Deszăpezire de sute de mii de lei în municipiu în iarna care tocmai s-a încheiat. "S-au păstrat costuri aproape constante în ultimii trei ani"
BOTOSANI

Peste 900.000 de lei a costat deszăpezirea municipiului Botoşani în sezonul rece care tocmai s-a încheiat, mare parte a sumei fiind cheltuită pe prevenirea formării de polei.

Deszăpezire de sute de mii de lei în municipiu în iarna care tocmai s-a încheiat. "S-au păstrat costuri aproape constante în ultimii trei ani"

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

Cu doar câteva episoade de zăpadă în întreaga iarnă, Urban Serv a "câştigat" pentru operaţiunile de deszăpezire 923.000 de lei. Suma este considerată modică de către conducerea operatorului de salubritate în condiţiile în care preţul combustibililor a tot crescut de la an de an iar aria de acţiune a utilajelor s-a tot extins.

"În perioada 15 octombrie- 31 martie, în iarna 2014- 2015, am avut 922.000 de lei, în iarna 2015- 2016- 875.000 de lei, iar în sezonul rece 2016- 2017- 923.000 de lei. Suntem pe aproape aceeaşi valoare a cheltuielilor, din care peste 60% din valorile menţionate sunt costuri cu material antiderapant. Ţinând cont că în ultimii trei ani evoluţia preţului combustibililor a fost în sus, s-au păstrat costuri aproape constante în privinţa intervenţiilor făcute în perioada rece. Au fost căderi de zăpadă moderate, au fost însă perioade când exista riscul apariţiei poleiului astfel că cele mai multe intervenţii au fost pe prevenirea formării poleiului. Din câte ştiu, suntem cam la jumătatea clasamentului, ca valoare utilizată, în rândul oraşelor ca Botoşaniul", explică Simion Drelciuc, directorul Urban Serv.

Potrivit oficialului, aria de acţiune a suferit modificări în ultimele trei ierni, în sensul în care de la iarnă la iarnă s-au mai adăugat şi alte străzi. "Au mai apărut străduţe în perimetrul municipiului care au intrat în careu, aşa cum îi spunem noi. La ora actuală noi suntem la intervenţii pe deszăpeziri la 224 de kilometri şi cum la o intervenţie adunăm şi pe o parte şi pe alta a străzii, putem spune că mergem pe 450 de kilometri", adaugă directorul operatorului de salubritate.

Au fost însă situaţii în care angajaţii Urban Serv au avut nevoie şi de sprijinul poliţiştilor locali pentru a decongestiona traficul, dat fiind că lipsa locurilor de parcare în municipiu îi obligă pe unii proprietari de maşini să-şi lase maşinile parcate aiurea. Alţii parchează aiurea nu din lipsa locurilor de parcare ci din comoditate. "Poate mai puţin pe străzile principale, cât pe alei dintre blocuri, acolo unde modul de parcare al unor autoturisme lasă de dorit. Utilajele noastre au o anumită lăţime. Dacă nu găsim calea de acces... Noi avem poze pentru că trebuie să avem justificare pentru că am deszăpezit o alee numai pe jumătate", adaugă Simion Drelciuc.

În iarna aceasta, Urban Serv a avut la dispoziţie 11 utilaje, iar în luna fabruarie a intrat în patrimoniul operatorului şi un utilaj multifuncţional, cu plug în faţă, sărăriţă pentru materialul antiderapant, dar care este prevăzut şi cu accesorii de vară: bazin pentru spălat străzile pentru perioada caldă, mături pentru măturat orizontal şi vertical precum şi alte facilităţi.

De partea cealaltă, nu o dată botoşănenii s-au plâns de ineficienţa intervenţiilor Urban Serv iar după ultimul episod de ninsoare de faptul că munţi întregi de zăpadă îngheţată au fost abandonaţi în intersecţii, îngreunând traficul rutier.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Madalina Ursuleanu

Proiectul blocului explodat, căutat în arhivele Consiliului Judeţean Suceava

Joi, 21 Septembrie 2017
1222

În şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Mihai Platon, şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii Botoşani, a cerut ajutorul autorităţilor judeţene de a lu...

Vicii de construcţie descoperite de expert la blocul în care s-a produs explozia FOTO

Miercuri, 20 Septembrie 2017
5115

Timp de câteva ore, expertul tehnic atestat, prof. Dorel Plătică, a verificat toţi pereţii şi structurile de rezistenţă din scara blocului în care s-a produs explozia vineri şi a d...

Un cadru didactic botoşănean ia poziţie împotriva interzicerii materialelor auxiliare. "O să-i închidem în puşcărie pe profesori?"

Miercuri, 20 Septembrie 2017
1766

Liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ, Liviu Axinte, consideră că Ministerul Educaţiei a greşit flagrant în momentul în care a interzis, pe nepusă masă, folosirea ...