Primarii vor si ei pensii speciale: Dumnealor si le-au adjudecat, la noi nu S-A gandit!

Primarii vor si ei pensii speciale: Dumnealor si le-au adjudecat, la noi nu S-A gandit!

Dupa parlamentari, magistrati, militari si politisti, si primarii isi doresc pensii speciale. Edilii din Asociatia Comunelor din Romania au cerut pensii mai mari, sustinand ca acum unele sunt sub salariul minim.

Primarii se compara cu parlamentarii pentru care fac campanie electorala si care apoi se bucura de pensii speciale, in timp ce ei nu au acest privilegiu. "Dumneavoastra ati ajuns acolo datorita noua. Noi nu suntem la comune datorita dumneavoastra", subliniaza Iulian Gaina, primarul din Tarcau, Neamt, citat de TVR.

Pe aceeasi idee merge si edilul din Albota, Arges, usor agramat: "In momentul in care au aparut pensiile speciale, pe care dumnealor si le-au adjudecat, la noi nu S-A gandit".

"Vrem ca si pensia, dupa ce o viata ti-ai pus-o in slujba comunitatii, sa-mi redea demnitatea", spune plina de aplomb o doamna primar din Cumpana, Constanta.

Vicepremierul Paul Stanescu le-a dat dreptate primarilor: "Le spun colegilor mei parlamentari, cand ajungi acolo, incepi sa te uiti in sus asa, te ia plafonul ala de cap si zici ca ai ajuns ca ai fost tu destept".

In schimb, premierul Viorica Dancila mai are nevoie de timp ca sa analizeze problema si sa vada daca exista resurse financiare pentru pensiile primarilor: "Vom vedea daca este argumentat sau nu, daca este sustenabil sau nu".

In ianuarie 2016, CCR a decis ca pensiile speciale ale alesilor locali - primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de consilii judetene - sunt neconstitutionale. Legea fusese adoptata la finele lui 2015, insa nu intrase in vigoare, fiind atacata la Curtea Constitutionala de Guvernul Ciolos, scrie Ziare.com.

Judecatorii CCR au avut trei principale argumente pentru care au declarat neconstitutional actul normativ. Unul dintre acestea este ca legea instituie inegalitati chiar intre persoanele care ocupa aceleasi pozitii. Unul din articolele actului normativ spunea ca nu vor putea beneficia de acest drept acei alesi locali care au fost condamnati pentru fapte de coruptie savarsite in timpul mandatului.

O alta problema identificata de magistratii CCR este ca initiatorii legii nu au prevazut sursa de finantare pentru aceste pensii.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...