Fost primar chemat în judecată de instituţia pe care a condus-o pentru o pagubă de zeci de mii de euro!
BOTOSANI

Un fost primar din judeţul Botoşani a fost dat în judecată de instituţia pe care a condus-o, care îi cere zeci de mii de euro, după un control al Camerei de Conturi ce a descoperit nereguli

Fost primar chemat în judecată de instituţia pe care a condus-o pentru o pagubă de zeci de mii de euro!

Procesul a fost deschis de Primăria Truşeşti împotriva lui Mihai Puruhniuc, fostul şef al administraţiei publice locale, pentru recuperarea unei sume de 135.000 de lei.

Suma a fost imputată de Camera de Conturi după ce primăria a fost penalizată în urma unui proiect cu fonduri nerambursabile. Unitatea Administrativ Teritorială a încheiat, în anul 2008, un contract privind realizarea unui sistem de canalizare şi construcţia unei grădiniţe. Termenul de execuţie a lucrărilor era de 36 de luni, însă nu a fost respectat şi conducerea primăriei de la acea vreme a încheiat un acord cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit prin care accepta o penalizare de 2% din valoarea fondurilor nerambursabile pentru prelungirea cu trei luni a termenului până la finalizarea lucrărilor.

Auditorii de la Camera de Conturi au imputat, în anul 2012, banii plătiţi drept penalizare şi au cerut ca instituţia să îi recupereze de la cei care se fac vinovaţi.

Acest lucru nu a fost făcut şi la următorul control al Camerei de Conturi, în 2016, s-a constatat că măsura nu a fost îndeplinită. Abia în acest an instituţia s-a îndreptat împotriva fostului primar, însă în primă instanţă acţiunea a fost respinsă pe motiv că faptele s-au prescris, însă sentinţa a fost atacată.

Mihai Puruhniuc s-a apărat în instanţă şi a spus că din cauza firmelor care au participat la efectuarea proiectului şi execuţiei lucrărilor au fost întârzieri şi s-a ajuns la penalităţi, iar penalizarea de 2% a fost asumată de Consiliul Local fiind şi o hotărâre în acest sens motivat de faptul că instituţia putea pierde întreaga finanţare. 

Actualul primar al comunei, Petru Ailenei, susţine că banii erau foarte importanţi ca orice sumă în plus care ar putea veni la bugetul local.

"Gândiţi-vă că noi avem un cămin de bătrâni pe care trebuie să îl susţinem financiar. Dăm în fiecare lună 30.000 de lei şi orice leu în plus ne-ar fi de ajutor", a declarat alesul local. 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vești sumbre pentru bugetari: din ianuarie anul viitor revine impozitarea progresivă!

Luni, 18 Martie 2024
312

Salariile bugetarilor ar putea îngheța pentru a reduce cheltuielile. Mai mult, anunță Marcel Boloș, ministrul de finanțe, impozitarea progresivă ar putea fi implementată în Rom&acir...

Mama lui Ayan, mesaj emoționant către comunitate: ”Este pentru prima dată când mă mândresc ca sunt româncă!”

Luni, 18 Martie 2024
5489

Ayan locuia la Tudora, cu bunicii, iar părinții munceau în Londra. Duminică, o veste cruntă i-a năucit: copilul lor nu era de găsit.Au urmat mai bine de 24 de ore de căutări, cu o mo...

Patru tineri din Botoșani, deținători de droguri, depistați și sancționați de jandarmi!

Luni, 18 Martie 2024
218

La finalul săptămânii trecute, în urma acțiunilor executate de jandarmii botoșăneni împreună cu Serviciul Județean de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani î...