Mâine, conferința regională de comunicare și diseminare a rezultatelor proiectului “Măsuri integrate de dezvoltare a comunității marginalizate din comuna Frumușica”, la Căminul Cultural Frumușica

Mâine, conferința regională de comunicare și diseminare a rezultatelor proiectului “Măsuri integrate de dezvoltare a comunității marginalizate din comuna Frumușica”, la Căminul Cultural Frumușica

Mâine, la Căminul Cultural Frumușica se va desfășura conferința regională de comunicare și diseminare a rezultatelor proiectului “Măsuri integrate de dezvoltare a comunității marginalizate din comuna Frumușica”, POCU/140/4/2/114817, în cadrul căreia vor fi prezentate rezultatele obținute până în prezent.

Proiectul “Măsuri integrate de dezvoltare a comunității marginalizate din comuna Frumușica” este implementat în comuna Frumușica de către Asociația Biosilva, în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Asociaţia pentru Promovarea Femeii Din România (Timișoara), Primăria Comunei Frumușica, Școala Gimnazială Nr.1 Vlădeni-Deal (Comuna Frumușica), Fundația Solidaritate și Speranță (Iași) și S.C. PROFI ROM FOOD S.R.L. (Timișoara) și este finanțat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 - 2020, Axa prioritară 4: Incluziunea socială și combaterea sărăciei.

Proiectul a fost lansat în luna mai a anului 2018 și se desfășoară pe o perioadă de 36 de luni, având ca obiectiv general reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din Comuna Frumușica, Județul Botoșani.

Acesta vizează implicarea a peste 630 de persoane care vor beneficia de minim două măsuri oferite în cadrul proiectului, precum: servicii socio-medicale, de măsuri de ocupare, de facilitare a accesului la educație, de îmbunătățire a condițiilor de locuit, de asistență juridică și sprijin financiar în reglementarea documentelor,  precum și de consiliere antreprenorială, în vederea înființării unei afaceri, fiind acordate 10 micro-granturi în valoare de 25.000 de euro afacerilor înființate de persoane aflate în risc de sărăcie.

Până în prezent, peste 750 de persoane din grupuri vulnerabile au beneficiat de  măsuri integrate specifice realizate la nivelul comunităților marginalizate. Practic, au beneficiat de sprijinirea dezvoltării/furnizării de servicii sociale (medico-sociale): 66 persoane aflate în risc major de dezvoltare a unui comportament adictiv au beneficiat de acțiuni de evaluare psihologică și consiliere individuală. Peste 200 de persoane au fost informate asupra consecințelor debutului de consum de substanțe adictive.  Peste 400 de persoane (părinți și copii) au beneficiat de acțiuni integrate dedicate membrilor familiei, incluzând acțiuni recreative, de consiliere și de planificare și organizare a propriei vieți. Peste 50 de persoane au fost selectate pentru  acordarea de servicii de tip “caravana medicală” și de asistență socială. De asemenea, a fost acordat un pachet de servicii sociale destinat prevenirii separării copilului de familia sa (tabere și excursii) – 1 tabără organizată la care au participat 100 de persoane.  

În parale, prin acest proiect să realizat sprijinirea accesului pe piața muncii a persoanelor din comunitățile marginalizate din comună. Peste 200 de persoane au beneficiat de servicii de informare și consiliere profesională, sesiuni de testare psiho-profesională și servicii de mediere a muncii pe piața internă, 45 de persoane au finalizat programul de calificare lucrător în comerț și au beneficiat de o subvenție de 1800 lei pentru participarea la cursuri de calificare, 101 de persoane au beneficiat de formare antreprenorială și sprijin pentru deschiderea  și dezvoltarea unei afaceri și de o subvenție de 200 de lei pentru participarea la cursul de competențe antreprenoriale iar 12 persoane au fost încadrate în muncă, în urma desfășurării activităților proiectului.

Tot prin acest proiect care își dorea susținerea dezvoltării antreprenoriatului în cadrul comunității au fost înființate 5 noi afaceri, ca urmare a sprijinului acordat au beneficiat de un micro-credit în valoare de 25.000 euro. De semenea, au fost organizate ccțiuni suport de tipul consilierii și consultanței în managementul afacerii în vederea implementării planului de afaceri și a asigurării funcționării acesteia.

Cum proiectul este unul din cele mai mari aplicate vreodată la Frumușica, acest a avizat și îmbunătățirea condițiilor de locuit a persoanelor aflate în risc de sărăcie absolută: 50 de familii au fost selectate pentru a beneficia de îmbunătățirea condițiilor de locuit prin reabilitarea locuinței (în sumă de aprox. 3000 euro), însemnând reparații acoperiș, pereți, înlocuire tâmplărie exterioară și interioară, înlocuirea pardoselilor și a mobilierului, etc. 

De asemenea, s-a asigurat și facilitarea accesului și participării la educație a copiilor aparținând famililor aflate în risc de sărăcie și excluziune socială. 170 de elevi și aproximativ 50 de părinți au luat parte la cele 4 ateliere tematice organizate pana în prezent, la programele de igienă și sesiunile de consiliere. Elevii care parcurg minim 75% din din activitățile extracurriculare derulare în cadrul proiectului vor beneficia de o subvenție de 1800 lei. 80 de copii ante-școlari și preșcolari și 30 de părinți au fost implicați în sesiuni de educație parentală. 80 de copii vor beneficia de măsuri de acompaniere (subvenții pentru îmbrăcăminte și încălțăminte). 80 de elevi vor beneficia de pachete cu produse de igienă ca urmare a implicării în concursurile și jocurile planificate în cadrul programului de promovare a regulilor elementare de igienă.

De asemenea, s-a reușit scordarea asistenței juridice pentru reglementarea actelor. Peste 200 de persoane au fost informate cu privire la acordarea asistenței juridice pentru reglementarea actelor, 100 de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială urmând să beneficieze de sprijin financiar în vederea reglementării actelor (documente de proprietate – intabulări, succesiuni, etc., documente de identitate, de obținerea drepturilor de asistență socială, etc.)   

“Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 18.229.190,58 lei din care valoarea cofinanțării Uniunii Europene este de 15.318.135,67 lei, iar a contribuției partenerilor este de 264,958.16 lei. Proiect este  cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020” au anunțat organizatorii acțiunii.  

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un polițist din Botoșani a cheltuit banii furați de la un bătrân, pe care tâlharii îi restituiseră!

astăzi, 15:34
62

Curtea de Apel Suceava l-a condamnat definitiv pe Ionuț-Cezar S., agent de poliție judiciară la Secția de Poliție Rurală nr. 1 din Botoșani, la doi ani de închisoare cu suspendarea execut...

Rugăciune pentru cei bolnavi într-o parohie din Botoșani. ”Vă rog și pe dumneavoastră să pomeniți aceste nume” (Foto)

astăzi, 15:14
137

Credincioșii s-au rugat joi seara alături de preoți pentru cei bolnavi și neputincioși. Oameni care au mare nevoie de rugăciunea semenilor.Joi seara, 18 aprilie, cinci preoți au slujit Tain...

Luptătorii greco-romani de la LPS Botoșani, lideri incontestabili la nivel național! (foto)

astăzi, 14:49
46

În perioada 12 – 14 aprilie 2024, sportivii din cadrul secției de lupte a Liceului cu Program Sportiv (LPS) din Botoșani au participat la Finala Cupei României pentru categoria de ...