Primării nepregătite în cazul apariţiei unui focar de pestă porcină africană, în judeţul Botoşani!

Doar trei primării din judeţul Botoşani, din totalul celor 78, au aviz de la Agenţia pentru Protecţia Mediului pentru o locaţie unde ar putea fi sacrificate şi incinerate animalele bolnave în cazul apariţiei unui focar de pestă porcină africană pe teritoriul judeţului.

Primării nepregătite în cazul apariţiei unui focar de pestă porcină africană, în judeţul Botoşani!

Autorităţile sanitar-veterinare din judeţul Botoşani sunt în alertă maximă din cauza unui focar de gripă porcină apărut pe teritoriul Ucrainei, la doar 300 de metri de graniţa cu judeţul Botoşani.

Primăriile ale căror localităţi sunt în zona de protecţie şi de supravgehere nu au astfel de locaţii, fiind vorba de satele Horodiştea, Eşanca, Bajura, Conceşti, Cuza Vodă, Păltiniş, Slobozia, Cuzlău şi Darabani. În această situaţie nu poate fi vorba decât de delăsare din partea autorităţilor locale în condiţiile în care reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) de doi ani de zile solicită autorizarea unor astfel de spaţii.

"Facem acest lucru de vreo doi ani de zile, avem dosare întregi îi rugăm să identifice locația, să solicite avizele necesareRugăm primarii încă o dată să obţină avizele necesare pentru stabilirea unor locaţii bine delimitate. Nu este posibil ca în plină alertă noi să alergăm după asemenea avize", a spus Minodora Vasiliu, directorul DSVSA.

Eugen Mateciuc, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM), a precizat că trei primării au obţinut avizele de mediu pentru locaţii de incinerare şi îngropare a animalelor bolnave în cazul apariţiei unui focar de pestă porcină, fiind vorba de Coţuşca, Gorbăneşti şi Ibăneşti, iar alte nouă sunt în curs de autorizare.

“Mai sunt încă nouă în curs de avizare dar printre acestea nu se află niciuna din cele care se află acum în zona de supraveghere ca urmare a apariţiei acestui focar de pestă porcină africană"  a spus directorul APM.

Toate primăriile aflate în zona de supraveghere trebuie să activeze unităţile locale de sprijin, să informeze populaţia asupra pestei porcine africane şi a riscului apariţiei pe teritoriul României, să interzică circulaţia animalelor, să verifice echipamentele din dotare necesare intervenţiei în focarele de boală, şi foarte important să identifice cât mai repede un teren pentru îngroparea cadavrelor de animale provenite din focare de boală, dacă acestea vor apărea. 

 

Spune-ne opinia ta