Prefectul a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Mobilizare pentru gestionarea efectelor codului portocaliu de ger!

Prefectul a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Mobilizare pentru gestionarea efectelor codului portocaliu de ger!

Avertizarea meteorologică de tip cod portocaliu de frig, lansată de Administraţia Naţională de Meteorologie, a determinat astăzi convocarea, de către prefectul Dan Şlincu, a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

La şedinţă au fost prezenţi reprezentanţii tuturor instituţiilor cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă ce ar putea apărea în urma manifestărilor meteorologice grave precum şi Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă aparţinând municipalităţii botoşănene.

Prefectul Dan Şlincu a apreciat ca deosebit de importantă găsirea şi internarea în centrele de cazare temporară a persoanelor fără adăpost, în condiţiile în care câteva dintre acestea au refuzat până acum serviciile oferite de instituţiile sociale.

„Aş vrea să vă reamintesc de responsabilităţile pe care unele dintre instituţiile prezente prin reprezentanţi le au prin Planul de intervenţie pentru prevenirea deceselor prin hipotermie a persoanelor fără adăpost- IJSU, Serviciul de Ambulanţă, IPJ, IJJ, Primăria municipiului Botoşani prin Poliţia Locală, Primăria municipiului Dorohoi prin Poliţia Locală a municipiului Dorohoi, DSP, DGASPC şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati. Centrul Social de Urgenţă are 10 locuri libere, luaţi legătura cu domnul Dorin Burlacu, directorul SPLAS, 40 de locuri sunt la fosta Şcoala 3, la adăpostul temporar, la Spitalul Municipal Dorohoi sunt 10 locuri, Direcţia de Asistenţă Socială Dorohoi- 10 locuri, la Centrul de Îngrijire Dorohoi- un loc, la Unitatea de Asistenţă Medico- Socială Suliţa- un loc, la Centrul de Îngrijiri Leorda- 3 locuri, deci în total 75 de locuri la nivelul judeţului”, a spus prefectul Dan Şlincu.

Inspectorul şef al IJSU, col. Cristian Amarandei, a dat citire Dispoziţiei Comune a şefului DSU şi a Secretarului de Stat pentru de Ordine Publică referitor la gestionarea situaţiilor de urgenţă în caz de ger, cu măsurile impuse fiecărei instituţii cu atribuţii în acest sens, incluzând societatea de transport a persoanelor dializate. „De asemenea, am fost notificaţi şi de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă privind măsurile pe care trebuie să le adoptăm în astfel de situaţii. La nivelul IJSU, a fost anunţat personalul din comunerea grupelor operative şi urmează să prealertăm personalul necesar pentru constituirea Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiilor care va fi operativ în momentul în care la nivelul de competenţă vor apărea probleme în ce priveşte situaţiile de urgenţă”, a spus col. Cristian Amarandei.

Inspectorul şcolar general Gabriel Hârtie a anunţat că din cei 68.000 de elevi, aproximativ 15.000 de copii fac naveta zilnic. „Problema care ar putea apărea ar fi agentul termic, mai ales în mediul rural. Au fost situaţii în care centralele şcolare s-au defectat sau microbuzele şcolare nu au putut porni din cauza temperaturilor scăzute”, a transmis Gabriel Hârtie.

În ce priveşte căile rutiere, prefectul a cerut informaţii de la Secţia Drumuri Naţionale şi de la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri. Viorel Zacreţchi, şeful SDN, a transmis că astăzi pe drumurile naţionale se manifestă viscol, vântul suflând cu 50- 60 de kilometri la oră şi că zăpada purtată de vânt a depăşit parapeţii parazăpezi montaţi pe lungimea drumurilor naţionale. 

„Situaţia se întâlneşte pe Botoşani- Săveni, Botoşani- Truşeşti şi Dorohoi- Darabani. Noi vom scoate autofrezele pe Botoşani- Săveni, acolo unde deja şi şanţurile s-au umplut de zăpadă şi am dublat numărul de autospeciale care acţionează”, a spus Viorel Zacreţchi. Cu situaţii similare se confruntă şi drumarii contractaţi de DJDP, însă patrularea pe drumurile judeţene continuă pentru degajarea fuioarelor de zăpadă şi împrăştierea de material antiderapant, după cum a anunţat Cătălin Gheorghian, directorul DJDP.

Reprezentanţii furnizorilor de utilităţi au transmis că deocamdată nu sunt probleme în furnizarea energiei electrice, a gazului, a apei calde sau a agentului termic, însă sunt pregătiţi să intervină în orice moment şi să scurteze timpii de intervenţie.

La finalul şedinţei, prefectul Dan Şlincu a anunţat că în cazul în care se va impune, va fi activat Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiilor.


Măsurile dispuse de CJSU

Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă au fost avertizate să monitorizeze situaţia şi să aplice măsurile stabilite pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de ger, pentru a proteja cetăţenii.

Primarii, în calitate de preşedinţi ai Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă, trebuie să acorde sprijin persoanelor cu nevoi sociale deosebite, persoanelor vârstnice, singure şi bolnave, pentru a trece cu bine această perioadă cu temperaturi extreme.

Patrule mixte aparţinând Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani, Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Poliţiei Locale şi Serviciului Judeţean de Ambulanţă vor derula acţiuni de căutare a persoanelor fără adăpost şi de transport al acestora la UPU – SMURD al Spitalului Judeţean de Urgenţă pentru evaluarea stării de sănătate. Ulterior, persoanele fără adăpost vor fi transferate în locurile special amenajate pentru această perioadă cu temperaturi scăzute.

Cetăţenilor li se recomandă să evite, pe cât posibil, deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig, să se îmbrace cu haine care să nu permită pătrunderea frigului şi a umezelii, să folosească încălţăminte cu talpă groasă şi bine căptuşită, să-şi protejeze gura şi nasul prin acoperirea lor cu un fular. Prin acoperirea gurii, vă protejaţi plămânii de aerul rece. Verificarea sobelor, centralelor termice, coşurilor de fum trebuie să constituie o prioritate pentru a preveni eventualele dezastre cauzate de defecţiuni tehnice şi pentru evitarea inhalării de fum şi gaze toxice. Botoşănenii sunt sfătuiţi să nu folosească instalaţii improvizate pentru încălzirea locuinţelor şi să nu suprasolicite instalaţiile electrice din casă sau de la locul de muncă. Se impune evitarea consumului băuturilor alcoolice. Asiguraţi-vă că persoanele în vârstă, copiii, femeile gravide şi cei cu probleme de sănătate din anturajul dumneavoastră nu se vor deplasa prin frig. Cetăţenii sunt rugaţi să anunţe autorităţile locale cu privire la persoanele fără adăpost pe care le întâlnesc sau despre care au cunoştinţă.

Sfaturi pentru persoane juridice:

- protejarea contra îngheţului şi asigurarea funcţionării instalaţiilor de stingere cu apă (hidranţi interiori, exteriori, etc);
- asigurarea uneltelor necesare în vederea deszăpezirii operative a căilor de acces şi intervenţie;
- supravegherea permanentă a centralelor termice şi oprirea imediată a acestora atunci când se constată o avarie la acestea (având în vedere suprasolicitarea acestora din cauza temperaturilor scăzute);
- repunerea în funcţiune se va face numai de personalul autorizat;
- verificarea coşurilor de fum de la instalaţiile de încălzire, în vederea depistării eventualelor defecţiuni şi remedierea acestora;
- evitarea suprasolicitării instalaţiilor electrice, prin folosirea unor sisteme de încălzire locală;
- menţinerea practicabilă a căilor de acces la sursele de apă şi la instalaţiile de stingere;
- protejarea contra îngheţului a autospecialelor şi utilajelor de stingere a incendiilor, unde există;
- marcarea vizibilă, în vederea identificării cu uşurinţă a hidranţilor exteriori;
- căminele în care sunt montate robinete de închidere a instalaţiilor de apă vor fi căptuşite cu materiale izolatoare termic.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Alertă: O botoșăneancă a dispărut de acasă împreună cu copilul ei de 4 ani!

astăzi, 13:41
133

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 49 de ani, din comuna Hudești, care a părăsit domiciliul în data de 22 aprilie 2024, împreună cu fiul...

Care este starea lui Benzar, fotbalistul rănit grav la meciul cu Dinamo: ”Greu de crezut că-l mai putem folosi în etapele următoare!”

astăzi, 13:15
378

FC Botoșani a învins Dinamo, 2-1, într-un meci plin de evenimente. Au fost de toate: un autogol, un penalty ratat, un antrenor eliminat, un fotbalist trimis la cabine și un altul care a ...

Ediția a doua a Conferinței științifice „Hierasus – Cercetări arheologice în zona de nord a Moldovei”, la Botoșani

astăzi, 12:30
37

În intervalul 25-26 aprilie 2024, Muzeul Județean Botoșani, Secția Istorie-Arheologie, organizează conferința științifică „Hierasus – Cercetări arheologice în zona de ...