La bloc ar putea exista și asociații de chiriași, nu doar de proprietari!

La bloc ar putea exista și asociații de chiriași, nu doar de proprietari!

În viitorul mai mult sau mai puțin apropiat, chiriașii din blocuri vor putea și ei să formeze asociații, potrivit unui proiect de act normativ înregistrat recent la Senat. Astfel, asociațiile de chiriași vor putea fi formate, în principal, pentru reprezentarea intereselor membrilor lor în relația cu proprietarii.

Potrivit Avocatnet.ro, proiectul de lege privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor a fost aprobat în mai 2017 de către Guvern și a fost înregistrat la Senat zilele trecute. Prin urmare, documentul a intrat în procedura de legiferare și se va putea aplica dacă va trece de parlamentari și de președintele României.

Una dintre noutățile incluse în acest document, ce va înlocui actualul cadru legal stabilit prin Legea nr. 230/2007, este reglementarea posibilității chiriașilor din blocuri de a forma asociații. Practic, asociațiile de chiriași se vor putea constitui și organiza în baza regulilor stabilite de Ordonanța Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații.

Astfel, asociația de chiriași va reprezenta o „formă de asociere a chiriașilor dintr-un condominiu în scopul reprezentării intereselor lor în raporturile cu proprietarii, precum și cu alte persoane juridice sau persoane fizice”, așa cum prevede propunerea legislativă.

„Proprietarii condominiilor, persoane fizice sau juridice, destinate în întregime închirierii, în care sunt constituite asociații de chiriași, pot să încredințeze asociațiilor de chiriași administrarea părților comune din condominiu. Administrarea părților comune (...) se face numai în baza unui contract de dare în administrare semnat între proprietar și asociația de chiriași, numai cu acordul majorității chiriașilor membri ai asociației de chiriași”, scrie în actul citat.

Totuși, activitățile desfășurate de asociațiile de chiriași vor fi limitate doar la cele stabilite prin contractul de dare în administrare. În rest, în lipsa unui acord scris al proprietarului, asociațiile de chiriași nu vor putea să facă modificări constructive, să schimbe destinația proprietății comune din condominiu, să înstrăineze sau să închirieze bunurile sau spațiile comune.

Atenție! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

A reclamat la Protecția Consumatorului că s-a îmbătat cu apă plată!

Vineri, 24 Noiembrie 2017
1400

Un barbat a reclamat la Comisariatul pentru Protectia Consumatorului ca s-a imbatat cu apa plata cumparata dintr-un supermarket. Barbatul considera ca producatorul acesteia i-a pus viata in peric...

Liviu Pop: Unitatile de invatamant nefolosite vor fi cedate autoritatilor locale!

Vineri, 24 Noiembrie 2017
229

Unitatile de invatamant care sunt nefolosite de foarte multi ani vor fi cedate autoritatilor locale care le vor putea folosi ca sedii pentru camine de batrani, centre comunitare sau centre de educare ...

VIDEO Ultima apariție în public a Stelei Popescu. Oana Pellea: "Nimeni din public nu a chemat salvarea. Nu a dus-o nimeni la spital"

Vineri, 24 Noiembrie 2017
2329

Stela Popescu a apărut ultima oară în public marți, când a participat la Gala Femeilor de Succes. A urcat pe scenă pentru a i se înmâna un premiu și a încercat să ...