Guvernul modifică modul de alegere a președinților Consiliilor Județene: Se revine la votul direct, prin scrutin uninominal!
UPDATE!

Guvernul modifică modul de alegere a președinților Consiliilor Județene: Se revine la votul direct, prin scrutin uninominal!

Guvernul a aprobat în ședința de luni un proiect de OUG care prevede modificarea modului de alegere a președinților de consilii județene. "Vom modifica legislația astfel încât să fie ales din nou prin vot direct (...) Președintele Consiliului Județean nu trebuie să facă obiectul negocierilor între partide", a anunțat premierul Viorica Dăncilă. De fapt, se revine la modalitatea de alegere care a fost valabilă în perioada 2008-2016.

În prezent, președinții Consiliilor Județene sunt numiți de către consilierii județeni, în urma negocierilor dintre partide.

De-a lungul timpului, modalitatea de alegere a președintelui Consiliului Județean a suferit modificări de la alegerea sa în mod indirect de către consiliile județene în perioada 1991-2008, la alegerea sa prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat în perioada 2008-2016 și revenirea la alegere în mod indirect începând cu anul 2016, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

"Având în vedere efectele pozitive ale alegerii președintelui consiliului județean în mod direct de către colectivitatea locală de la nivelul județului, se impune revenirea la scrutin uninominal în ceea ce privește alegerea președintelui consiliului județean", se precizează în nota de fundamentare. Proiectul a fost inițiat de Ministerul Dezvoltării. Potrivit acesteia, scopul actului normativ este de a oferi o mai mare legitimitate, reprezentativitate și stabilitate președinților consiliilor județene, precum și a uniformizării legislației care reglementează alegerea și statutul aleșilor locali până la organizarea alegerilor locale din luna iunie 2020. sursa


UPDATE: "O concesie pe care premierul Viorica Dăncilă vrea să o facă baronilor din PSD"

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Mădălina Dobrovolschi a declarat, luni, că în urma adoptării de către Guvern a unei ordonanțe de urgență referitoare la modificarea legislației în privința alegerii președinților de consilii județene, Președintele României, Klaus Iohannis, constată că PSD nu a înțeles nimic din aceste alegeri pe care le-a pierdut într-un mod catastrofal.

„Votul românilor nu este bătaia de joc a PSD, atenționează Președintele României. Cetățenii le-au transmis psd-iștilor în mod foarte clar că practica ordonanțelor de urgență trebuie să înceteze. Acest instrument este prevăzut în Constituției exclusiv pentru situații excepționale. În niciun caz, acest instrument nu poate fi în continuare folosit abuziv și netransparent. Schimbarea legii electorale, făcută astăzi prin OUG, în sensul introducerii votului uninominal pentru alegerea președinților de consilii județene, este o concesie pe care premierul Viorica Dăncilă vrea să o facă baronilor din PSD în încercarea de a le câștiga sprijinul. Vor fi favorizați cei deja în funcție, adică domnii Marian Oprișan, Dumitru Buzatu și Ionel Arsene. Un președinte de consiliu județean nu trebuie în niciun caz confundat cu un primar. Primarul reprezintă comunitatea, iar celelalte organe sunt administrative. Nu există practic un popor al județului și acest argument maschează disperarea PSD, care a înțeles că pierde autoritatea în consiliile județene”, a declarat Mădălina Dobrovolschi.

Președintele României consideră că pesediștii, oricât ar încerca să își spele imaginea, "nu mai pot păcăli pe nimeni că sunt bineintenționați".

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

astăzi, 19:49
103

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
60

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
59

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...