Primarul municipiului Botoşani vrea să atragă fonduri de milioane de euro, alături de Primăria Bălţi. Ce proiecte comune au cele două oraşe! FOTO

Primarul municipiului Botoşani, Cătălin Flutur, şi primarul municipiului Bălţi, din Republica Moldova, Igor Şeremet, vor să atragă milioane de euro din fonduri europene pentru implementarea unor proiecte transfrontaliere care privesc mai multe domenii de activitate.

Primarul municipiului Botoşani vrea să atragă fonduri de milioane de euro, alături de Primăria Bălţi. Ce proiecte comune au cele două oraşe! FOTO

Flutur a efectuat, marţi, o vizită la Bălţi, unde a purtat o nouă serie de discuții cu şefii administraţiei publice locale despre portofoliul de proiecte la care deja a început să se lucreze, imediat după semnarea protocolului de colaborare în vara acestui an.

“Suntem la partea lucrativă. Este singurul acord care ne permite să lucrăm în această formă. Chiar s-a lucrat de când am semnat protocolul, au fost mai multe întâlniri bilaterale atât la Bălţi, cât şi la Botoşani, s-au întâlnit echipele de proiecte pentru că scopul nostru final este să accesăm bani pe POC  România-Republica Moldova, au fost întâlniri în toate domeniile, în primul rând administrativ, educaţional, sanitar, au fost schimburi de experienţă, am identificat proiecte comune pe care le putem face în aceste domenii”, a precizat primarul Cătălin Flutur.

Cel mai important proiect comun va fi “Eminescu: o cultură-o rută”. În municipiul Botoşani, acest proiect va însemna noi investiţii în Centrul Istoric pentru promovarea şi conservarea patrimoniului cultural şi istoric, putând fi atraşi maximum 1,5 milioane de euro.

La Bălţi, administraţia locală vrea să îmbunătăţească infrastructura aflată în zona centrală a oraşului, prin amenajarea pietonalului aflat în imediata apropiere a Primăriei Bălţi şi a Parcului Central, aflat în aceeaşi zonă. La ora actuală, Parcul Central de la Bălţi nu este altceva decât un bazar, unde produsele se vând direct de pe jos, şi chiar dacă pentru cei care nu sunt de-ai locului este o imagine care te duce cu gândul la vremuri demult apuse, pentru cei ai locului este o normalitate firească.

De asemenea, tot la Bălţi se doreşte crearea Centrului educational-cultural şi de cercetare a patrimoniului literar românesc, în incinta Liceului Teoretic “Mihai Eminescu”.

“Proiectul “Eminescu: o cultură-o rută” este un proiect generos care ne va permite să investim şi în partea de infrastructură, atât în municipiul Bălţi, cât şi în municipiul Botoşani, am făcut etapele de proiect, ceea ce vrem să facem. La Botoşani ne-am gândit la o zonă, este vorba de zona Centrului Vechi, dar ne-am gândit să avem şi o scenă performantă la primărie, să nu mai depindem de alţii”, a precizat primarul Cătălin Flutur.

La rândul său, primarul municipiului Bălţi, Igor Şaramet, susţine că este binevenită colaborarea între cele două administraţii.

“Baza colaborării noastre este acordul de cooperare care a fost semnat în iulie anul curent. A fost o dorinţă reciprocă nu numai de semnare, dar şi de implicare nemijlocită, fiindcă formatul acesta de cooperare cu municipiul Botoşani dă dovadă nu numai de implicarea executorilor, dar şi implicarea nemijlocită şi a şefilor administraţiilor publice locale. Noi deja avem un program al proiectelor care urmează a fi implementate în contextul acestui acord. Este binevenită această cooperare, nu numai în domeniul de atragere a anumitor finanţări din fonduri europene, dar este productivă şi în preluarea unor bune practice în domenii pe care noi acum suntem în identificarea anumitor mecanisme dar în municipiul Botoşani sunt deja executate şi sunt cu mulţi paşi înainte”, a precizat primarul Municipiului Bălţi.

În cadrul Programului transfrontalier România-Republica Moldova, cele două primării vor să mai dezvolte proiecte şi în domeniul sanitar, “Gestionarea comună a crizei transfrontaliere a sănătăţii publice în domeniul tuberculozei”, cu o valoare de maximum 1,3 milioane de euro, fiind proiectul care se doreşte a fi implementat. “Consolidarea capacităţilor de pregătire şi răspuns în situaţii de urgenţă pe ambele maluri ale Prutului”, cu o finanţare de până la 300.000 de euro şi “Crearea Trustului Public-Poliţia municipală Botoşani-Bălţi împotriva criminalităţii transfrontaliere”, cu o valoare de maximum 300.000 de euro, sunt alte două proiecte cuprinse în portofoliul comun.

După discuţiile de la Primăria Bălţi, primarul Cătălin Flutur a vizitat Zona Economică Liberă, care reuneşte firme de renume mondial, cu cifre de afaceri de sute de milioane de euro şi mii de angajaţi pe teritoriul Republicii Moldova.

FOTO din municipiul Bălţi:



























 

 

 

 

Spune-ne opinia ta