiesc acolo", a mai declarat el.

El a mai explicat ca asociatiile de locatari vor trebui sa solutioneze, impreuna cu administratiile publice locale, modul in care vor acoperi cei 20% din suma totala a investitiilor ce trebuie facute pentru reabilitarea blocurilor, Guvernul acoperind 50% din suma, iar administratiile publice 30%.

"Modul in care parte din membrii asociatiei nu pot sau nu vor sa acopere parte din finantare este o chestiune pe care asociatia de locatari si administratia publica locala trebuie sa o solutioneze. Este problema lor. Pana la urma, cei 50% pe care Guvernul si cei 30% pe care administratia publica locala ii dau intr-un astfel de proiect reprezinta un cadou. Sunt niste bani pe care niste proprietari de apartamente ii primesc", a mai spus Filip.

Senatul este prima camera sesizata in privinta OUG 18/2009. Reabilitarea termica urmareste reducerea emisiilor de noxe prin reducerea consumului de combustibil, reducerea cheltuielilor cu incalzirea pe timpul iernii, cele cu climatizarea pe timpul verii, iar toate acestea vizeaza reducerea consumului anual specific pentru incalzire sub 100 de kwh/mp pe arie utila.

Lucrarile obligatorii sunt izolarea termica a peretilor exteriori, inlocuirea ferestrelor si usilor, inclusiv la intrarea de acces din blocuri, cu tamplarie performanta energetic, termoizolarea si hidroizolarea planseului peste ultimul nivel in cazul existentei sarpantei, dar si peste subsol, daca sunt locuinte la parter.

sursa: ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Veste uriașă pentru vârstnici: ”E un pas extrem de importanti!”

astăzi, 07:02
50

Compania Națională Poșta Română se pregătește să introducă posibilitatea achitării acestora cu cardul direct la poștaș. Compania a investit în 7.000 de dispozitive mobile care v...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Sfinţiţi Mc. Marcu, Episcopul Aretuselor, şi Chiril diaconul

astăzi, 06:54
9

Sfântul Marcu (sec. 4) s-a născut în zilele împăratului Constantin cel Mare (306-337), cel care a oprit prigoanele împotriva creştinilor, dând deplină libertate Biser...

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
161

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...