Profesorii nu vor ca primariile sa fie "portofelul" scolilor!

Profesorii nu vor ca primariile sa fie "portofelul" scolilor!
Reuniti la Consiliul National al Federatiei Sindicatelor din Invatamant Spiru Haret, profesorii au luat atitudine fata de anuntata descentralizare a unitatilor de invatamant.

"Suntem pusi sa negociem intr-un ritm alert masurile de descentralizare, facute dupa modelul altor tari, care au avut urmari catastrofale. Se incearca punerea scolii sub oboroc politic, pentru ca oamenii din primarii sa manevreze banii", crede Tudor Spiridon, secretar general al Federatiei Spiru Haret.

Si Andrei Marga considera ca numirea directorilor de catre autoritatile locale nu e tocmai o masura potrivita.

"In alte tari, inclusiv in SUA, s-a dat autonomie intai liceelor mai bune si incet, incet, s-a ajuns la toate unitatile. Trebuie reglementat cum treci scolile in subordinea locala, ce obligatii trec la primarii si care le raman scolilor. Sa treci selectia directorilor la nivel local ridica niste riscuri. Numirea acestora nu trebuie sa depinda de fortele locale, ci de niste concursuri de competente", crede fostul ministru.

Primarii, insa, reuniti in Asociatia Oraselor din Romania, i-au cerut ministrului Andronescu, saptamana trecuta sa le lase lor privilegiul de a numi directorii scolilor, daca tot li se cer bani pentru ele.

Ministrul Andronescu a fost de acord: "Trebuie sa descentralizam resursele financiare, astfel incat banii sa ajunga direct in bugetul autoritatii locale si ar fi normal ca fiecare scoala sa primeasca de la primarii un buget aprobat pe care sa-l gestioneze. Bugetul sa fie responsabilitatea unui consiliu de administratie".

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

astăzi, 21:20
544

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

astăzi, 19:34
209

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

astăzi, 18:04
163

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...