Primărie sancţionată cu 2,65 de milioane de lei pentru cesiunea unui contract de lucrări!
BOTOSANI

O fi comuna Roma mai "cu stare" decât alte comune din judeţ, dar tot nu şi-ar permite să piardă 2,65 de milioane de lei, bani pe care îi impută acum Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pentru un drum comunal.

Primărie sancţionată cu 2,65 de milioane de lei pentru cesiunea unui contract de lucrări!

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

În 2013, Unitatea Administrativ- Teritorială Roma semna un contract de reabilitare a drumului comuna Roma- Dimăcheni, pe o distanţă de 9,1 kilometri, accesat în 2009, banii urmând să fie asiguraţi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

Încep lucrările pe Roma- Dimăcheni

Un an mai târziu, Ministerul a alocat un credit bugetar în valoare de 2,3 milioane de lei, astfel că firma Eky- Sam din Iaşi, câştigătoarea licitaţiei organizată în acest sens cu ani înainte, se putea apuca de treabă.

Numai că, în 2014, Eky-Sam consideră că organizarea de şantier şi mutarea utilajelor ar fi costat prea mult astfel că cesionează toate drepturile şi obligaţiile firmei Cornell's Floor din Roma.

"Atunci ordonanţa 34 privind achiziţiile publice prevedea că ai dreptul să cesionezi un contract în totalitate. În 2011, se schimbă ordonanţa în sensul în care aveai voie să cesionezi numai creanţa, deci numai ce ai de executat. Banii ar fi trebuit să-i ia în continuare Eky- Sam, dar primeam de la Minister numai câte 100.000, 200.000 de lei. Cel de la Eky- Sam a zis că nu mai plimbă utilajele pentru 200.000 de lei aşa că a abandonat lucrarea şi a găsit Cornell's Floor cu care a încheiat un document de cesiune, prin care contractul în totalitate este cesionat, însă la punctul 2 se arată că responsabil de lucrare rămâne Eky- Sam, dar împuterniceşte Cornell's Floor să ia banii şi să se ocupe de restul de execuţie", spune Mihai Asiminicesei, viceprimarul comuna Roma.

UAT Roma a anunţat MDRAP-ul de modificarea intervenită între constructori şi nimeni nu a comentat. Numai că un control ulterior al Curţii de Conturi a depistat 200 de cazuri similare în ţară, în care câştigătorii unor lucrări cu bani publici au cesionat contractele altor constructori, fapt care, în opinia auditorilor, contrazicea o modificare la ordonanţa 34 a achiziţiilor publice şi apărută în 2013, care arăta că sunt interzise astfel de cesiuni. Ca atare, MDRAP-ul a imputat suma de 2,65 de milioane de lei comunei Roma.

Instanţa dă dreptate Ministerului Dezvoltării

Primăria a contestat actul administrativ la Curtea de Apel Suceava, însă decizia instanţei nu i-a fost deloc favorabilă.

"MDRAP a informat reclamanta (comuna Roma, n.r.) cu privire la încălcarea dispoziţiilor art. 2041 din OUG nr. 34/2006 şi a pus în vedere acesteia faptul că, în lipsa unei dovezi contrare- din care să reiasă faptul că facturile emise în executarea contractului de lucrări provin de la cedent şi au fost plătite către UAT cedentului, (adică Eky-Sam, n.r.), are obligaţia de a restitui suma în valoare de 2.650.000,00 lei, acordată de la bugetul de stat, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală", se arată în documentele de la instanţă.

De asemenea, spune judecătorul de caz, este de necontestat că UAT Roma a modificat contractul de lucrări nr. 4551/01.10.2009 prin transmiterea drepturilor şi obligaţiilor născute din contract către cesionarul SC Cornell's Floor Botoşani. Or, este de principiu că atribuirea contractelor de achiziţie publică se face în baza regulilor şi cerinţelor stabilite în documentaţia de atribuire, în considerarea că un anumit agent economic, ofertant în cadrul procedurii, îndeplineşte toate criteriile de eligibilitate. Transmiterea de către ofertantul câştigător, a drepturilor şi obligaţiilor născute din contract către un terţ agent economic, este interpretată de jurisprudenţă şi doctrină ca o eludare a prevederilor OUG nr. 34/2006.

Ca atare, Curtea de Apel a constatat că Notificarea transmisă de MDRAP comunei Roma, prin care cere banii înapoi, îndeplineşte condiţiile de conformitate în raport de dispoziţiile legale în baza şi în executarea cărora este dat şi a respins acţiunea ca nefondată.

Primăria Roma merge mai departe

"O să mergem mai departe, la instanţa superioară, pentru că nu ni se pare corect să ni se impute această sumă din moment ce MDRAP a ştiut de la bun început că lucrarea a fost cesionată şi nu ni s-a spus că am fi greşit sau că nu am fi respectat legea. În situaţia noastră sunt însă foarte multe primării din ţară, în jur de 200. Sunt de ceva timp în administraţie şi m-am convins că dacă nu conteşti la timp un act, totul se acutizează", adaugă viceprimarul Mihai Asiminicesei.

De partea cealaltă, MDRAP admite existenţa dosarului în care s-a judecat cu Primăria Roma, însă: "având în vedere că reclamanta se află înlăuntrul termenului de exercitare a căii extraordinare de atac a recursului, dosarul nu este soluționat definitiv. Astfel, informațiile solicitate nu pot fi transmise, întrucât divulgarea informațiilor din dosarele aflate pe rolul instanțelor ar putea aduce atingere unui proces echitabil", se arată într-un răspuns adresat redacţiei Ştiri.Botoşani.Ro.

Potrivit viceprimarului Asiminicesei, însă, s-ar fi primit asigurări de la Bucureşti că în cazul în care Primăria Roma va pierde şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, va primi sume de echilibrare. Până una-alta, cele 2,65 de milioane de lei vor zbura din bugetul primăriei- în cazul unei decizii definitive.

 

Spune-ne opinia ta