Proiectul Cornişa, sursă de scandal! Lucrările se prelungesc până la 30 august!

O nouă şedinţă de Consiliu Local, un nou scandal cauzat de şantierul de la Cornişa! Consilierii social- democraţi au adus acuzații de lipsă de transparență atunci când s-a propus prelungirea contractului de finanţare a Parcului Cornişa.

Proiectul Cornişa, sursă de scandal! Lucrările se prelungesc până la 30 august!

Altfel spus, nu mai încape nicio îndoială că nici în această vară nu se va da în folosinţă Parcul de Agrement aşteptat de botoşăneni de mult timp, noul termen de finalizare a lucrărilor fiind 30 august, ulterior urmând să aibă loc recepţia.

Mihai Tincu a fost cel care a ridicat probleme în privinţa proiectului, solicitând lămuriri din partea managerului de proiect, Adriana Zăiceanu, referitoare la proprietatea municipalităţii asupra căilor de acces dinspre CET şi dinspre Dedeman, dar şi referitoare la componenta financiară, dat fiind că în proiect se arată că „valoarea estimată necesară finalizării proiectului „Parc Regional de Agrement Turistic ŞI Sportiv Cornişa Botoşani” este de 3.000.000 lei (inclusiv TVA)”.

"Mai mult decât ce scrie în raportul de specialitate care prezintă concret şi în limbaj non-tehnic stadiul în care ne aflăm, nu am ce să vă spun faţă de şedinţa trecută. Nu pot să povestesc ceva în plus despre Cornişa. Acest contract de finanţare trebuie prelungit pentru ca să nu pierdem finanţarea pe care am primit-o până în decembrie 2015. Acesta este rolul acestui contract de finanțare și acestui proiect de hotărâre privind prelungirea contractului de finanţare. Proiectul este pe lista proiectelor nefuncţionale, aprobat de Autoritatea de Management, prin hotărâre de Guvern. Constructorul are şi el problemele lui, trebuie să-şi verifice instalaţiile. Nu preluăm până nu suntem asiguraţi că în acel amplasament nu curge apă pe nicăieri, nu plouă de sus, toate funcţionează corespunzător. Ne asigurăm să nu avem probleme în perioada următoare. V-am explicat ce se întâmplă cu canalizarea în raportul de specialitate, foarte concret, în ce stadiu ne aflăm, am povestit despre controlul pe care l-a făcut Inspecţia de Stat în Construcţii, am fost foarte transparentă. Aşteptăm să se termine", a declarat Adriana Zăiceanu.

"Să spună două vorbe despre ce înseamnă 30 de miliarde din punctul lor de vedere. Se cer 30 de miliarde suplimentare", a susţinut în replică Mihai Tincu, imediat primarul Cătălin Flutur şi Adriana Zăiceanu contrazicându-l.

"Din valoarea de 12 milioane de lei pe care am avut-o la hotărârea iniţială, din legislativul trecut, atunci când am aprobat cât sunt costurile suplimentare pe care trebuie să le suporte bugetul local, au mai rămas 3 milioane de lei. Tipicul hotărârii de CL care este precizat de către Autoritatea de Management spune că la fiecare prelungire trebuie să ne referim şi la valoarea rămasă”, a explicat Adriana Zăiceanu.

Mihai Tincu
i-a reproşat primarului Cătălin Flutur că, până în urmă cu câteva zile, consilierii locali social- democraţi erau arătaţi cu degetul în presă cum că ar fi cei care pun piedici proiectului Cornişa, dar, spunea el, nici nu poate fi de acord cu un proiect ce nu lămureşte toate problemele. „Personal, nu sunt de acord cu reprezentatrea asta, aşa, pe repede înainte”, a susţinut Tincu.

Primarul Cătălin Flutur i-a spus însă alesului local că nu înţelege ce vrea să comunice. "Chiar nu înţeleg ce vreţi să ne explicaţi. Am pus 30 august după o discuţie foarte serioasă cu constructorii şi cu proiectanţii, puteam să punem noiembrie, decembrie, dar noi mergem pe seriozitatea constructorilor care ne-au promis că pe 30 august vor finaliza şi vom purcede la procesul derecepţie a lucrărilor. Este absolut necesar să facem această prelungire pentru că a mai fost un act adiţional până la data de 30 iunie. Dacă cumva la 30 august nu va fi gata, o să mai facem un act de prelungire, aşa cum vor cere constructorii, dar acum mergem pe o analiză făcute de proiectanţi şi contructori. Nu este vorba de o sumă în plus pentru că această sumă există, noi spunem doar ce-ar înseamna până la final să plătim costurile şi o parte din lucrări. Nici lucrările făcute până acum nu le-am plătit, până nu le vedem cum există, este o chestie clară de procedură. Prelungim cu încă trei luni ca să nu pierdem eventual fondurile pe care le-am primit de la Uniunea Europeană. Este un act procedural care ne ajută la derularea în continuare a investiţiei", a susţinut Cătălin Flutur.

"Vreau să vă spun că voi vota acest proiect de hotărâre în Consiliul Local, doar că am foarte multe întrebări. Acest împrumut de 3 milioane de lei trecut în hotărâre nu este foarte clar explicat. Dacă am aprobat împrumutul iniţial de 12 milioane, de ce trebuie să mai aprobăm o dată aceste 3 milioane? Dacă aprobăm aceste 3, de ce nu s-a scris că sunt 3 din 12 milioane? Scrie undeva că este din împrumutul iniţial? Eu vreau să trag un semnal de alarmă asupra transparenţei pe acest proiect", a spus viceprimarul Cosmin Andrei.

Au avut ulterior intervenţii şi Cătălina Lupaşcu, liberala aducând reproşuri social- democraţilor, în special viceprimarului Cosmin Andrei, care ar fi făcut parte din echipa anterioară a proiectului şi care ar fi trebuit să ştie despre ce este vorba.

Până la urmă, proiectul a fost aprobat cu majoritatea de voturi, în ciuda contrelor.

Potrivit hotărârii Consiliului Local, până acum au fost finalizate patinoarul artificial de agrement, terenurile de sport şi vestiare jucători, locurile de joacă pentru copii, amfiteatrul în aer liber, amenajare peisagistică, utilități şi împăduriri. În lucru sunt piscina acoperită – executată 100%, însă constructorul efectuează probe şi verificări privind etanşeitatea instalaţiei de apă şi remedieri. Termenul estimat de constructor pentru remedieri este de aproximativ o lună. Bazinele exterioare de agrement şi amenajare plajă sunt executate în procent de aproximativ 88%, în prezent lucrându-se la montaj rigole şi pavele.

Pentru Heleşteu şi Râul de rafting- în urma expertizei tehnice elaborate la solicitarea beneficiarului se implementează soluţia tehnică pentru râul de rafting, respectiv betonarea acestuia şi executarea lucrărilor complementare, structura de rezistenţă la heleşteu fiind executată 95%, structura de rezistenţă la râul artificial este executată 100%, structura de rezistenţă râu pasarele din beton armat este executată 98%.

Constructorul estimeaza ca termen de finalizare două luni. Drumurile de acces sunt executate 95%, în prezent se finalizează accesul principal. Amenajarea aleilor pietonale şi parcajelor auto – la alei din totalul de 7000 mp sunt executaţi 6400 mp. Au ramas de executat racordurile la alei din zona raului de rafting, lucrarile trebuind corelate cu executia raftingului. Parcajele auto sunt realizate 100%. Cât despre utilităţi, acestea sunt finalizate 100%.

 

Spune-ne opinia ta