Director general în Ministerul Fondurilor Europene, despre proiectul de extindere a rețelei de apă: "Toți spun o să facem, o să dregem, dar eu nu văd o soluție"

Lipsa unor soluții privind rezolvarea problemelor apărute în cadrul proiectului de extindere a rețelei de apă și canal din județul Botoșani a fost criticată de Cătălin Gheran, director general în cadrul Ministerului Fondurilor Europene, prezent joi la Botoșani.

Director general în Ministerul Fondurilor Europene, despre proiectul de extindere a rețelei de apă: "Toți spun o să facem, o să dregem, dar eu nu văd o soluție"

Timp de o oră acesta a ascultat problemele ridicate atât de reprezentanții societății Nova Apaserv, care implementează acest proiect, cât și de o parte dintre reprezentanții administrațiilor publice locale.

Gheran le-a transmis că au la îndemână pârghii legale pentru a rezolca problemele apărute mai ales din cauza constructorilor care nu au respectat clauzele din contractele câștigate la licitație. Oficialul din Minister a spus că oricând astfel de contracte pot fi reziliate. 

"Acest operator este al dumneavoastră, al tuturor, nu este al altcuiva. Constat că se discută așa în echipe ba autorități locale, ba consultant, ba operator. Din înțelegerea noastră a celor care finanțăm proiectul și a tuturor hârtiilor pe care le-ați semnat când ați depus proiectul ați spus că facem un proiect împreună. Constat că azi se discută pe diferite paliere, unul e vinovat, altul e vinovat, se discută la viitor o să facem, o să dregem, dar eu personal nu am văzut vreo propunere sau vreo soluție în acest sens. Supervizorul zice că o să facă, inginerul spune că o să facă și el, compania de apă zice că au un constructor care e praf dar aș întreba ce au făcut până acum, primăria spune că are un proiect dar nu pot face spargerile, dar noi nu avem nicio solicitare în acest sens dacă se poate sau nu, eu zic că se poate, există condiții. Constat că toată lumea știe care sunt problemele dar soluții mai puține. Eu cred că soluțiile sunt foarte simple. Eu nu înțeleg de ce nu faceți nimic cu acest contractor. Dacă este incapabil, este o licitație derulată și se poate rezilia contractul și relicita. Există mecanisme contractuale prin care fie preia subcontractorul, fie poate să își ia un nou subcontractor, fie renunță la contract sau reziliați dumneavoastră. Nu înțeleg de ce trageți de un mort care nu poate să își ducă contractul la final. Din afirmațiile dumneavoastră înțeleg că toată lumea este de acord că acest constructor nu face nimic", a spus Cătălin Gheran.

 

 

Spune-ne opinia ta