Nemulţumirile sindicaliştilor, pe masa prefectului. "O să devenim asistaţi social!" FOTO

În timp ce în faţa Palatului Administrativ sindicaliştii afiliaţi Cartel Alfa îşi strigau nemulţumirile, reprezentanţii lor au avut o întâlnire cu prefectul Dan Şlincu şi cu subprefectul Daniela Beclea.

Nemulţumirile sindicaliştilor, pe masa prefectului. "O să devenim asistaţi social!" FOTO

Daniel Bulboacă, preşedintele filialei Botoşani a Cartel Alfa, a dat citire memoriului ce a fost ulterior înaintat în mod oficial conducerii Instituţiei Prefectului pentru a fi direcţionat Guvernului, ulterior fiecare dintre aceştia venind cu lămuriri.

"Încă din luna mai, de la şedinţa anterioară a Comisiei de Dialog Social, parlamentarii de Botoşani au avut la mapa de şedinţă problemele noastre. Mai mult, materialele pentru şedinţa de acum (de vineri, n.r.) le-au primit cu o lună în urmă. Nu am văzut niciun parlamentar care să vină la şedinţa Comisiei de Dialog Social şi să spună: oameni buni, staţi liniştiţi pentru că aşa cum scrie şi în programul nostru de guvernare, până la sfârşitul anului vom majora salariile de bază cu suma aferentă contribuţiilor sociale astfel încât de la 1 ianuarie să aveţi o reală creştere cu 25% aşa cum am promis şi nu acum să ne spună că vor fi 0,14 bani creştere salarială, că vor fi până în 45%. Nu am văzut niciun parlamentar să vină să dezmintă ceea ce noi anunţăm", a spus Daniel Bulboacă.

Cristian Marcel Sadovei, liderul sindicatelor din cadrul serviciilor de utilităţi publice, i-a cerut prefectul Dan Şlincu să nu uite de angajaţii din unităţile vitale ale judeţului, cei din apă, salubrizare şi termie.

"Aceştia nu au avut creşteri salariale de trei ani de zile pentru că Legea bugetului de stat ne-au asimilat bugetarilor. Suntem în unităţi care ne autofinanţăm, nu primim nimic de la bugetul de stat şi ni s-a interzis pur şi simplu negocierea contractului colectiv de muncă prin prisma creşterilor salariale. Dacă şi anul viitor, prin onor Legea bugetului de stat, prin aceeaşi prevedere... noi suntem asimilaţi bugetarilor chiar dacă bugetarii au o creştere salarială care ar acoperi cei 21% dar noi, acei angajaţi în societăţi cu capital de stat, sub tutela Consiliului Judeţean sau a Consiliului Local, vom avea drastic o scădere de salariu, iar lipsa dialogului social, cu pumnul în gură, fără să te cheme la o dezbatere reală, la o negociere de organigramă care afectează salariaţii, care afectează sindicatul, acesta nu este un dialog social. De patru ani oamenii ăştia nu au decât creşterea salarială prin hotărâre de Guvern de a mări salariul minim pe economie, ca obligativitate. O să devenim asistaţi social", a explicat Cristian Sadovei.

Camelia Socianu, preşedintele Sindicatului Impact, a punctat problemele cu asigurarea salariilor în administraţiile publice locale, punând sub semnul întrebării promisiunea de majorare a salariilor din această categorie promisă pentru anul viitor.

"Trebuie modificată Legea salarizării şi această categorie ar trebui să beneficieze de o grilă de salarizare, plus cei din cultură care au salarii mult prea mici şi nu ştim în ce măsură vor avea parte de o majorare salarială în perioada următoare", a declarat liderul Sindicatului Impact.

Mai mult, potrivit Cameliei Socianu, deşi ar fi trebuit să fie probat regulamentul pentru sporuri, o singură categorie profesională are acest regulament. "În afară de administraţia publică locală, nicio altă familie ocupaţională nu beneficiază de acest regulament, valabil în acest moment. Se tergiversează atât pentru cei din sănătate cât şi pentru cei din cultură", a spus Camelia Socianu.

Paul Spatariu, vicepreşedinte Cartel Alfa
, a atras atenţia asupra lipsei dialogului social dar a şi adus precizări în privinţa regulamentului de sporuri.

"Regulamentele se fac nu pe baza expertizelor făcute la nivel local, ci naţional. La noi condiţiile s-au înrăutăţit şi asta pentru că s-au majorat nişte sporuri iar angajatorul ste obligat să elimine acele neconformităţi din buletinele de expertiză. O altă problemă: tichetele de masă şi de vacanţă, care iau 20% din fondul de salarii", a susţinut Paul Spatariu.

Prefectul Dan Şlincu a anunţat că va trimite memoriile Guvernului, pentru a se lua măsuri. "Vă asigur că voi face toate diligenţele şi vă asigurăm că vom trimite toate aceste dezarcorduri, doleanţe ale dumneavoastră către instituţiile responsabile, în speranţa că măcar o parte dintre revendicări va fi satisfăcută", a spus oficialul.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ediția a doua a Conferinței științifice „Hierasus – Cercetări arheologice în zona de nord a Moldovei”, la Botoșani

astăzi, 12:30
5

În intervalul 25-26 aprilie 2024, Muzeul Județean Botoșani, Secția Istorie-Arheologie, organizează conferința științifică „Hierasus – Cercetări arheologice în zona de ...

Un preot orb va sluji la o mănăstire iubită de mulți botoșăneni. ”Deși ochii săi trupești nu cunosc lumina…”

astăzi, 11:46
335

În curând obștea Mănăstirii Piatra Tăieturii din comuna suceveană Panaci aflată la cota 1.600, se va îmbogăți cu un nou preot.Este vorba de Părintele Sofian Costea care,...

Primăriile din Botoșani care stau mereu cu mâna-ntinsă la Guvern. „Nu facem față cheltuielilor din venituri proprii!”

astăzi, 10:45
232

Potrivit statisticilor, la nivel național, mai bine de două treimi din primăriile de comună din România nu reușesc să achite nici măcar salariile angajaților sau să achite facturile din...