La bloc ar putea exista și asociații de chiriași, nu doar de proprietari!

La bloc ar putea exista și asociații de chiriași, nu doar de proprietari!

În viitorul mai mult sau mai puțin apropiat, chiriașii din blocuri vor putea și ei să formeze asociații, potrivit unui proiect de act normativ înregistrat recent la Senat. Astfel, asociațiile de chiriași vor putea fi formate, în principal, pentru reprezentarea intereselor membrilor lor în relația cu proprietarii.

Potrivit Avocatnet.ro, proiectul de lege privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor a fost aprobat în mai 2017 de către Guvern și a fost înregistrat la Senat zilele trecute. Prin urmare, documentul a intrat în procedura de legiferare și se va putea aplica dacă va trece de parlamentari și de președintele României.

Una dintre noutățile incluse în acest document, ce va înlocui actualul cadru legal stabilit prin Legea nr. 230/2007, este reglementarea posibilității chiriașilor din blocuri de a forma asociații. Practic, asociațiile de chiriași se vor putea constitui și organiza în baza regulilor stabilite de Ordonanța Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații.

Astfel, asociația de chiriași va reprezenta o „formă de asociere a chiriașilor dintr-un condominiu în scopul reprezentării intereselor lor în raporturile cu proprietarii, precum și cu alte persoane juridice sau persoane fizice”, așa cum prevede propunerea legislativă.

„Proprietarii condominiilor, persoane fizice sau juridice, destinate în întregime închirierii, în care sunt constituite asociații de chiriași, pot să încredințeze asociațiilor de chiriași administrarea părților comune din condominiu. Administrarea părților comune (...) se face numai în baza unui contract de dare în administrare semnat între proprietar și asociația de chiriași, numai cu acordul majorității chiriașilor membri ai asociației de chiriași”, scrie în actul citat.

Totuși, activitățile desfășurate de asociațiile de chiriași vor fi limitate doar la cele stabilite prin contractul de dare în administrare. În rest, în lipsa unui acord scris al proprietarului, asociațiile de chiriași nu vor putea să facă modificări constructive, să schimbe destinația proprietății comune din condominiu, să înstrăineze sau să închirieze bunurile sau spațiile comune.

Atenție! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

ANM: Vreme deosebit de rece pentru această perioadă din martie. Când se va încălzi!

astăzi, 19:22
578

Meteorologii anunţă, pentru săptămâna viitoare, vreme deosebit de rece, cu temperaturi mai scăzute decât cele normale, iar în mare parte din ţară se vor înregistra preci...

Un italian de 94 de ani i-a dăruit 100.000 de euro îngrijitoarei sale: "E singura care ține la mine cu adevărat"

astăzi, 12:59
4182

Un bătrân italian în vârstă de 94 de ani din Pergola, provincia Pesaro, i-a dăruit pe parcursul a 4 ani îngrijitoarei sale, de origine română, suma de 100.000 de euro sub formă de cadouri sa...

Predică la Duminica închinată Sfântului Ioan Scărarul

astăzi, 08:23
259

Saptamana a patra, Saptamana Injumatatirii Postului, este luminata de prezenta Sfintei Cruci, de care necontenit pomenesc slujbele bisericesti. „In mijlocul zilelelor infranarii, ajungand astazi...