Judeţul Botoşani, plasat de meteorologi sub avertizare de Cod Portocaliu. CJSU, întrunit de urgenţă!

Judeţul Botoşani, plasat de meteorologi sub avertizare de Cod Portocaliu. CJSU, întrunit de urgenţă!

Membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-au întrunit în şedinţă extraordinară sâmbătă, în contextul avertizării meteorologice de tip Cod Portocaliu, valabilă şi pentru judeţul Botoşani până duminică dimineaţă la ora 6:00.

„S-au dispus măsuri de alertare a Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă în vederea adoptării măsurilor de primă urgenţă la nivelul unităţilor administrativ- teritoriale, în sensul de a institui permanenţa la sediul Primăriilor, de a lua măsuri de avertizare a populaţiei din zona de risc şi cele inundabile şi de asemenea, de a pregăti echipamente şi tehnica specifică intervenţiei imediat ce se apreciază corect necesitatea intervenţiei, având în vedere dinamica şi evoluţia violenţă a fenomenelor meteo”, a declarat col. Decebal Murariu, adjunctul inspectorului şef al IJSU Botoşani.

Potrivit oficialului, pe lângă avertizarea meteorologică, la nivelul judeţului este valabilă şi o avertizare hidrologică , în amonte de acumularea Stânca- Costeşti, valabilă până duminică la ora 16:00. Mai mult, sâmbătă, meteolorogii au emis şi o avertizare valabilă până marţi, 4 iunie, ora 10:00, potrivit căreia în toate regiunile, se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15...25 l/mp, iar pe arii restrânse 35...50 l/mp.

Vineri noapte, în amonte de intrarea în ţară a râului Prut, a fost depăşită cota de inundaţie cu 28 de centimetri, dar în prezent aceasta este în scădere. Conducerea Barajului Stânca a luat măsura deversării controlate în aval, având în vedere cantitatea de apă ce ar putea intra pe teritoriul României dinspre Ucraina, însă această deversare trebuie să atragă atenţia autorităţilor din aval de Stânca- Costeşti, pentru a pune la adăpost bunurile oamenilor din zona inundabilă.

În CJSU s-a luat decizia transmiterii de mesaje RO-ALERT către botoşăneni dar şi activarea Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducerii a Intervenţiilor care funcţionează la sediul IJSU.

“Vă rog ca în perioada de Cod Portocaliu să fiţi disponibili, să aveţi telefoanele deschise pentru ca în cazul apariţiei unei situaţii de urgenţă să putem acţiona conform competenţelor şi procedurilor. De asemenea, membrii CJCCI să se implice şi să acţioneze în caz de nevoie”, le-a transmis prefectul Dan Şlincu, preşedintele CJSU, colegilor din Comitet.

Primul mesaj RO- ALERT a fost transmis la ora 11:36, având următorul conţinut:
“COD PORTOCALIU FENOMENE METEO PERICULOASE: ploi ce vor depăşi 70 litri/ mp, vijelie puternică, grindină medii şi mari dimensiuni. Luaţi măsuri de adăpostire, nu staţionaţi sub arbori şi reţele electrice, conduceţi cu prudenţă. ISU BT”.


Cancelaria Prefectului 








 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
811

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
255

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
222

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...