Fonduri europene pentru dezvoltarea oraşelor inteligente. Caravana Smart City România ajunge și în zona Moldovei!

Fonduri europene pentru dezvoltarea oraşelor inteligente. Caravana Smart City România ajunge și în zona Moldovei!

Asociaţia Română pentru Smart City şi Mobilitate (ARSCM) a lansat recent Caravana Smart City, o campanie de promovare a conceptelor de oraş şi comunitate inteligentă şi de informare asupra oportu­nităţilor de finanţare existente. Timp de un an, caravana va avea 12 opriri în tot atâtea regiuni din ţară. În octombrie va fi lansat şi un apel de proiecte pe zona oraşelor inteligente, pentru care sunt disponibile fonduri de 15 miliarde de euro, până în 2021, prin programul PNDL2.

Caravana Smart City România este un program complet de informare şi promovare a serviciilor care fac un oraş să intre în categoria oraşelor inteligente. Comunitatea vizată este formată din cetăţeni, ­companii şi instituţii publice ­implicate activ în dezvoltarea oraşelor şi preocupate de oferirea continuă a celor mai bune servicii şi soluţii pentru locuitorii centrelor urbane.

Preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City şi Mobilitate (ARSCM), Eduard Dumitraşcu, iniţiator al caravanei, a admis că, pentru a deveni Smart City, o comunitate trebuie să investească sume relativ mari, însă există bani europeni care pot fi atraşi.

„Avem 15 miliarde de euro ­până în 2021. Ne referim la PNDL 2 (Programul Naţional de Dezvoltare Locală - n.r.), care are un impact foarte mare, din punctul nostru de vedere, în dezvoltarea comunităţilor locale, unde sunt aproape 8 miliarde de euro disponibili până în 2020 - şi aici deja vedem că sunt foarte multe programe şi proiecte în zona eficienţei energetice din partea multor autorităţi locale, şi vorbim de peste 7 miliarde de euro din partea Comisiei Europene disponibili până în 2021, aici incluzând şi marea infrastructură, incluzând şi partea de acces în marile oraşe. Avem absolut tot ce ne trebuie în această perioadă pentru a ne gândi la dezvoltarea comunităţilor şi oraşelor inteligente. Noi încercăm în această perioadă foarte repede să creăm cadrul necesar pentru implementarea acestor proiecte”, a spus Dumitraşcu la evenimentul de lansare a Caravanei Smart City.

Şeful ARSCM a precizat că în octombrie va fi lansat un apel de proiecte pe zona de Smart City, iar pe 5 octombrie, la Braşov, va fi dat publicităţii Ghidul de achiziţii publice pentru autorităţile locale.

„Vom lansa în octombrie un apel de proiecte pe zona oraşelor inteligente, astfel încât autorităţile publice şi centrale şi cele locale să înţeleagă liniile de finanţare, oportunităţile pe care le au unele dintre ele, iar într-un ritm accelerat vor trebui să reacţioneze, pentru a nu mai vorbi iarăşi de un tren pierdut sau ştiţi problemele pe cadrul financiar 2007 - 2013”, a arătat Eduard Dumitraşcu.

În opinia acestuia, este important ca un oraş să ţină pasul cu locuitorii, cu tehnologiile. „Este clar că trebuie să ieşim din aceste blocuri de beton şi trebuie să ne uităm afară la ce se întâmplă, la interactivitate, la cât de vii devin oraşele. Este rolul şi obligaţia administraţiei”, a subliniat el.

Prima etapă a Caravanei Smart City a fost la Bucureşti, odată cu lansarea proiectului, etapa a doua urmând să aibă loc luna viitoare la Braşov, unde vor veni reprezentanţi ai administraţiilor locale din judeţele Braşov, Harghita, Covasna, Mureş şi Sibiu.

Urmează Iaşi, pe 15 noiembrie, şi Piatra Neamţ, pe 16 noiembrie, unde vor avea loc întâlniri cu reprezentanţii administraţiilor din judeţele Iaşi, Bacău, Suceava, Botoşani, Piatra Neamţ şi Vaslui.

Pe 7 decembrie, caravana va ajunge la Alba Iulia, în prezent cel mai avansat proiect de Smart City din România.

În anul 2018, Caravana Smart City va fi la Craiova, Constanţa, Timişoara, Oradea şi Cluj şi va reveni la Bucureşti, unde se vor reuni toţi reprezentanţii din Bucureşti şi judeţul Ilfov.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

VIDEO - Aveți grijă pe cine "loviți" pe trecerea de pietoni! Un biciclist simula accidente auto, pentru a le cere despăgubiri șoferilor nevinovați

astăzi, 10:36
928

Un biciclist simula accidente auto, pentru a le cere apoi despăgubiri șoferilor nevinovați. Bărbatul, în vârstă de aproximativ 30 de ani, se arunca intenționat în fața mașinilor pentru a si...

Statul începe să ramburseze banii ceruți de cei care au plătit taxa auto

Sâmbătă, 21 Aprilie 2018
717

“Statul, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), a rambursat, în decurs de o lună, suma de 173 de milioane de lei către şoferii care au solicitat restituirea taxei au...

Vrei sa te angajezi in armata? Ministrul Apararii e dezamagit de programul pentru rezervisti, dar vrea sa-i atraga pe tineri!

Sâmbătă, 21 Aprilie 2018
420

Ministrul Apararii Nationale, Mihai Fifor, considera ca programul de atragere a rezervistilor a fost sub asteptari in 2017, astfel ca se vor lua o serie de masuri pentru a creste numarul celor interes...