Flutur va propune creșterea tarifelor Modern Calor: „Ca să nu trebuiască să punem iarăşi peste 12 milioane de lei la subvenţie”

Flutur va propune creșterea tarifelor Modern Calor: „Ca să nu trebuiască să punem iarăşi peste 12 milioane de lei la subvenţie”

Primarul municipiului Botoșani, Cătălin Flutur, va propune majorarea tarifului plătit de către clienţii casnici ai Modern Calor per gigacalorie. Anunțul a fost făcut joi, în cadrul unei conferințe de presă, edilul motivând că botoșănenii plătesc, în momentul de față, cel mai mic preț din țară pentru această utilitate, majorarea compensând, proporțional, diminuarea subvenției pe care Primăria o acordă către termică.

„La Suceava, populaţia plăteşte 250 de lei, iar la Iaşi 248 de lei pe gigacalorie. Voi propune o majorare a preţului, ca să nu trebuiască să punem iarăşi peste 12 milioane de lei la subvenţie. Pentru că Iaşiul, în momentul de faţă, cu un triplu de utilizatori comparativ cu Botoşaniul, plăteşte subvenţie în jur de 7 milioane de lei. Şi ei au buget mult mai mare, dar au o gândire mult mai sănătoasă. Botoșani are cel mai mic preț pe căldură, dar cea mai mare subvenție. Clar că voi încerca să propun din nou o majorare. Spre exemplu municipalitatea să acopere o treime din preţul total, iar populaţia să plătească două treimi. Acum noi [n.r.: Primăria] plătim aproximativ 60% din preţul total”

, a declarat Cătălin Flutur.

Tariful actual, aplicat începând cu luna iulie a acestui an, este de 398,72 lei per gigacalorie. Din acest preț, 180 de lei este cota decontată direct de către clientul casnic, în vreme ce diferența, de peste 200 de lei, este asigurată din bugetul local, buget în care sunt direcționate taxele și impozitele tuturor botoșănenilor, indiferent dacă sunt clienți Modern Calor sau nu.

Totodată, amintim că Guvernul a alocat peste 5,6 milioane de lei, din fondul de rezervă pentru anul 2019, pentru a ajuta municipalitatea să plătească subvenția către termică, după ce Flutur a discutat problemele financiare locale cu liderii centrali, într-o vizită la București.

Propunerea lui Flutur va fi concretizată într-un proiect de hotărâre, care va fi dezbătut și votat în ședința de Consiliu Local din 20 decembrie a.c.