Patru porci mistreți cu pestă porcină africană, în pădure la Oroftiana. "Prezenţa PPA este destul de acidă, ne aşteptăm la noi cazuri pozitive!"

Patru porci mistreți cu pestă porcină africană, în pădure la Oroftiana. "Prezenţa PPA este destul de acidă, ne aşteptăm la noi cazuri pozitive!"

Comitetul Local de Combatere a Bolilor s-a întrunit din nou, vineri, pentru a evalua situața după ce, în cursul zilei de joi, cadavrele a patru porci mistreți au fost găsite în pădurea din Oroftiana.

Analizele de laborator au confirmat prezența virusului pestei porcine africane la alți patru porci mistreți, gasiți joi pe fondul de vânătoare 49 Ibăneşti, în pădurea din localitatea Oroftiana, comuna Suharău.

Rezultatele care au ajuns vineri de la laboratorul din Suceava au confirmat prezenţa virusului PPA, a anunţat prefectul Dan Şlincu. "Îmbucurător este că, de opt zile de când avem focar de PPA la porc domestic, în comuna Pomârla nu s-a mai semnalat niciun caz”, a precizat prefectul Dan Şlincu.
 
Potrivit celor prezentate de autorittăți, trei dintre cele patru cadavre descoperite joi erau întregi, unul însă era „piele şi os”, astfel încât s-au putut preleva doar probe de pe osul lung. În schimb, potrivit observaţiilor reprezentanţilor fondului de vânătoare şi a medicilor veterinari, în zonă se aflau foarte mulţi câini hoinari.

"Faptul că cei patru porci de la Oroftiana erau împreună şi nu dispersaţi denotă că prezenţa PPA este destul de acidă, astfel că ne aşteptăm la noi cazuri pozitive. Măsurile se menţin aceleaşi", a declarat Minodora Vasiliu, directorul DSVSA.

Recensământul efectuat de medicii veterinari din zona de supraveghere arată că, potrivit declaraţiilor proprietarilor, în comuna Pomârla sunt 213 porci, în Hilişeu Horia- 352 porci, la Dersca- 451 de animale, la Dorohoi- 62 de porci, Şendriceni- 60, Ibăneşti- 546 de porci şi la Cristineşti- 198.
În total, 1882 de porci inventariaţi de medicii veterinari în zona de supraveghere, proprietarii acestora fiind informaţi din nou în privinţa obligaţiilor pe care le au în cazul apariţiei vreunui nou caz de PPA.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

astăzi, 20:34
377

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

astăzi, 19:51
104

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

astăzi, 19:15
67

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...