După ce a fost criticat că își face campanie electorală pe seama victimelor comunismului, Iohannis amână ceremonia de comemorare a Revoluției

După ce a fost criticat că își face campanie electorală pe seama victimelor comunismului, Iohannis amână ceremonia de comemorare a Revoluției

Preşedintele Klaus Iohannis amână evenimentul programat pentru 20 mai dedicat Revoluţiei, pentru "a elimina orice fel de suspiciune cu privire la asocierea Revoluţiei Române cu perioada electorală în care ne aflăm în prezent şi din profund respect pentru toţi cei care au luptat pentru democraţie şi libertate în anii tiraniei comuniste", anunţă Administraţia prezidenţială. Decizia este luată în contextul criticilor că șeful statului și-ar face campanie electorală prin organizarea unui astfel de eveniment acum.

Administraţia prezidenţială spune că în ultimele zile în spaţiul public au apărut speculaţii cu privire la oportunitatea organizării, în 20 mai, la Palatul Cotroceni, a ceremoniei solemne în cadrul căreia, la 30 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989, anul 2019 urma să fie declarat "Anul omagierii victimelor comunismului”, arata Hotnews.

”Pentru a elimina orice fel de suspiciune cu privire la asocierea Revoluției Române cu perioada electorală în care ne aflăm în prezent și din profund respect pentru toți cei care au luptat pentru democrație și libertate în anii tiraniei comuniste, președintele Klaus Iohannis a decis să amâne evenimentul pentru o dată ulterioară”, anunță Președinția.

Potrivit instituției, încă de la preluarea mandatului, Iohannis "a acționat constant pentru condamnarea crimelor și abuzurilor aparatului represiv al regimului comunist, precum și pentru omagierea victimelor totalitarismului".

”Președintele Klaus Iohannis consideră că lecțiile trecutului nu pot fi ignorate, iar asumarea corectă a istoriei și a ororilor pe care comunismul le-a produs în România trebuie să reprezinte pentru noi toți un exercițiu civic permanent”, adaugă Administrația prezidențială.

La ceremonie erau invitaţi foşti deţinuţi politic, disidenţi anticomunişti, revoluţionari, urmaşi ai familiilor eroilor martiri, fiul Doinei Cornea anunţând deja că nu va participa.

Leontin Iuhas, fiul disidentei anticomuniste Doina Cornea, a făcut miercuri seară un apel către ceilalți invitați ai președintelui Klaus Iohannis la evenimentul de comemorare, pe 20 mai, a revoluției din decembrie 1989: ”să se gândescă bine dacă participă sau nu la această manifestare”. El a refuzat invitaţia preşedintelui de a participa la ceremonia din 20 mai, spunând că nu înţelege care este motivul pentru care un astfel de eveniment are loc în luna mai și că "există riscul ca victimele regimului comunist să fie sărbătorite tocmai de torţionarii lor.

Consilierul prezidenţial Andrei Muraru a explicat că preşedintele Klaus Iohannis a ales ziua de 20 mai pentru lansarea programului dedicat Revoluţiei pentru semnificaţia acesteia, întrucât aminteşte de primele alegeri libere desfăşurate în perioada postcomunistă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănean urmărit în trafic de polițiștii dorohoieni. Ce au găsit oamenii legii în mașină!

astăzi, 15:54
50

Poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Dorohoi, aflaţi miercuri în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au depistat în trafic un autoturism al cărui conducător auto, la observ...

Actor botoșănean omagiat la Festivalul Les films de Cannes à Bucarest!

astăzi, 15:15
152

Ediţia a zecea a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest va avea loc anul acesta între 18 şi 27 octombrie şi va da ocazia publicului român să vadă sau să revadă o bună p...

Benzinăriile, magazinele și restaurantele duty free la intrarea în Republica Moldova vor fi INTERZISE

astăzi, 14:36
1300

"Benzinăriile duty free, magazinele, barurile și restaurantele duty free la intrarea în Republica Moldova și în regiunea transnistreană vor fi interzise", a anunțat, joi, di...