Pașaportul românesc devine unul dintre cele mai sigure din lume, ne asigură MAI

Pașaportul românesc devine unul dintre cele mai sigure din lume, ne asigură MAI

   Foto: Mediafax

In aceasta saptamana a fost pusa in circulatie noua generatie de pasapoarte simple electronice si simple temporare, informeaza MAI, intr-un comunicat de presa. Noile pasapoarte au elemente de siguranta care le vor face aproape imposibil de falsificat si un design modern cu detalii inspirate din istoria si geografia tarii noastre.

Pasaportul simplu temporar se elibereaza intr-un termen de cel mult 10 zile lucratoare, in conditii normale, dar functionarii incearca sa il elibereze si mai repede, iar stadiul in care se afla documentul poate fi urmarit online.

"Depunem eforturi ca pasapoartele simple electronice sa poata fi eliberate intr-un interval mai mic decat cel comunicat la depunerea cererii, respectiv 10 zile lucratoare. In acest sens, am dezvoltat o aplicatie online, denumita 'status pasaport', pentru ca cetatenii sa poata urmari procesul de solutionare a cererii de eliberare a pasaportului simplu electronic si sa poata veni sa il ridice de la ghiseu mai repede decat data comunicata la depunerea cererii, in situatia in care in urma consultarii aplicatiei rezulta ca pasaportul simplu electronic se afla la ghiseu", a declarat, sambata, seful Directiei Generale de Pasapoarte, Mirel Toanca

El a incurajat cetatenii sa se programeze online pentru eliberarea pasaportului, deoarece astfel timpul de asteptare la ghiseu va fi minim.

In ultimele sase luni a fost constatata reducerea cu aproape 42% a cererilor de documente de calatorie temporare si cresterea cu peste 37% a solicitarilor pentru pasapoarte simple electronice, comparativ cu perioada similara a anului 2017.

El a spus, intr-o declaratie de presa la sediul Ministerului Afacerilor Interne, ca acest lucru se datoreaza schimbarilor legislative care "au venit in intampinarea nevoilor cetateanului".

"Anul trecut au avut loc mai multe schimbari legislative, cu impact pozitiv pentru cetateni, precum dublarea termenului de valabilitate, la 10 ani, a pasaportului simplu electronic, pentru persoanele cu varsta de peste 18 ani. In plus, au fost modificate conditiile in care poate fi eliberat pasaportul simplu temporar, care este valabil 12 luni. Acest tip de pasaport se elibereaza intr-un termen ce nu poate depasi trei zile lucratoare, doar in situatii obiective, in care din motive de sanatate, familiale sau profesionale, este necesara si urgenta prezenta persoanei pe teritoriul altui stat si nu exista timpul necesar pentru emiterea unui pasaport simplu electronic", a afirmat Toanca.

Fiecare pagina a noilor pasapoarte contine un desen stilizat al unui monument istoric sau al unui obiectiv turistic cunoscut din Romania, precum: Delta Dunarii, Lacul Rosu, Sfinxul, Arcul de Triumf, Cetatea Sucevei, Manastirea Barsana etc.

Elementele de securitate implementate au la baza noile tehnologii in materie: desene stilizate, microtext, diferite tehnici de imprimare si elemente optic variabile, precum si unele realizate prin nanotehnologie.

O parte a elementelor mentionate pot fi vizibile cu ochiul liber, in diferite spectre de lumina, inclusiv in infrarosu, dar sunt si elemente care pot fi sesizate doar cu ajutorul unor dispozitive speciale.

De asemenea, sunt utilizate cerneluri speciale, hartie de securitate cu filigran si fir metalic, fir de coasere in trei culori (rosu, galben si albastru), una dintre culori fiind fluorescenta. In masa hartiei este inserat un fir metalic fluorescent, care, in lumina UV, reactioneaza in trei culori (rosu, galben - verzui si albastru).

Documentele de calatorie romanesti vor fi printre cele mai sigure pasapoarte de la nivel international, fiind extrem de greu de contrafacut.

Noile modificari nu vor influenta costul pasaportului platit de cetatean, iar documentele de calatorie din generatiile anterioare sunt si raman valabile pana la data mentionata in acestea, informeaza MAI.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
758

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
245

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
200

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...