Guvernul vrea sa puna bete in roate presei? Se pregateste o modificare a legii accesului la informatii publice

Guvernul vrea sa puna bete in roate presei? Se pregateste o modificare a legii accesului la informatii publice

PressOne scrie vineri ca, la Guvern, are loc o consultare pe marginea Legii 544/2001 privind liberul acces la informatii publice, ce vizeaza modificarea sa. Mai mult, oficiali din Ministerul Sanatatii ar dori chiar abrogarea acestei legi.

Sursa citata a intrat in posesia unui raspuns pe care oficiali din Ministerul Sanatatii il dau unei adrese din 22 mai 2017 a Ministerului Consultarii Publice si Dialogului Social − initiatorul procesului de modificare a legii.

Un inspector principal si un farmacist primar din Ministerul Sanatatii, adica Adriana Carlan si, respectiv, Anisoara Dud, propun abrogarea Legii 544/2001, care permite oricarui petent sa solicite institutiilor statului date si informatii despre cheltuirea banilor publici, contracte, organigrame, licitatii, rapoarte si altele asemenea.

Cei doi sustin ca cetatenii abuzeaza de aceasta lege, iar informatiile publice sunt, oricum, disponibile pe site.

Un alt oficial din acelasi minister, consilierul Diana Stoica, propune ca legea sa fie modificata, astfel incat petentul sa explice in cererea sa si de ce solicita informatiile publice.

Un reprezentant al Ministerului Consultarii Publice si Dialogului Social a confirmat pentru PressOne ca exista o discutie despre modificarea Legii 544/2001, dar ca aceasta se afla in faza incipienta.

In aceasta faza, ministerele intocmesc documente de analiza privind implementarea acestei legi, precum si propuneri de modificare, pe care le transmit Ministerului Consultarii Publice (MCPDS).

Dupa centralizarea si publicarea propunerilor, ar urma sa fie organizate dezbateri publice, iar ulterior, sa fie formulat un proiect legislativ de modificare a Legii 544/2001.

Reprezentantul MCPDS a declarat pentru sursa citata ca la minister nu a ajuns inca documentul cu propunerile de la Ministerul Sanatatii.

Potrivit unor surse din Ministerul Justitiei, la Guvern exista in lucru un proiect de modificare a Legii 544 cu prevederi care "sa impiedice ziaristii sa ceara informatii de genul listelor".

Functionarii publici se plang ca li se solicita crearea de informatie noua si nu furnizarea de informatie preexistenta.

Intr-un interviu acordat Agerpres, in mai, de Gabriel Petrea, ministrul Consultarii Publice, se arata ca initiativa de a modifica Legea 544 ar urmari mai ales activarea administratiilor locale, care nu ofera suficiente informatii publice din oficiu.

"Exista doua categorii de cetateni care solicita informatii. Sunt cei care au interese punctuale, personale, pe anumite subiecte si cei care fac cercetari, cum ar fi ONG-urile, despre anumite situatii care se intampla la nivelul administratiei publice locale. Ei bine, aceste situatii necesita foarte multa munca din partea functionarilor publici din cadrul primariilor si, atunci, ne dorim ca un calup de informatii, pe care sa-l stabilim impreuna, sa fie publicat inainte ca el sa fie cerut. Si publicat de la sine, asa cum este bugetul local", declara atunci ministrul Gabriel Petrea.

Legea 544/2001 prevede, printre altele, ca fiecare institutie publica sa organizeze conferinte de presa, cel putin o data pe luna, pentru informarea publicului cu privire la activitatea derulata. Insa aceasta prevedere care ar asigura transparenta este adesea uitata de o parte dintre institutii.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Preşedintele Iohannis, scos din emisia LIVE a unui post de radio românesc după o pauză de vorbire prea lungă!

astăzi, 11:14
284

Discursul preşedintelui Klaus Iohannis de numire în funcţia de prim-ministru a Vioricăi Dăncilă a fost difuzat, live, inclusiv la postul de radio Europa FM, dar ascultărorii postului nu au...

CTP, citat la CNDC după ce a comentat coafura Vioricăi Dăncilă!

astăzi, 10:37
404

Alături de jurnalist, a fost citat și postul Digi 24, acolo unde au fost făcute afirmațiile considerate jignitoare și discriminatorii de către membrii CNCD."Ce viteză de reacție impre...

A primit 10 mii de lei despagubire de la un supermarket, dupa ce si-a fracturat un deget din cauza unei pungi

astăzi, 10:14
360

O femeie a castigat un proces intentat patronului unui magazin, dupa ce a ajuns cu piciorul in ghips din cauza unei pungi de cumparaturi care s-a rupt.Punga, cumparata din magazinul respectiv, i s...