Discurs în lacrimi al preotului care s-a zbătut 18 ani să reabiliteze Biserica-simbol al municipiului Botoşani!

Primarul Cătălin Flutur şi directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, Vasile Asandei, au semnat contractul de reabilitare a Bisericii Sf. Gheorghe din municipiul Botoşani. Preotul paroh, Dumitru Mateciuc, a izbunict în plâns. 

Discurs în lacrimi al preotului care s-a zbătut 18 ani să reabiliteze Biserica-simbol al municipiului Botoşani!

Biserica, ce a fost ctitorită de Doamna Elena Rareş, văduva domnitorului Petru Rareş în anul 1551, va beneficia de o investiţie de 7.258.269 lei, din care contribuţia Primăriei Botoşani în procent de 2%. În termenul de execuţie de 24 de luni urmează a se face lucrări la Biserică şi turn clopotniţă. Se vor executa lucrări de consolidare, restaurare şi refacere, instalaţii electrice, sanitare şi de încălzire, instalaţii avertizare incendiu şi antiefracţie. Proiectul nu prevede pictarea bisericii pentru că lucrarea este neeligibilă în condiţiile în care lăcaşul nu a fost pictat niciodată şi sunt finanţate doar lucrări de restaurare. 

"Astăzi se îndeplineşte unul dintre visurile importante ale municipiului Botoşani. De mulţi ani ne gândim la biserica cea mai importantă din municipiul Botoşani, care poartă şi hramul Sf. Gheorghe, patronul spiritual al oraşului. O muncă depusă intensă, în timp, am avut răbdare să aşteptăm. Am beneficiat de aportul unor specialişti cărora le mulţumesc. Am ştiu că va veni şi rândul Bisericii Sf. Gheorghe pentru a fi reabilitată pentru fonduri europene. De asta nu am insistat, pentru că niciodată nu am fi putut să reabilităm acest moment istoric cu banii noştri. Aşteptările noastre au fost împlinite, este un moment extraordinar"; a declarat Cătălin Flutur.  

Directorul ADR Nord-Est a menţionat că este încântat să facă proiectul de suflet şi de importanţă pentru judeţul Botoşani. Vasile Asandei a ţinut să menţioneze că UE finanţează şi lăcaşe de cult ortodoxe, în ciuda zvonurilor că religia ar fi o piedică a României în accesarea fondurilor europene. Proiectul a obţinut un punctaj de 86 de puncte. Acesta a făcut o vizită în teren pentru a vedea actualul stadiul al bisericii. 

Când i s-a dat cuvântul, preotul a izbucnit în lacrimi de emoţie şi a prezentat încercările prin care a trecut în cei 18 ani, cât a încercat să reabiliteze.  

"Mă bucur extrem de mult şi mulţumesc lui Dumnezeu şi tuturor celor care au fost alături în aceşti 18 ani. Am făcut multe încercări, dar nu au fost bani. Am obţinut a patra autorizaţie de construcţie, s-au alocat fonduri de la nivel naţional, dar fiind foarte mici constructorii nu aveau cum să înceapă nici măcar o etapă a reabilitării. Până acum ce s-a făcut acolo, organizarea de şantier, s-a făcut din fonduri proprii, apoi am schimbat strategia şi într-un moment de inspiraţie ne-am axat pe fondurile europene. Biserica Sf. Gheorghe este o emblemă a oraşului, a fost o oază de spiritualitate creştină şi care de aproape 500 de ani a pulsat credinţa adevărată, curată în Dumnezeu, spre toţi credincioşii din Botoşani şi nu numai. Aş spune că este un pas mic pentru omenire, dar un pas enorm pentru Botoşani şi pentru botoşăneni. Această zi este una dintre cele mai importante din viaţa mea şi mult aşteptată. M-am bucurat poate când am luat la seminar, la facultate, când m-am căsătorit, când au veni copiii, când am sfinţit o biserică pe care am construit-o din temelii, când am fost numit la această biserică, deşi ştiam ce mă aşteaptă. Am venit cu elan şi visam ca în 3-4 să fie o bijuterie aşa cum merită, în schimb piedicile au fost enorme. Nu am strâns bani nici de la sponsori şi credincioşi. Acum trăiesc acest moment istoric. Au fost mulţi care m-au judecat, care mi-au pus piedici, nu contează acum acest lucru, victoria este mai dulce atunci când este obţinută mai greu", a declarat pr. Dumitru Mateciuc.  

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Imprudență la volan: O persoană rănită și două mașini avariate!

astăzi, 17:42
592

Accident rutier, luni la amiază, într-o intersecție din municipiul Botoșani, un bărbat fiind transportat la Unitatea de Primiri Urgențe. Un bărbat în vârstă de 57 de ...

CFR Cluj si-a demis antrenorul

astăzi, 17:22
105

Conducerea clubului CFR Cluj a hotarat sa-l demita pe antrenorul portughez Antonio Conceicao. Chiar daca echipa este pe primul loc, Conceicao a platit pentru startul ratat de an, in care CFR Cluj...

Focar secundar de pestă porcină africană, după cel confirmat la Pomârla

astăzi, 16:13
207

Un focar de pestă porcină africană a fost depistat pe raza județului Botoșani. Este vorba despre un focar secundar la Ibănești, unde în cursul zilei de sâmbătă a fost organizată o vână...