Eveniment dedicat Zilei Instituției Prefectului, la Botoșani

De la 1860, la Botoșani, istoria înregistrează 89 de mandate deţinute de 73 de prefecţi botoşăneni, de la primul mandat, cel deţinut de Iorgu Holban, între 1860 şi 1862, şi până în prezent, cel deţinut de actualul prefect Dan Constantin Şlincu.

Eveniment dedicat Zilei Instituției Prefectului, la Botoșani

Ziua de 2 aprilie este dedicată Instituţiei Prefectului, anul 2019 fiind primul în care se sărbătoreşte oficial, prin legea 348/2018. Pentru a marca această zi, Instituţia Prefectului- Judeţul Botoşani va organiza pe 2 aprilie un eveniment dedicat tuturor celor care s-au aflat la conducerea instituţiei din 1990.

Funcţia de prefect este însă amintită în lucrările istorice încă dinaintea Unirii Principatelor Române, iar reformele promovate de domnitorul Alexandru Ioan Cuza îi conferă prefectului atribuţii importante în administraţia publică, de la organizarea alegerilor şi supravegherea Curţii de Conturi până la pregătirea de proiecte de acte normative ce urmau a fi supuse dezbaterii şi adoptării de către Adunarea electivă. Mai mult, o prerogativă a prefectului era schimbul comercial cu străinătatea sau comerţul de devize.

Potrivit site-ului Instituției Prefectului Botoșani, în timpul regimului comunist, locul prefecţilor a fost luat de Comitetele Populare Judeţene şi de prim-secretari, punând astfel capăt unui secol în care această funcţie a reprezentat vârful administraţiei locale.

Ulterior Revoluţiei din 1989, legea privind administrarea judeţelor, municipiilor, oraşelor şi comunelor până la organizarea de alegeri locale este actul normativ ce reintroduce în administraţia publică Prefectura, ca for al administraţiei publice. Astfel, pe fondul desfiinţării vechilor autorităţi administrative comuniste, locul consiliilor de uniune naţională, constituite provizoriu după evenimentele din decembrie 1989, a fost luat de prefecturi, denumite primării judeţene. Aşa s-a ajuns ca primul prefect al judeţului după 1989 să fie Corneliu Buliga, denumit la acel moment primarul judeţului.

De la 1860, istoria înregistrează 89 de mandate deţinute de 73 de prefecţi botoşăneni, primul fiind cel deţinut de Iorgu Holban, între 1860 şi 1862 şi ultimul, cel deţinut de actualul prefect Dan Constantin Şlincu.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu cât vor întârzia pensiile în luna mai. Anunțul făcut de șeful Casei de Pensii înainte de Paști

astăzi, 14:10
28

Pensia va veni cu o întârziere de 5-6 zile în luna mai pentru 2.500.000 pensionari care primesc banii de la poștaș. Motivul îl reprezintă faptul că primele zile ale lunii v...

ANAF a publicat Ghidul dedicat persoanelor fizice care realizează venituri din închirierea de bunuri mobile și imobile!

astăzi, 13:48
41

ANAF a publicat pe portalul propriu, la rubrica Asistență contribuabili/Ghiduri curente si alte materiale informative, Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute de persoanele...

Percheziții ale Parchetului European la funcționari publici și la Agenția de Muncă Botoșani. Fraudă de 160.000 de euro!

astăzi, 12:57
469

Percheziţii ale Parchetului European la Botoşani au avut loc inclusiv la domiciliile unor funcţionari publici şi la sediul ANOFM, în cadrul unei anchete privind o fraudă de 160.000 de euro....