Primarii vor avea competente in numirea si destituirea directorilor de scoli si spitale!

S-a renuntat la politizarea prefecturilor, insa se lucreaza intens la extinderea influentei primarilor si a presedintilor de consilii judetene asupra scolilor si spitalelor din teritoriu.

Motivatia, logica si pertinenta pana la un punct, face referire la faptul ca bugetele locale participa masiv la investitiile din aceste institutii, insa autoritatile locale nu au competente in cheltuirea banilor, nici in stabilirea sau demiterea sefilor de institutii, in cazul unor conflicte interne mai mult sau mai putin dovedite.

La capatul opus, exista riscul acordarii unor puteri greu de controlat primarilor si presedintilor de consilii judetene, sub adapostul descentralizarii.

Direct vizate de aceste descentralizari sunt sistemul de invatamant si cel de sanatate. Noile viziuni ale coalitiei PSD-PD-L confera administratiei publice locale un rol de coordonator pe linie manageriala si administrativa in ceea ce priveste bugetele de investitii si cheltuieli, salarizare si asigurarea conditiilor de buna-functionare in unitatile de invatamant si cele de sanatate.

Pana acum, competentele cu privire la aceste unitati se limitau strict la investitiile in cladirile respective.

Daca vor fi puse in aplicare aceste masuri, atunci soarta directorilor de scoli si spitale va ajunge la cheremul primarilor, fapt care deja naste panica in randul functionarilor.

Edilii vor avea libertatea de a schimba directorii de scoli si spitale invocand motive de management neperformant. Nu va fi exclus rolul ministerelor de resort, insa acestea ar urma sa aiba competente mai mult legate de partea strict profesionala, reformele specifice, derularea programelor nationale. In acest scop, se cauta solutii ca banii sa nu mai treaca prin ministerele de resort, urmand ca Ministerul de Finante sa-i vireze direct in bugetele locale sau judetene.

De altfel, premierul Emil Boc a apreciat joi, la Suceava, in cadrul intalnirii cu administratiile din Suceava, Botosani si Neamt, ca acest Guvern si coalitia actuala de Guvernare au sansa sa duca la bun sfarsit modernizarea Romaniei, exprimandu-si siguranta ca descentralizarea va fi facuta in acest mandat.

Aceasta coalitie, cu o importanta sustinere parlamentara, cu greu isi va putea justifica existenta daca nu va face ce trebuie pentru Romania. Daca acest Guvern nu va duce la bun sfarsit procesul de descentralizare, cu greu imi pot imagina o alta majoritate care sa o faca, a spus premierul Boc.

Premierul a anuntat ca, incepand de saptamana viitoare, ministerele trebuie sa prezinte un grafic al realizarii procesului de descentralizare in administratia publica, sanatate, educatie si agricultura.

“Miercurea viitoare vom avea un calendar al pasilor legali si administrativi pentru a realiza efectiv descentralizarea", a spus Emil Boc.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

astăzi, 19:49
99

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
58

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
57

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...