Guvernul nu are nici o restanta fata de Termica, spune prefectul de Botosani!

Guvernul nu are nici o restanta fata de Termica, spune prefectul de Botosani!

Gheorghe Sorescu, prefectul judetului Botosani

In data de 13 noiembrie 2008, la ora 10.00, a avut loc o intalnire restransa a Comisei de Dialog Social pe problematica economico-sociala de la SC Termica SA Botosani. Comisia de Dialog Social s-a intrunit la solicitarea confederatiei sindicale CNSLR - Fratia, filiala Botosani, se arata intr-un comunicat al Institutiei Prefectului Botosani.

La sedinta au participat prefectul si subprefectul judetului, directorul Directiei de Finante - contribuabili mijlocii, directorul SC Termica SA, impreuna cu presedintele confederatiei sindicale CNSLR - Fratia, filiala Botosani, si liderii sindicali de la Sindicatul Liber Independent - CET Botosani si Sindicatul Solidaritatea Botosani.

In cadrul discutiilor, liderii sindicali au prezentat un memoriu prin care au mentionat despre intarzierile salariale de la SC Termica SA de 30 de zile, precum si posibilitatea ca acestia sa recurga la forme de protest, inclusiv greva generala, fapt care ar genera probleme sociale grave in municipiul Botosani, prin sistarea alimentarii cu agent termic a peste 14.000 de apartamente in perioada sezonului rece.

In cadrul aceleiasi sedinte, Ion Diaconu, directorul general al SC Termica SA, a prezentat un raport privind situatia economico-financiara dificila in care se afla societatea, printre motivatii fiind prezent aspectul neavizarii de catre ANRE si ANRSC a costurilor si implicit a preturilor de livrare a energiei termice.

 Ion Diaconu a solicitat acordarea in avans a subventiei pentru combustibil de la Guvernul Romaniei. La data de 13 noiembrie 2008, Guvernul nu avea nici o restanta fata de S.C Termica SA privind plata subventiilor de la bugetul de stat, a precizat Nadia Novac, consultant prefect in cadrul Institutiei Prefectului Botosani.

In cadrul discutiilor s-au analizat posibilitatile de evitare a intreruperii, pe perioada sezonului rece, a furnizarii de agent termic.

Discutia purtata intre conducerea Institutiei Prefectului si conducerea SC Termica SA privind deblocarea situatiei a condus la urmatoarele solutii:

1. Acordarea in avans a subventiei pentru combustibil de la Guvernul Romaniei, pentru lunile noiembrie si decembrie, fapt ce ar solutiona si plata salariilor.

2. Aprobarea de catre ANRSC a valorii de 485 lei pentru gigacaloria produsa de SC Termica SA Botosani.

Prefectul Gheorghe Sorescu a mentionat ca, in cadrul vizitei la Bucuresti din data de 12 noiembrie, a avut o discutie la MIRA si MEF privind Apa Grup si Termica. In acest sens, Institutia Prefectului a transmis adrese catre MIRA, Guvernul Romaniei, Departamentul pentru Dialog Social, MEFsi ANRSC, prin care a inaintat propunerile respective.

Desi in anii precedenti SC Termica SA a primit sume importante din partea Guvernului pentru subventionarea combustibilului, inclusiv, a beneficiat de anularea unor datorii restante (aproximativ 400 miliarde lei vechi in anul 2006), situatia financiara a acesteia nu s-a imbunatatit. Fapt care ne-a determinat sa mentionam ca preocuparea conducerii actuale ar trebui sa fie redresarea din punct de vedere economic al societatii, imbunatatirea managementului, accesarea de fonduri pentru investitii, cresterea numarului de clienti si practicarea unor preturi competitive in vederea descurajarii utilizarii centralelor de apartament. De asemenea, din discutii a reiesit faptul, ca la ora actuala, SC Termica SA nu are o strategie pe termen mediu si lung pentru iesirea din impas, a spus Gheorghe Sorescu in comunicatul remis redactiei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vremea se răceste accentuat începând de duminică. Vânt, lapoviță și ninsori însemnate!

Sâmbătă, 17 Martie 2018
172

Duminica, incepand de la ora 8:00, intra in vigoare un nou cod galben de precipitatii insemnate cantitativ, intensificari ale vantului si racire accentuata a vremii, valabil in 32 de judete.Vremea...

FC Botoşani - Dinamo, amânat? "Este părerea tuturor că nu trebuie să se joace!"

Sâmbătă, 17 Martie 2018
632

În această seară, de la ora 20:45, era programat cel mai aşteptat meci din play-out, FC Botoşani - Dinamo. Totuşi, există varianta ca duelul să nu aibă loc, din cauza ninsorii care s-a abătu...

Doi copii au chemat pompierii pentru a salva trei cățeluși rămași captivi într-un subsol! FOTO

Sâmbătă, 17 Martie 2018
781

Acțiune dificilă a pompierilor botoșăneni, care au fost solicitați de coi copii să salveze trei căței rămași captivi în subsolul unei clădiri părăsite.S-a întâmplat ...