Primarul Cătălin Flutur ar vrea ca finanțarea instituțiilor de cultură să fie preluată de Ministerul Culturii

Asigurarea finanțării instituțiilor de cultură, aflate în subordinea Primăriei Botoșani, de către Ministerul Culturii ar degreva considerabil bugetul local. 

Primarul Cătălin Flutur ar vrea ca finanțarea instituțiilor de cultură să fie preluată de Ministerul Culturii

Primarul Cătălin Flutur consideră că Ministerul ar trebui să asigure, cel puțin partea de salarizare, și pentru instituțiile de cultură din orașele mici, nu numai din orașele cu bugete mari, cum se întâmplă la ora actuală.

"Botoșaniul are brand oraș cultural. Ne străduim de mulți ani, vorbim cred de decenii să subvenționăm și sunt o mândrie pentru noi instituțiile de cultură. Dar marea diferență este că orașele mare, orașe cu bugete mari, cum ar fi Iași, Timișoara, Cluj, București, au instituțiile de cultură în subordinea Ministerului Culturii, banii vin de aoclo, iar orașele mici, iar Botoșaniul este de departe campion, dar asta este, suntem un oraș cultural, au aceste instituții de cultură, acolo unde există, la primărie. Vorbim de peste 200 de oameni care înseamnă o salarizare în timp", a spus primarul Cătălin Flutur.

Edilul susține că în momentul în care s-a decis majorarea salariilor s-a pus o și mai mare presiune pe bugetele locale. 

"Când Guvernul României a dat o lege și a spus că toți cei din instituțiile de cultură primesc o creștere salarială de 50%, anul acesta, și de la 1 ianaurie 50%, probabil au uitat că există instituții de cultură în subordinea autorităților locale", a mai spus primarul.

În opinia acestuia, ar trebui ca instituțiile de cultură să primească bani la fel cum se întâmplă cu sistemul de învățământ. Fondurile sunt alocate de Minister, prin administrațiile publice locale. 

"Ar trebui să se extindă și să se întâmple și cu instituțiile de cultură, salariile să fie plătite de Ministerul Culturii, iar noi să ne ocupăm de întreținere, chirii", a mai menționat Cătălin Flutur. 

 

 

Spune-ne opinia ta