Polițiștii amenință cu proteste dacă Guvernul le îngheață salariile și sporurile

Anunțul vine la scurt timp după apariția unui proiect de ordonanță de urgență, încă neasumat de Guvern, în care sunt înghețate o serie din promisiunile făcute bugetarilor și pensionarilor pentru 2019.

Polițiștii amenință cu proteste dacă Guvernul le îngheață salariile și sporurile

Polițiștii nu vor mai accepta să le crească veniturile doar pe hârtie, iar în cazul înghețării salariilor vor declanșa ample acțiuni de protest, pe termen nelimitat, anunță un comunicat al sindicatului polițiștilor "Europol". 

"Chiar  azi în  ajunul sărbătorii Sf. Nicolae, polițiștilor li s-a pregătit un ”cadou” neașteptat. Guvernul a pregătit proiectul de ordonanță de urgență privind măsurile fiscal bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, ordonanță care se va aplica în cursul anului 2019.

Conform proiectului care încă nu este asumat de Guvern și care deocamdata a fost trimis în circuit, în anul 2019 cuantumul sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor primelor, despăgubirilor, compensațiilor pentru chirie si al celorlalte elemente ale salariului, care nu fac parte din salariul brut lunar se mențin la  nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018. Norma de hrană și drepturile de echipament se mențin în plată la  nivelul stabilit pentru luna decembrie 2018.

De asemenea, activitatea desfășurată de polițiști în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și in celelalte zile în care nu se lucrează, se acordă drepturile prevăzute în legislația în vigoare în luna iunie 2017.

Mai mult de atât, instituțiile și autoritățile publice așa cum sunt ele definite la art. 2, alin. 1, pct. 30 din Legea 500/2002 privind finanțele publice și la art. 2, pct.39 din Legea 273/2006 indiferent de sistemul de finanțare, nu acordă personalului din cadrul acestora indemnizația  de vacanță reglementată prin Legea 153/2017.

De la 1 ianuarie 2019 conform prevederilor Legii 153/2017 ,  art. 38, alin. 4, salariile de funcție ale polițiștilor ar trebui să crească:  ”în perioada 2019 – 2022 se va acorda anual o creștere a salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare, fiecare creștere reprezentând 1/4 din diferența dintre salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022 și cel/cea din luna decembrie 2018. Creșterea respectivă și data de aplicare se stabilesc prin legea anuală a bugetului de stat”. În medie, creșterea netă ar fi în jurul sumei de 300 lei.

Deși în proiectul de ordonanță nu se face referire la creșterea etapizată care trebuie sa se facă cu 1 ianuarie, trebuie să fim foarte atenți la forma finală pe care o va avea ordonanța de urgență pentru că polițiștii nu vor mai accepta să le crească veniturile doar pe hârtie.Vă ținem la curent cu evoluția actului normativ, iar în cazul înghețării salariilor, vom declanșa ample acțiuni de protest pe termen nelimitat." se spune în comunicatul Europol.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
9

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
22

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...

Află despre noutățile din industria SEO, îmbunătățește-ți cunoștințele și socializează cu oameni deosebiți din domeniu, SEO Vibes on Tour, București

astăzi, 14:42
57

SEO Vibes on Tour este un super eveniment special dedicat celor care pasionați de lumea SEO, iar scopul lui este de a aduce împreună specialiștii de SEO pentru a-și îmbunătăți cuno...