Oficialitățile sar la gâtul Consiliului Județean și al societății care administrează depozitul de deșeuri de la Stăuceni. „Și-au bătut joc”

Oficialitățile sar la gâtul Consiliului Județean și al societății care administrează depozitul de deșeuri de la Stăuceni. „Și-au bătut joc”

În cursul zilei de vineri, sala de ședințe a Prefecturii din Botoșani a găzduit întrunirea Comisiei senatoriale pentru ape, păduri pescuit și fond cinegetic, condusă de către liberalul botoșănean, Costel Șoptică, cu participarea ministrului Mediului, Costel Alexe. Cel mai dezbătut subiect de către adunarea de oficialități a fost chestiunea deșeurilor din județul Botoșani. Ministrul a punctat că „este obligația Primăriilor să gestioneze aceste deșeuri”, a braconajului, una dintre principalele probleme ale județului, cerându-se în acest sens, o modificare a legislației.

S-a discutat despre problema gropii de gunoi de la Stăuceni, aflată în procedură de reautorizare, după ce administratorul acesteia a primit mai multe sancțiuni.

Primarul interimar al comunei Stăuceni a anunțat în cadrul plenului că a contactat un birou de avocatură pentru închiderea depozitului „ecologic” din apropierea localității Victoria.

„Operatorul și-a bătut joc de acele utilaje, care s-au achiziționat pe proiecte și inclusiv de administrarea acelor depozite ecologice. Vă informez că suntem în colaborare cu o casă de avocatură în vederea închiderii acelui depozit ecologic sau, mai bine zis, a unei surse de poluare. Nu este de vină altcineva decât operatorul și cei care urmăresc administrarea. Sunt foarte multe ciori, fel de fel de păsări care distrug în zona respectivă. Sunt presiuni din partea locatarilor, proprietarilor de teren, al vecinilor care sunt acolo”, susține Cozmin Epuraș, primarul interimar al comunei Stăuceni.

Pe aceeași linie a mers și șefa Gărzii de Mediu din Botoșani, care a ridicat însă și inconvenientul creat de eventuala închidere a depozitului: aglomerarea deșeurilor în județ.

„Depozitul ecologic de la Stăuceni este în procedură de reautorizare. Începând cu 2017, am tot avut avertisment, iar depozitul a fost sancționat pentru neconformitățile găsite și s-au luat măsuri. A intrat, la un moment dat, până la sfârșitul anului 2017, chiar în procedură de notificare în vederea suspendării autorizației de mediu. Anul trecut am aplicat trei sancțiuni în valoare de 130.000 lei, în anul 2017 trei sancțiuni în valoare de 200.000 lei. Nu ne propunem să închidem un depozit ecologic la nivel de județ, pentru că nu vom avea ce face cu cantitățile de deșeuri, nu vom avea unde să le ducem”, a spus Cristina-Ionela Kashyap, directorul Gărzii de Mediu din Botoșani.

Semnale de alarmă a tras și Cătălin Rotundu, primar al comunei Dângeni, care a informat că circa 7500 de tone de deșeuri sunt produse, anual, numai la nivelul unității administrativ-teritoriale respective. Cu alte cuvinte, cantitatea de gunoi produsă de botoșăneni se măsoară în cifre care împiedică, pentru moment, închiderea depozitului „ecologic” de la Stăuceni.

Mai departe, directorul Agenției de Protecție a Mediului (APM) din Botoșani a dezvăluit că depozitul ecologic de la Stăuceni a fost verificat de autoritate chiar în decursul acestei săpămâni, fiind constate o serie semnificativă de nereguli.

„Nu se respectă normativul de depozitare, adică bunele practici de depozitare. Conductele de biogaz nu au fost montate la timp, de asta incendiile din 2019 au făcut ravagii în depozitul Stăuceni. Nu funcționează stația de sortare. Deci probele sunt, se cunosc, a fost cândva, anul trecut, făcută o verificare cu cei de la Garda de Mediu Iași. Problema ridicată este foarte delicată. Sunt niște probleme pentru care bănuiesc că trebuie niște investiții sau că operatorul nu și-a făcut treaba”, a subliniat Eugen Mateciuc, directorul APM Botoșani.

Amintim că un incendiu, care a durat mai bine de 24 de ore, a devastat depozitul de deșeuri de lângă Stăuceni, în luna septembrie a anului 2019, motivele aprinderii fiind, după câte se pare, administrarea deficitară a acestuia.

Groapa a fost amenajată cu bani de la Uniunea Europeană, costând peste 143 de milioane de lei. Lucrările au început în anul 2012, iar recepția a fost făcută în 2014. Capacitatea depozitului este de 3 milioane de tone de deșeuri, fiind ocupată circa un sfert din aceasta. Depozitul ecologic este administrat de societatea Diasil SRL Suceava.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

astăzi, 19:49
68

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
41

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
44

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...