Focar secundar de pestă porcină africană, după cel confirmat la Pomârla

Focar secundar de pestă porcină africană, după cel confirmat la Pomârla

Un focar de pestă porcină africană a fost depistat pe raza județului Botoșani. Este vorba despre un focar secundar la Ibănești, unde în cursul zilei de sâmbătă a fost organizată o vânătoare de porci mistreți. 

"Un focar secundar de pestă porcină africană a fost descoperit sâmbătă pe un fond de vânătoare aflat pe raza comunei Ibăneşti. Mai exact, sâmbătă s-a organizat o vânătoare la porc mistreţ pe un fond privat, iar la doi dintre cei zece porci vânaţi a fost depistat virusul Pestei Porcine Africane", a declarat luni prefectul Dan Şlincu.

Focarul este considerat secundar deoarece este aceeaşi zonă de vânătoare pe care s-a descoperit primul mistreţ pozitiv la PPA, descoperit pe 20 ianuarie la Alba, comuna Hudeşti. 

Citește și Virusul Pestei Porcine Africane, depistat la un porc mistreț găsit mort pe un fond de vânătoare din județul Botoșani!

"Ce se întâmplă în acest caz: obligativitatea fondurilor de vânătoare ca după ce împuşcă mistreţi, se recoltează probe care se trimit la DSVSA, animalele vânate se colectează în centrul de colectare, în aşteptare până la venirea buletinului de analize. În caz că sunt negative, se dă drumul în consum, dar dacă sunt pozitive se procedează aşa cum s-a procedat acum: se întrunesc DSP, DSVSA, Serviciul de Gospodărire a Apelor şi Agenţia de Protecţie a Mediului pentru a stabili coordonatele gropii în cea mai apropiată zonă a locului în care s-au colectat. Având în vedere că cei doi porci au fost în contact cu ceilalţi opt negative, s-a procedat la îngroparea tuturor zece", a precizat Minodora Vasiliu, directorul DSVSA Botoșani.

După ce au aflat că patru porci aflaţi în gospodăriile unor localnici au fost găsiţi cu pestă porcină şi sacrificaţi de autorităţi, sătenii din Pomârla au tăiat, peste noapte, sute de porci pe care îi aveau în gospodării. Autorităţile locale spun că până acum două treimi din totalul porcilor existenţi în gospodăriile populaţiei au fost sacrificaţi în comuna Pomârla, acţiuni similare având loc şi în localităţile din apropiere, chiar dacă deocamdată nu se pune în discuţie sacrificarea porcilor făcută de către autorităţi. 

În cazul Pomârla, autoritățile sanitar-veterinare precizează faptul că, dacă porcii sacrificaţi de cetăţenii din comună erau pozitivi la PPA, virusul se menţine în gospodărie foarte mult timp, însă DSVSA nu poate interveni. Singura soluţie ar fi dezinfecţia cu Virkon S, pe care fiecare cetăţean o poate face în propria gospodărie.

Citește și FOTO, VIDEO - Şedinţă la Primăria Pomârla. Primele măsuri după confirmarea Pestei Porcine Africane

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O oră până la închiderea urnelor! Cum votează botoșănenii

astăzi, 20:08
108

Cu o oră înainte de închiderea urnelor, 140.212 botoșăneni și-au exprimat opțiunea de vot la alegerile europarlamentare (126.626 pe liste permanente, 12.383 pe liste suplimentare și ...

Ministerul de Externe a cerut oficial AEP prelungirea procesului de votare în străinătate

astăzi, 19:59
86

​​Ministerul de Externe a cerut oficial prelungirea procesului de votare în străinătate. Solicitarea către AEP a fost transmisă după ora 19.00, după ce Biroul Electoral a stabilit că ...

Prefectul Dan Șlincu: "Îmi doresc să fiu reprezentat cât mai bine în deciziile care se iau în Parlamentul European" - FOTO

astăzi, 18:58
138

Prefectul Dan Șlincu, reprezentanul Guvernului în teritoriu, a votat duminică după-amiază la Secția 104 din municipiul Dorohoi, împreună cu soția sa."Am votat la ...