Protestul pentru drumuri: "Să le fie RUȘINE!". Mesajele șoferilor botoșăneni către șefii județului! FOTO, VIDEO

Cu "cuțitul ajuns la os", sute de botoșăneni au participat, sâmbătă, la cel mai amplu protest organizat până acum în județ din cauza stării proaste a drumurilor. S-au săturat să își repare mașinile, dar mai ales se tem pentru viața lor, spunând că se simt în pericol ori de câte ori sunt nevoiți să circule pe drumurile unde locul asfaltului a fost luat de gropile adânci.

Protestul pentru drumuri: "Să le fie RUȘINE!". Mesajele șoferilor botoșăneni către șefii județului! FOTO, VIDEO

Reproșurile protestatarilor au fost îndreptate în principal către Costică Macaleți, președintele Consiliului Județean, la adresa căruia au scandat lozinci. "Macaleți nu uita, strada nu este a ta", "Nu vrem marmură de Carrara, vrem asfalt de Macaleți", sunt câteva dintre mesajele adresate șefului Consiliului Județean. 

În jurul orei 09.30, zeci de autoturisme au plecat simultan din orașul Darabani pe DJ 298 A spre Lișmănița-Mileanca. La intersecția DJ 293 cu DJ 298A, în zona stației de autobuz Mileanca s-au încolonat cei din Mileanca și Concești, iar la Havârna, s-au alăturat şi protestatarii de aici, urmând traseul până la Cracalia, comuna George Enescu. Din Vorniceni a pornit o altă coloană a manifestanților, dar și din Nicşeni, pe DJ 298A spre Cordăreni, acolo unde s-au întâlnit cu cei de la Cordăreni. Oamenii cer reasfaltarea drumurilor județene 298 Vorniceni-Cordăreni-George Enescu, 293 Dorohoi-George Enescu- Mileanca- Codreni și a DJ 298A Darabani-Lișmănița-Mileanca.

Pe tot traseul s-au auzit claxoanele mașinilor, oamenii fluturând steaguri și folosind vuvuzele. Coloanele de mașini au fost însoțite de echipaje de poliție și jandarmi.

Punctul de întâlnire al protestatarilor a fost pe un teren de fotbal din localitatea Dumeni. Sute de oameni au cerut la unison asfaltarea drumurilor și sunt hotărâți să organizeze noi proteste dacă nu vor fi ajutați.

"Drumurile proaste ne-au scos astăzi din case. Facem revizia la mașină de cel puțin 3-4 ori pe an. Ne dorim o schimbare pentru că ne-am săturat, taxele sunt foarte mari iar cei de la conducere își bat joc de noi. Din câtea știm noi de peste 13 ani nu s-a mai turnat asfalt nou. Dacă ne prind fără rovinietă ne taxează, asigurările sunt mari, dar drumurile le vedem toți cum arată. Simțim că ne sunt puse în pericol viețile puse pe aceste drumuri. 10.000 lei cheltui anual cu mașinile și utilajele pe care trebuie să le repar", a spus Ștefan Constantin, din Vorncieni.

"Nu le cerem imposibilul, le cerem să se uite un pic și la noi să ne repare drumurile. Dacă ar vrea să vină cineva la noi să investească în colțul acesta nu poate veni pentru că infrastructura este zero. O dată la patru ani vin și promit dar nimic nu se schimbă. Vom mai face proteste, nu o să ne oprim pentru că drumurile ne omoară", a spus și Ionuț Fedor, din Vorniceni.





Alături de protestatari a fost și Toader Leampăr, primarul comunei Vorniceni. Acesta susține că a făcut numeroase demersuri la autoritățile județului pentru asfaltarea drumurilor, dar răspunsul primit a fost unul negativ, explicația care i s-a oferit fiind aceea că nu sunt bani.

"Este o problemă care frământă toți locuitorii care stau pe DJ 298, infrastructura care este într-un grad foarte avansat de deteriorare și nu se mai poate. Ne-a ajuns cuțitul la os. Am avut mai multe discuții cu președintele Consiliului Județean, dumnealui știe, a fost la fața locului, dar nu a primit buget suficient de la nivel central pentru reparații. Ar fi vorba de 15 km de la Vorniceni la George Enescu și ar trebui cam 1,5 milioane de euro, pentru covor asfaltic", a declarat primarul din Vorniceni.

Cetățenii care au participat la protest spun că ne facem de rușine cu drumurile pe care le avem. 



"Sunt distruse, nu se poate circula, ne vin copiii acasă este mai mare rușinea să vină de pe străzi bune, cu mașini bune, din toată lumea, să ajungă la noi în județ să li se strice mașinile să se întoarcă cu ele rupte. Este inadmisibil așa ceva. Sperăm că aleșii noștri ne vor auzi și ne vor ajuta pentru că de asta i-am votat", a spus o șoferiță.

Șoferii sunt extrem de hotărâți să iasă și în continuare în stradă dacă nu se asfaltează drumurile din județ.

"Nu a trebuit să ne gândim foarte mult, am fost forțați de situație să recurgem la acest gest deoarece stimații noștri aleși au uitat să își onoreze promisiunile făcute în campania electorală.Sperăm să se schimbe ceva după protestul de astăzi. Vom organiza un protest și pe drumul Vorniceni-Dorobanți-Nicșeni Roma, un alt drum județean care arată foarte rău. Să le fie rușine!", a spus și Gabriel Zaharia, unul dintre organizatorii protestului.

Sătenii din Vorniceni au semnat şi o proclamaţie prin care se declară izolaţi de mai bine de 25 de ani din cauza drumurilor impracticabile, îngrădindu-li-se astfel dreptul de acces la piaţa economică şi comercială, la sistemul naţionale de educaţie şi formare, la sistemul naţional de sănătate publică, la sistemul naţional de apărare împotriva calamităţilor naturale.













 

 

 

 

Spune-ne opinia ta