Mandatele aleșilor locali vor fi extinse la 5 ani. Comisia pentru administraţie publică din Senat a adoptat proiectul de extinderea mandatelor de la 4 la 5 ani

Mandatele aleșilor locali vor fi extinse la 5 ani. Comisia pentru administraţie publică din Senat a adoptat proiectul de extinderea mandatelor de la 4 la 5 ani

Mandatul primarului, viceprimarului, consilierului local, preşedintelui consiliului judeţean, vicepreședintelui consiliului județena şi al consilierului judeţean va avea 5 ani, prevede un nou proiect de lege, iar propunerea este ca aplicarea legii să înceapă cu alegerile locale din acest an.

Comisia pentru administraţie publică din Senat a adoptat luni un raport favorabil la o propunere legislativă conform căreia mandatul aleșilor locali crește de la 4 ani la 5 ani.

Două proiecte în acest sens, inițiate de PSD și UDMR, au trecut tacit de Camera Deputaților și așteaptă să ajungă la vot final în Senat.

În expunerea de motive se arată că există multe exemple din statele membre UE în care au fost aplicate „cu succes” modele de administraţie publică locală cu mandat de 5 – 7 sau de 8 ani, precum Austria, Belgia, Germania, Franța.

Iniţiatorii susţin că un mandat mai lung al aleşilor locali conferă stabilitate politică, „o pavăză faţă de schimbările şi eventualele crize politice manifestate la nivel general şi care interferează cu deciziile de luat la nivel local”.

„De asemenea, sunt amortizate bulversările create de suprapunerea alegerilor, de campanii electorale simultane sau succesive care în cele mai multe cazuri pun administraţiile locale în situaţii dificile de suspendare a activităţii şi a investiţiilor iniţiate. (…) Experienţa celor trei decenii de administraţie locală relevă faptul că nevoia uriaşă de investiţii locale în România este aproape imposibil de acoperit în mandate de câte patru ani, acolo unde nevoile de finanţare sunt pe termen lung, iar fondurile europene, modalitatea optimă de finanţare a programelor de dezvoltare locală, sunt supuse unui calendar bugetar de 7 ani”, mai spun inițiatorii.

Proiectul de lege inițiat de UDMR a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor. În Senat se mai află un proiect similar, semnat de PSD-iști, de asemenea adoptat tacit în Camera Deputaților.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
738

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
241

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
196

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...