Klaus Iohannis şi-a exprimat sprijinul pentru Clusterul de Bioeconomie Suceava - Botoşani!

Klaus Iohannis şi-a exprimat sprijinul pentru Clusterul de Bioeconomie Suceava - Botoşani!

Preşedintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit miercuri, la Aeroportul Internaţional "Ștefan cel Mare" din Suceava, cu reprezentanţii Clusterului Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava-Botoşani, la iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur.

Potrivit Monitorul de Suceava, preşedintele clusterului, prof. univ. dr. Mihai Dimian, a prezentat posibilităţile de dezvoltare a sectorului bioeconomic din zona Suceava-Botoşani, pornind de la potenţialul de dezvoltare al zonei şi exemplele de succes înregistrate de companiile din cadrul clusterului. Dimian a mai amintit de proiectele de dezvoltare a infrastructurii, derulate de Consiliul Judeţean Suceava şi de primăriile municipiilor Suceava şi Botoşani.

Participanţii au analizat trei clustere de profil din Polonia, Franţa şi Germania, a căror experienţă a fost folosită în elaborarea portofoliului de proiecte public-private ale asociaţiei nou înfiinţate.

Intervenţiile lui Vasile Armenean, fondatorul companiei Betty Ice - Suceava, cel mai mare producător de îngheţată din România, ale lui Iulian Căzăcuţ, fondatorul companiei Doly-Com - Botoşani, cu cea mai mare unitate de abatorizare de bovine din România, ale lui Alexandru Scheul, fondatorul companiei Killer, unul din principalii producători de preparate de carne din Suceava, ale lui Mihai Voloşeniuc, reprezentant al asociaţiilor crescătorilor de animale din Suceava, au evidenţiat rolul clusterului în asigurarea unui lanţ integrat de industrie alimentară şi în sprijinirea creşterii competitivităţii internaţionale a companiilor româneşti din zona Suceava – Botoşani.

Vasile Asandei, directorul Agenţiei de Dezvoltare Nord-Est, a prezentat propunerea de includere a proiectelor menţionate în cadrul Programului comun de dezvoltare al Regiunii Nord-Est cu Regiunea Olanda de Nord, atât pentru atragerea de investiţii olandeze, cât şi pentru obţinerea unor finanţări europene directe
 
Răspunsul preşedintelui

Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi-a exprimat susţinerea pentru Clusterul Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava-Botoşani, aflat într-o regiune cu un important potenţial de dezvoltare, şi a subliniat faptul că vizita sa are tocmai rolul de a sprijini astfel de proiecte inovatoare, în special pentru cei care activează în sectorul bioeconomiei, şi că asemenea viziuni integrate pot genera progresul economic în zona Suceava-Botoşani.

Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat, mai scrie Monitorul de Suceava, că prin astfel de iniţiative se poate spera ca dezvoltarea spaţiului rural să devină reală şi durabilă, iar România poate deveni numărul 1 în Uniunea Europeană în privinţa agriculturii ecologice.

La şedinţa de lucru au mai participat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, primarul municipiului Botoşani, Cătălin Flutur, decanul Facultăţii de Inginerie Alimentară, prof. univ. dr. ing. Mircea Oroian, reprezentanţi ai asociaţiilor de creştere a animalelor, ai producătorilor din industria alimentară şi ai operatorilor de turism din regiune.

Clusterul Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava-Botoşani a fost înfiinţat la finalul anului trecut şi reuneşte mai mulţi agenţi economici din Suceava şi Botoşani, Camerele de Comerţ şi Industrie ale judeţelor Suceava şi Botoşani, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Primăria municipiului Suceava, Primăria municipiului Botoşani şi Consiliul Judeţean Suceava.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cum moare ţăranul clasic?

Vineri, 19 Ianuarie 2018
162

"Tu mergiCu o cruceÎn spateŞi lumea Strigă:"Hoţul de lemne!"(Vasile Gogea)Una dintre iluziile postsocialiste ale etnologului Petru Ursache a fost ca ţă...

Aproape 9.000 de romani primeau in total pensii de 800 de milioane lei: Printre ei, magistrati si parlamentari

Vineri, 19 Ianuarie 2018
164

La finalul lunii noiembrie, 8.980 de persoane primeau pensii de serviciu, majoritatea dintre ei fiind magistrati.Conform datelor centralizate de Casa Nationala de Pensii Publice, este vorba despre...

Oficialii anunţă o nouă fabrică auto în România

Vineri, 19 Ianuarie 2018
895

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ilan Laufer, a reluat, vineri, ideea vehiculată deja de câţiva ani potrivit căreia un al treilea producător auto este interesa...