"Cu capul prin perete", la Penitenciarul Botoșani!

În perioada 4-21 septembrie 2018, la sediul Penitenciarului Botoșani se desfășoară un proiect inedit, un workshop intitulat "Cu capul prin perete", în cadrul căruia se realizează 6 filme documentare privind viața din penitenciar.

"Cu capul prin perete", la Penitenciarul Botoșani!
"A fi împreună este un început, a rămâne împreună este un progres, a lucra împreună este un succes" - Henry Ford
 
În perioada 4-21 septembrie 2018, la sediul Penitenciarului Botoșani se desfășoară un proiect inedit, un workshop intitulat "Cu capul prin perete", în cadrul căruia se realizează 6 filme documentare privind viața din penitenciar.

La nivelul comunității, tendința oamenilor este de a-și forma propriile păreri în funcție de informațiile la care au acces, de multe ori, informații care reflectă parțial realitatea. Realizarea unor filme documentare privind acest aspect, modul cum afectează privarea de libertate familiile deținuților, cu implicarea directă a acestora, reprezintă o manieră de a transmite o imagine autentică despre mediul de detenție, de a diminua din prejudecățile privind acest spațiu și oamenii care-l populează, de a facilita relaționarea și lucrul în echipă. 

În acest deziderat, echipele care au filmat în penitenciar au fost alcătuite, în egală măsură, din deținuți și studenți de la UNATC București și Universitatea Konrad Wolf, Babelsberg, asigurându-se astfel un mod inedit de a privi și reflecta realitatea din interiorul penitenciarului. 

Această perioadă a fost una de documentare, cu ore petrecute de membrii echipelor în rândul persoanelor condamnate, de autenticitate în trăire, de dezvăluiri personale, de momente în care persoanele custodiate și studenții celor două universități au lucrat “cot la cot” pentru redarea unor “momente” de viață. Și cum altfel, dacă nu prin a trece prin fiecare experiență a fiecărei zile trăite împreună.

Finalul acestui demers implică și vizualizarea, în varianta materializată, a eforturilor comune, astfel încât în data de 21 septembrie a.c., persoanele participante vor putea viziona proiectele de film de scurt metraj.

"Integrarea persoanelor condamnate, nu numai ca protagoniști, ci și ca realizatori ai scurt metrajelor contribuie într-o măsură de necontestat la autenticitatea acestor filme, favorizând dezvoltarea unui sentiment de normalitate, aspect extrem de important în procesul de reintegrare în societate. Implicarea practică  a acestora pe tot parcursul realizării filmelor, de la stadiul de idee până la finalizarea lor, a constituit o experiență inedită, nu numai pentru studenți și cadre didactice, pentru persoanele condamnate, ci și pentru personalul unității", a precizat comisar-şef Cristian Ieremie, director in cadrul Penitenciarului Botosani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani – Dinamo, astăzi de la ora 19:30

astăzi, 11:34
20

FC Botoșani și Dinamo se întâlnesc astăzi în etapa a șasea a play-out-ului Superligii.Înaintea partidei de astăzi FC Botoșani ocupă penultimul loc în play-out, l...

Covor asfaltic nou turnat pe drumul județean din Copălău (Foto)

astăzi, 11:18
56

După ce în toamnă a fost refăcută fundația drumului, ieri s-au finalizat lucrările de reabilitare prin turnarea de covor asfaltic pe DJ208H, în Copălău, pe sectorul cuprins î...

A sfidat legea: Botoșăneancă arestată pentru 30 de zile!

astăzi, 10:29
162

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi – Compartimentul Supravegheri Judiciare au sesizat instanța de judecată cu privire la nerespectarea obligațiilor impuse prin control jud...