Fonduri europene pentru dezvoltarea oraşelor inteligente. Caravana Smart City România ajunge și în zona Moldovei!

Fonduri europene pentru dezvoltarea oraşelor inteligente. Caravana Smart City România ajunge și în zona Moldovei!

Asociaţia Română pentru Smart City şi Mobilitate (ARSCM) a lansat recent Caravana Smart City, o campanie de promovare a conceptelor de oraş şi comunitate inteligentă şi de informare asupra oportu­nităţilor de finanţare existente. Timp de un an, caravana va avea 12 opriri în tot atâtea regiuni din ţară. În octombrie va fi lansat şi un apel de proiecte pe zona oraşelor inteligente, pentru care sunt disponibile fonduri de 15 miliarde de euro, până în 2021, prin programul PNDL2.

Caravana Smart City România este un program complet de informare şi promovare a serviciilor care fac un oraş să intre în categoria oraşelor inteligente. Comunitatea vizată este formată din cetăţeni, ­companii şi instituţii publice ­implicate activ în dezvoltarea oraşelor şi preocupate de oferirea continuă a celor mai bune servicii şi soluţii pentru locuitorii centrelor urbane.

Preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City şi Mobilitate (ARSCM), Eduard Dumitraşcu, iniţiator al caravanei, a admis că, pentru a deveni Smart City, o comunitate trebuie să investească sume relativ mari, însă există bani europeni care pot fi atraşi.

„Avem 15 miliarde de euro ­până în 2021. Ne referim la PNDL 2 (Programul Naţional de Dezvoltare Locală - n.r.), care are un impact foarte mare, din punctul nostru de vedere, în dezvoltarea comunităţilor locale, unde sunt aproape 8 miliarde de euro disponibili până în 2020 - şi aici deja vedem că sunt foarte multe programe şi proiecte în zona eficienţei energetice din partea multor autorităţi locale, şi vorbim de peste 7 miliarde de euro din partea Comisiei Europene disponibili până în 2021, aici incluzând şi marea infrastructură, incluzând şi partea de acces în marile oraşe. Avem absolut tot ce ne trebuie în această perioadă pentru a ne gândi la dezvoltarea comunităţilor şi oraşelor inteligente. Noi încercăm în această perioadă foarte repede să creăm cadrul necesar pentru implementarea acestor proiecte”, a spus Dumitraşcu la evenimentul de lansare a Caravanei Smart City.

Şeful ARSCM a precizat că în octombrie va fi lansat un apel de proiecte pe zona de Smart City, iar pe 5 octombrie, la Braşov, va fi dat publicităţii Ghidul de achiziţii publice pentru autorităţile locale.

„Vom lansa în octombrie un apel de proiecte pe zona oraşelor inteligente, astfel încât autorităţile publice şi centrale şi cele locale să înţeleagă liniile de finanţare, oportunităţile pe care le au unele dintre ele, iar într-un ritm accelerat vor trebui să reacţioneze, pentru a nu mai vorbi iarăşi de un tren pierdut sau ştiţi problemele pe cadrul financiar 2007 - 2013”, a arătat Eduard Dumitraşcu.

În opinia acestuia, este important ca un oraş să ţină pasul cu locuitorii, cu tehnologiile. „Este clar că trebuie să ieşim din aceste blocuri de beton şi trebuie să ne uităm afară la ce se întâmplă, la interactivitate, la cât de vii devin oraşele. Este rolul şi obligaţia administraţiei”, a subliniat el.

Prima etapă a Caravanei Smart City a fost la Bucureşti, odată cu lansarea proiectului, etapa a doua urmând să aibă loc luna viitoare la Braşov, unde vor veni reprezentanţi ai administraţiilor locale din judeţele Braşov, Harghita, Covasna, Mureş şi Sibiu.

Urmează Iaşi, pe 15 noiembrie, şi Piatra Neamţ, pe 16 noiembrie, unde vor avea loc întâlniri cu reprezentanţii administraţiilor din judeţele Iaşi, Bacău, Suceava, Botoşani, Piatra Neamţ şi Vaslui.

Pe 7 decembrie, caravana va ajunge la Alba Iulia, în prezent cel mai avansat proiect de Smart City din România.

În anul 2018, Caravana Smart City va fi la Craiova, Constanţa, Timişoara, Oradea şi Cluj şi va reveni la Bucureşti, unde se vor reuni toţi reprezentanţii din Bucureşti şi judeţul Ilfov.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Acad. Leon Dănăilă: "Carnea în exces scurtează viața, iar depresia poate duce la cancer"

Vineri, 21 Septembrie 2018
4215

Academicianul leon Dănăilă are la activ mai mult de 40.000 de operații pe creier, a scris peste 54 de cărți de neurochirurgie și neuropsihologie. Acest geniu al neurochirurgiei românești a ad...

Medicii își doresc condiții de lucru mai bune, asistentele vor salarii mai mari

Vineri, 21 Septembrie 2018
276

78% dintre angajații din sistemul sanitar chestionați în cadrul studiului "Influența calității vieții profesionale asupra tendinței de migrare pentru muncă a personalului din sănă...

Conducătorii auto ar putea scăpa de punctele de penalizare dacă urmăresc un film educativ al Poliției Române

Vineri, 21 Septembrie 2018
363

Șoferii ar putea apela la o nouă soluție pentru a scăpa de până la două puncte de penalizare. Pentru moment, este doar o propunere de proiect de lege, însă ar putea să devină...