INCEPE MAREA DESCENTRALIZARE!

INCEPE MAREA DESCENTRALIZARE!
Procesul de descentralizare va determina transferul de atributii in principalele domenii, respectiv educatie, sanatate, ordine si siguranta publica, cultura, asistenta sociala, transporturi, agricultura, incepand cu luna mai, conform unui document guvernamental obtinut de MEDIAFAX.

Procesul de descentralizare a administratiei va implica trecerea in portofoliul autoritatilor locale a mai multor directii si unitati, precum oficii agricole, spitale, directii ale Registrului Auto, cinematografe, si va impune modificarea principalelor legi administrative.

In domeniul invatamantului preuniversitar de stat vor fi cedate atributiile de organizare a retelelor scolare si de numire/eliberare din functie a directorilor, iar la nivelul unitatilor de invatamant a celor referitoare la managementul resurselor umane.

"Participarea reprezentantilor comunitatii locale la procesul de decizie in unitatile de invatamant va fi la un nivel egal cu reprezentarea cadrelor didactice, iar finantarea cheltuielilor curente ale scolilor se va realiza in functie de standarde de cost/elev, acoperite integral de la bugetul de stat", se arata in document.

Si pentru asistenta sociala vor fi stabilite standarde de cost si calitate, iar Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap si Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului vor fi reorganizate si restructurate. Activitatea celorlalte agentii aflate in subordinea si coordonarea Ministerului Muncii va fi eficientizata in vederea furnizarii unor servicii pe principiul subsidiaritatii.

"Vor fi trecute in administrarea autoritatilor locale atat agentiile teritoriale ale Autoritatii Rutiere Romane, cat si reprezentantele judetene ale Registrului Auto Roman, directiile judetene de drumuri si poduri din subordinea Companiei Nationale de Autostrazi si Dumuri, precum si porturile fluviale si fluvio-maritime si aeroporturile de sub autoritatea ministerului", se arata in document.

In domeniul sanatatii vor fi transferate spitalele si va fi cedata autoritatilor locale responsabilitatea numirii directorilor de spitale.

Pentru Ministerul Agriculturii se are in vedere cedarea terenurilor Agentiei Domeniilor Statului catre autoritatile locale, transferul atributiilor legate de directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala catre consiliile judetene, descentralizarea Romsilva, Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare, Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare, Agentiei Nationale pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie, urmand sa fie infiintate si camere agricole la nivelul fiecarei localitati.

Atributiile legate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura vor fi impartite intre administratia centrala (20%) si cea locala (80%).

In domeniul culturii vor fi descentralizate institutiile ramase in subordinea ministerului de resort si ai caror beneficiari sunt cu preponderenta comunitatile locale, iar directiile judetene pentru cultura, culte si patrimoniu national, dar si cinematografele vor fi transferate catre autoritatile locale.

In paralel, Ministerul Administratiei si Internelor va finaliza proiectul de lege privind politia locala.

Descentralizarea administratiei va impune modificarea Legilor privind administratia publica locala, prefectul si institutia prefectului, statutul functionarilor publici, finantele publice locale, statutul alesilor locali, organizarea si functionarea Consiliului Economic si Social, Legea privind proprietatea publica si Legea-cadru a descentralizarii.

Proiectele strategiilor sectoriale de descentralizare vor fi elaborate pana la 4 mai.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

COD GALBEN pentru Botoșani: Ploi torențiale, vijelii, descărcări electrice și grindină!

Joi, 21 Iunie 2018
2753

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare de tip COD GALBEN, valabilă pe 22 iunie, între orele 6.00 și 23.00. Pe arii extinse va fi instabilitate atm...

Care este cel mai mare sat din România? E mai mare chiar decât Bucureștiul!

Joi, 21 Iunie 2018
1408

Ei bine, este vorba despre Jina, comuna formată dintr-un singur sat din Mărginimea Sibiului, care se întinde pe 315 km pătrați.Suprafața Bucureștiului este de 228 de km pătrați. A Ji...

VIDEO - In Piata Victoriei, protestatarii cer demisia lui Dragnea dupa condamnare!

Joi, 21 Iunie 2018
373

In Piata Victoriei s-au strans deja, joi seara, aproape 1.000 de persoane care ii cer lui Liviu Dragnea sa demisioneze din functiile publice dupa ce a fost condamnat, in prima instanta, la 3 ani si ju...