Măsuri cerute de un consilier local pentru siguranţa cetăţenilor din Parcul Tineretului!

Situaţia din ce în ce mai tensionată de la ghetourile din Parcul Tineretului, unde o parte dintre cei care locuiesc în spaţiile puse la dispoziţie de stat se ghidează după propriile legi şi reguli, sfidând inclusiv autorităţile, a fost unul dintre subiectele dezbătute, marţi, în plenul Consiliului Local.

Măsuri cerute de un consilier local pentru siguranţa cetăţenilor din Parcul Tineretului!

Consilierul local Cătălina Lupaşcu a tras un semnal de alarmă şi a spus că se impune luarea unor măsuri urgente pentru liniştea şi siguranţa cetăţenilor care locuiesc în apropierea gehtourilor şi care au ajuns să fie terorizaţi de comportamentul unor cetăţeni de etnie romă.

Lupaşcu a cerut conducerii Locativa să gândească o serie de măsuri care să fie incluse în regulamentul în baza căruia se repartizeează locuinţele sociale, care să poată fi aplicate în cazul celor care încalcă orice regulă de bun simţ şi de convieţuire socială. De asemenea, consilierul local a cerut şi Poliţiei Locale implicare.

“În Parcul Tineretului este o problemă mai veche, o problemă pe care eu o cunosc, având în vedere că locuiesc în arealul respectiv şi odată cu venirea sezonului cald persoane, fără ocupaţie bănuiesc, îşi pierd nopţile sprijinite de blocurile în care locuiesc oameni care a doua zi merg la lucru. E o problemă în zona blocurilor 135 şi 140 şi trebuie să recunoaştem acest lucru. Acolo sunt persoane dependente de ajutorul social, dar din nefericire noi comunitatea, inclusiv instituţii la nivelul comunităţii, nu le cerem absolut nimic în schimb.

Sunt convinsă că trebuie să intervenim în primul rând în regulamentul Locativei privitor la modul în care trebuie utilizate aceste locuinţe sociale. Nu putem spune veşnic că suntem persoane în zona de risc social, că trebuie să fim ajutaţi prin diverse forme de ajutoare fără să dăm comunităţii respectarea ordinii şi a legislaţiei în vigoare, respectarea cetăţenilor în stradă.

Solicit Locativei ca într-o perioadă imediat următoare în regulament să prindem câteva norme de respectare a traiului civilizat. Acolo avem de a face cu persoane care nu cunosc sau poate nu îşi doresc să cunoască legislaţia. Nu putem ţine în acest locuinţe sociale persoane care nu îşi plătesc datoriile, persoane care nu respectă liniştea şi legile şi tot ceea ce înseamnă regulamente de convieţurie în comun. E timpul să acţionăm şi să stabili foarte clar ce e de făcut”, a precizat Cătălina Lupaşcu.

Consilierul local consideră că discuţiile şi luarea unor măsuri vizavi de zona ghetourilor trebuie purtate şi în cadrul comisiei de ordine şi siguranţă publică, a Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică, dar şi la nivelul Instituţiei Prefectului. Cătălina Lupaşcu a spus că a fost chiar ea nevoită să sune de câteva ori la 112 pentru a sesiza faptul că sunt persoane care perturbă liniştea şi ordinea publică, dar a fost pasată dintr-o parte în alta.

Ceea ce îmi doresc eu sunt termene şi responsabilităţi. Cine răspunde de siguranţa cetăţenilor în zona respectivă, cine răspunde de aplicarea legislaţiei în vigoare. Unde sună cetăţeanul dacă după ora 22.00 sunt persoane care fac scandal. Rog în regim de urgenţă întrunirea comisiei de ordine şi siguranţă publică, Locativa să se gândească la un set de măsuri aplicabile cetăţenilor care au locuinţe sociale”, a mai spus Lupaşcu, care susţine solicitarea mai multor cetăţeni din Parcul Tineretului care cer montarea unui gard în jurul blocurilor de la ghetouri.  

Primarul Cătălin Flutur a fost de acord cu cele spune de consilierul liberal, căruia i-a solicitat că vină şi cu un set de măsuri care să fie incluse în regulament.

“Ştim prea bine că fiecare dintre consilierii locali şi primarul are posibilitatea de a analiza lucrurile acestea şi de a propune modificări la regulamente sau să facem un regulament nou şi pentru că am spus împreună chiar am să vă rog doamna consilier să ne pregătiţi pentru şedinţa viitoare un set de amendamente sau un regulament nou dar care să ţină cont de absolut toată legislaţia în vigoare şi dacă ceea ce ne veţi propune este conform legii cred că niciunul dintre colegii noştri nu va vota împotriva schimbării unui regulament. Situaţia este deosebit de complexă, dar o să rog şi comisia juridică să veniţi cu propuneri”, a precizat primarul.

O iniţiativă privind modificarea regulamentului de gestiune a locuinţelor sociale a avut-o în urmă cu câteva luni şi viceprimarul Cosmin Andrei, care susţine că nu avut sprijinul necesar pentru a întocmi un proiect de hotărâre de Consiliu Local.

“Este o iniţiativă pe care am făcut-o acum 2-3 luni prin care propuneam modificarea acestui regulament de gestiune a locuinţelor sociale prin introducerea unor paragrafe care să ducă la rezilierea contractelor pentru cei care nu respectă ordinea şi linştea publică. Am făcut o adresă la domnul secretar, s-a cerut un punct de vedere de la oficiul juridic şi s-a primit un aviz favorabil, dar cum Legea 215 spune că trebuie să primeasc spijin pentru întocmirea unui proiect de hotărâre am aşteptat răspuns, nu l-am primit, poate veţi avea mai mult noroc. În Legea locuinţei spune că la cererea proprietarului se poate rezilia un contract atunci când chriaşul are un comportament care face imposibilă convieţuirea”, a menţionat viceprimarul Cosmin Andrei.

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta