Fermierii de la Ştiubieni, buluc la Primărie! Jandarmii au fost trimişi să asigure ordinea!
BOTOSANI

Nemulţumirea sătenilor de la Ştiubieni, care au concesionat parcele de păşune, a dat în clocot miercuri dimineaţă, atunci când muncitorii firmei care a câştigat licitaţia de împădurire a unei suprafeţe folosită de fermieri s-au apucat de treabă.

Fermierii de la Ştiubieni, buluc la Primărie! Jandarmii au fost trimişi să asigure ordinea!

În jur de 20 de fermieri din Ştiubieni s-au înfiinţat miercuri dimineaţă la Primăria Ştiubieni pentru a protesta împotriva faptului că autorităţile locale permit împădurirea unui teren pe care ei l-au concesionat pentru păşunatul animalelor- dar fără ca în comună să fie organizat amanajamentul pastoral, aşa cum prevede legea.

Concret, Primăria a încasat de la fermieri bani pentru concesiunea terenului, dar a omis să le spună că acel teren fusese propus în 2009 pentru a fi împădurit cu fonduri de la Ministerul Mediului. Când Ministerul a anunţat că încep împăduririle, inclusiv la Ştiubieni, oamenii s-au alarmat şi au fost inclusiv la Instituţia Prefectului pentru a-i cere ajutorul. Dan Nechifor, prefect în funcţie la acel moment, le-a atras atenţia oamenilor că păşunatul pe acel teren nu respectă legea amenajamentelor pastorale şi că acele contracte de concesiune sunt ilegale, ca atare Instituţia Prefectului urma că atace în contencios-administrativ hotărârea de Consiliu Local prin care fermierilor le-au fost atribuite diverse parcele pentru păşunatul animalelor.

Miercuri dimineaţă, atunci când au văzut Garda Forestieră şi lucrătorii care se apucau de lucrările de plantare a puieţilor, fermierii s-au dus supăraţi la Primărie. Acolo a fost trimis şi un echipaj de jandarmi pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice. Lucrătorii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi le-au explicat sătenilor condiţiile în care pot organiza un protest şi se pare că spiritele s-au liniştit.

Despre conflictul de la Ştiubieni, Ştiri.Botoşani.Ro a scris şi aici:

Fermieri lăsaţi fără păşuni din cauza programului naţional de împădurire. Primarul, considerat vinovat pentru încurcătură FOTO

 

Spune-ne opinia ta