Primarul Cătălin Flutur se alătură Asociației Municipiilor din România. Îngrijorare privind fondurile pentru anul viitor!

Primarul Municipiului Botoșani, Cătălin Flutur, se alătură Asociației Municipiilor din România al cărui Comitet Director, întrunit ieri în ședință și-a manifestat îngrijorarea  cu privire la recentele hotărâri luate în plenul Parlamentului prin votul dat la  Legea Bugetului de stat pentru anul 2018.

Primarul Cătălin Flutur se alătură Asociației Municipiilor din România. Îngrijorare privind fondurile pentru anul viitor!

Cu toate că la întâlnirile avute cu reprezentanții Guvernului, primarii municipiilor au primit promisiunea că bugetele autorităților locale nu vor fi diminuate, lucrul acesta nu s-a întâmplat.

Mai mult, astăzi PSD prin vocea deputatului Marius Budăi, dă un comunicat de presă în care declară nici mai mult, nici mai puțin că ”noua formulă de calcul a bugetelor locale va asigura venituri mai mari pentru județul Botoșani și pentru primăriile botoșănene” – o afirmație care nu poate fi susținută de nici un calcul realist făcut de specialiștii din administrație.

Redăm în continuate textul declarației Comitetului Director al AMR.

„AMR solicită Guvernului României menținerea promisiunii conform căreia, ca urmare a modificărilor fiscale ce vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2018, bugetele autorităților locale nu vor fi diminuate.

Comitetul Director al AMR reunit în ședință la București își manifestă îngrijorarea și cere reconfirmarea Executivului că investițiile locale nu vor fi puse în pericol după ce plenul reunit al Parlamentului a respins amendamentul care prevedea majorarea cotei ce revine administrațiilor locale din impozitul pe venit de la 43% la 66,8%.

Totodată, AMR respinge categoric măsura de compensare cu 50% din excedentul înregistrat la nivelul localităților în anul 2016. Analiza efectuată de specialiștii municipiilor demonstrează ca mare parte a excedentului se datorează modului defectuos în care funcționează legea achizițiilor publice ceea ce a determinat întârzieri de 6-12 luni în începerea unor proiecte.

Mai mult decât atât, la unele municipii o sumă importantă provine din rambursările făcute la finalul anului 2016 urmare a derulării proiectelor cu finanțare europeană.

AMR înțelege și susține nevoia de solidaritate și coeziune la nivelul colectivităților locale. Subliniem însă că reducerea veniturilor municipiilor, principalele motoare de dezvoltare ale țării, va determina o încetinire a creșterii economice în ansamblu.

AMR își manifestă îngrijorarea și în legătură cu faptul că măsurile bugetare adoptate acum vor conduce la o spirală descrescătoare a veniturilor în anii următori cu efecte asupra predictibilității activității și a îndeplinirii responsabilităților care revin municipiilor.

În aceste condiții, solicităm Guvernului României să vină la masa discuțiilor cu o măsură compensatorie fermă și sustenabilă, pe termen scurt, mediu și lung și care să asigure funcționalitatea tuturor administrațiilor locale" – transmite Asociația Municipiilor din România în comunicatul de presă remis.

Comunicat de presă Primăria Botoșani

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Administrația Națională de Meteorologie a prelungit atenționarea de tip Cod Galben pentru județul Botoșani!

astăzi, 10:10

Meteorologii eu emis o avertizare de tip Cod Galben valabilă până vineri, la ora 18.00.Vântul va avea intensificări în Moldova, în estul și sud-estul Transilvaniei cu v...

Prefectul, apel în ședință pentru siguranța elevilor: „Observ că s-au făcut progrese...” (video)

astăzi, 09:40
26

O astfel de situație, a cazurilor de violență în școli, a fost punctată și de către șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani, comisar șef de poliție Costîn...

Microbuz cu ucraineni răsturnat pe DN 17. Cinci persoane transportate la spital!

astăzi, 09:14
181

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, maior Alin Găleată, un microbuz s-a răsturnat, vineri dimineața, pe raza localității Prisaca Dornei. În microbuz se aflau șase perso...