Proiectele demarate în Botoşani cu bani de la Guvern, oprite din lipsă de bani. "Suntem într-o nebuloasă totală"

Secţiunea dedicată interpelărilor aleşilor municipali în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local a dat naştere, din nou, "înţepăturilor" între viceprimarul Cosmin Andrei şi Eugen Ţurcanu.

Proiectele demarate în Botoşani cu bani de la Guvern, oprite din lipsă de bani. "Suntem într-o nebuloasă totală"

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

Şi asta după viceprimarul a cerut informaţii despre derularea programelor cu finanţare guvernamentală, despre care, spune el, nu sunt informaţii dat fiind că având cu totul alte atribuţii şi primarul Cătălin Flutur a numit manageri de proiect care nu raportează ritmul lucrărilor.

"Ar trebui să ştim care este stadiul implementării proiectelor realizate cu fonduri guvernamentale, proiecte de anvergură pentru municipiul Botoşani şi mă refer aici la cartierul de locuinţe de pe Şoseaua Iaşului, cartierul de locuinţe sociale din ANL Cişmea, Spitalul de Boli Paliative, care se află în diverse stadii dar există pericolul să ajungem în diverse stadii cum e Cornişa, să realizăm din timp racordurile la utilităţi, nemaivorbind de pericolul pierderii de fonduri europene sau a fondurilor guvernamentale- cum e spitalul, care nu se află în cel mai bun stadiu şi cred că ar fi utilă o informaţie”, a spus Cosmin Andrei.

Replica a venit imediat de la Eugen Ţurcanu, care i-a atras atenţia că este viceprimar şi lucrează în Primărie, ca atare ar trebui să cunoască aceste informaţii pe care le solicită.

"Eu tocmai voiam să felicit Executivul deoarece lucrurile păreau să se deblocheze, patima politică a domnului Cosmin Andrei parcă mai pălise, dar mi-a confirmat că cu dumnealui nu trebuie să laşi garda jos şinu trebuie să-l crezi. M-a surprins declaraţia lui politică, parcă ar fi în campanie electorală. M-a surprins declaraţia lui, e ca şi cum nu lucrează în Primărie ci pe la vreun Minister. Dumneavoastră care sunteţi zi de zi alături de noi mă aşteptam să ştiţi toate aceste probleme. Haideţi să ne ocupăm de administraţia, haideţi să facem ceva pentru oraşul nostru. Avem şansa unică – două partide mari politice se aşează în Consiliul Local, hai să dăm mâna şi sî lucrăm ca oamenii, au demonstrat-o şi alte ţări că stânga şi dreapta pot să lucreze. Dacă o ţinem numai în tot felul de insinuări, de fitile, de vrăji inutile, nu mai ajungem nicăieri. Poate mai şi lucrăm", a susţinut Eugen Ţurcanu.

Cosmin Andrei a venit cu lămuriri la solicitarea făcută, susţinând că proiectele respective sunt gestionate de manageri de proiect şi echipe numite de primarul Cătălin Flutur şi tot din dispoziţia primarului au fost împărţite atribuţiile celor doi viceprimari.

"Aceste atribuţii nu ţin de gestionarea investiţiilor din municipiu. Ceea ce coordonez eu ştiu foarte bine, dacă vreţi să discutăm despre activitatea DSPSA (acolo unde Eugen Ţurcanu este director, n.r.) şi despre ce este de făcut acolo- cu mare drag, dar cu altă ocazie. Cum nu ştiu eu ce se întâmplă cu aceste proiecte cred că nu ştiţi nici dumneavoastră, unele lucruri le aflăm pe ultima sută de metri şi poate ar fi o practică bună ca managerii de proiect să vină cu toate cu toate lămuririle necesare pentru a nu ne mai afla în situaţia de a respinge proiecte. Ce se întâmplă cu cartierul de pe Şoseaua Iaşului, cu locuinţele sociale- sunt proiecte demarate în trecut şi iată că am ajuns în situaţia de la Cornişa", a explicat Cosmin Andrei.

Primarul Cătălin Flutur a susţinut că nici el nu ştie ce se întâmplă cu acele proiecte în condiţiile în care amplasamentele au fost predate constructorilor.

"Noi suntem nişte beneficiari aflaţi la capăt de drum, Ministerul Dezvoltării Regionale prin Compania Naţională de Investiţii şi prin Agenţia Naţională de Locuinţe gestionează aceste proiecte, dar s-ar părea că nu mai are bani ministerul. S-au dat mai mulţi bani la începutul anului pentru ceva şi drept urmare la locuinţele sociale suntem blocaţi iar la partea noastră de utilităţi şi de sistematizare verticală pentru cartierul de locuinţe ANL Cişmea, în şedinţa de permanenţă de alaltăieri am discutat că s-a ţinut licitaţia pentru partea de utilităţi. Vorbim de locuinţele de pe Şoseaua Iaşului, asta era partea noastră. Am licitaţia, o să vedem cine o să câştige şi o să intră şi noi să ducem utilităţile acolo. Nu avem încă o hotărâre de guvern prin care să ni se dea restul de teren de la Ministerul Apărării, lângă Staţia de Epurare, pentru locuinţele sociale de la Cişmea s-a oprit un pic lucrarea iar despre Spitalul de Boli Paliative suntem într-o nebuloasă totală... Ştim că este un câştigător al licitaţie pentru proiectare şi execuţie dar noi nu putem... putem să întrebăm, ca să ştim. Nu depind aceste investiţii de noi, iar banii guvernamentali nu se pierd niciodată, că nu-s cu termen. Banii guvernamentali se dau atunci când există bani", a declarat primarul Cătălin Flutur.

 

Spune-ne opinia ta