Finanţat de UE, proiectul privind extinderea reţelei de apă şi canalizare înaintează cu dificultăţi la Dorohoi

Finanţarea de 47 de milioane de euro, anunţată pentru Botoşani de comisarul european Corina Creţu, le-a produs emoţii autorităţilor judeţene, implicate în implementarea proiectului de extindere şi reabilitare a reţelei de apă şi canalizare.

Finanţat de UE, proiectul privind extinderea reţelei de apă şi canalizare înaintează cu dificultăţi la Dorohoi

Vestea alocării sumei a liniştit spiritele la Botoşani, pentru că astfel, proiectul va putea continua.

"Este vorba de banii pentru POIM, aflat deja în desfăşurare. Tot ce s-a parafat a avut ca finalitate semnarea acordului cu Uniunea Europeană. E o surpriză plăcută că s-a putut finaliza, dat fiind că aveam aşteptări, lucrările sunt în desfăşurare", spune Liviu Toma, vicepreşedintele Consiliului Judeţean.

Potrivit oficialului, cele mai mari întârzieri se înregistrează la Dorohoi, acolo unde numeroasele contestaţii ale constructorilor au dus la amânarea începerii lucrărilor.

"Din cauza suprapunerilor de proiecte, dar Nova Apaserv şi ADI Aqua au făcut demersuri la Ministerul Fondurilor Europene şi săptămâna viitoare este aşteptat directorul de resort Cătălin Gheran pentru a găsi soluţii tehnice la faţa locului. Primăria Dorohoi a avut acolo un proiect pe partea carosabilă, executat înaintea proiectului Nova Apaserv, iar acum se pune problema spargerii carosabilului pentru lucrările de apă şi canal. Primăria Dorohoi are reţineri în a elibera autorizaţii de spargere pentru că e posibil ca undeva pe partea de refacere să fie cheltuieli văzute ca neeligibile. La acea vreme, în 2010- 2012, nu era în cadrul ministerului posibilitatea de a se vedea proiectele astfel ca cineva să spună că prioritatea este apa şi canalul şi apoi modernizarea străzilor. Cum lucrările pe apă şi canal au întârziat din cauza licitaţiilor şi a contestaţiilor, Primăria Dorohoi a dat drumul la proiectul de modernizare a străzilor, mai ales că a prins şi o garanţie bună", explică Liviu Toma.

De partea cealaltă, primarul municipiului Dorohoi, Dorin Alexandrescu, susţine că proiectul de apă şi canalizare este strict problema Nova Apaserv.

"Ei mi-au cerut autorizaţie de spargere pe nişte străzi şi le-am dat. Este problema lor- şi în momentul când au scris proiectul, şi când au licitat lucrările şi când s-au apucat de treabă. În avizul pe care noi l-am dat Consiliului Judeţean am spus starea în care erau aceste drumuri, ei puteau să ia măsuri care se impuneau în aşa fel încât să le facă corespunzătoare", explică primarul.

Cât despre străzile care vor fi afectate de lucrările Nova Apaserv, Dorin Alexandrescu crede că ar fi putut fi găsite soluţii pentru a fi evitate anumite zone care erau asfaltate.

"Vorbesc de soluţii constructive. Ştiu că vor fi la Dorohoi reprezentanţi ai autorităţilor centrale în aşa fel încât să ia contact cu această problemă, să ia o decizie prin care lucrările să poată înainta şi pe alte zone", adaugă primarul Dorin Alexandrescu.

 

Spune-ne opinia ta