Despre evaziunea fiscala a Bisericii

Despre evaziunea fiscala a Bisericii
În urmă cu câteva săptămâni am "nimerit" pe un post de televiziune – vă rog să mă credeți că nu-mi mai amintesc despre ce post TV era vorba... știți... de la o vârstă îmi pot permite unele pauze de memorie - și am văzut două doamne respectabile Monica Pop și Monica Tatoiu, înroșite la față de furie că "popii nu dau chitanță" și că cea mai mare evaziune fiscală în această țară o face Biserica.

Scriu acest articol acum pentru că nu am dorit să fiu răutăcios în postul Sfintelor Paști. Prezentarea celor două doamne este inutilă deoarece umple ecranul televizorului mai tot timpul.

Doamna Monica Pop este medic oftalmolog și directoarea spitalului de oftalmologie din București de langa hotelul Howard Johnson fost Dorobanți iar doamna Monica Tatoiu fostă profesoară de matematică în prezent... consultant al tuturor problemelor din această țară.

Eu, un simplu "popă" de țară m-am simțit jignit când am auzit că "nici un popă din țara asta nu dă chitanță".

Doamnelor, sunt preot de 34 de ani într-un sat din județul Călărași, Episcopia Sloboziei și Călărașilor, și dacă găsiți în parohia mea un cetățean care să spună că la botez, cununie sau înmormântare nu a primit chitanță... hai să intru în tonul emisiunii... mă arunc de pe biserică în direct și la o oră de vârf.

Lunar fiecare preot paroh face raport către unitățile ierarhic superioare despre încasarea servicilor religioase, raport de activitate lunar, trimestrial, semestrial și anual, raport despre activități sociale și culturale, despre asistență socială, raport cu vânzarea colportajului adică lumânări, icoane, candele, cărți religioase, etc. etc. și tot ce se poate cumpăra dintr-o biserică și are legătură cu activitatea pastoral-misionară dintr-o parohie.

Am 3 inspecții financiare într-un an de zile, două din partea protoieriei și un control financiar intern trimis de Episcopie.

Trecem peste faptul că 90% dintre biserici nu au vânzare mai mult de 2-3 mii lei într-un an de zile din care doar 10-15% reprezintă venit propriu-zis.

Nu există preot care să-și facă obrazul de rușine prin evaziune fiscală, că nu are cu ce. În parohia mea de 250 de familii am o cununie, 10 botezuri și 14-15 înmormântări într-un an de zile. Preotul primește de la stat doar 60% din salariu, restul îl complectează din încasări proprii. Parohia unde slujesc are lunar de achitat peste 2600 lei diferențe de salariu (suntem 3 salariați), C.A.S. șomaj, fonduri sociale, fonduri de susținere, asistență socială, abonamente la reviste religioase, utilități, întreținerea bisericii, a curții, a cimitirelor etc. De unde ? Din evaziune ?

Nimic nu este mai urmărit în această țară decât lumânările care se vând în biserică ! Sunt chitanțe, bonuri de ieșire, de intrare și nu există scuză în fața organelor de control ca acestea să nu corespundă între ele. Cine cunoaște puțină contabilitate își dă seama ce vreau să spun.

Spunea cineva "să se pună case de marcat în biserică"! Să se pună ! Sunt de acord. Știți cât costă o lumânare ? Cele mici 20 de bani și cele puțin mai mari 40 de bani. Este imposibil să faci evaziune fiscală la parohie pentru că sumele sunt ridicol de mici iar la nivelul Protoieriei și Episcopiei ar trebui să fie "constituit un grup infracțional". Pentru ce ? La acest nivel ?!

Și vă dau un argument "tare".

Vedem la TV politicieni de rangul doi, trei, patru, comentatori, formatori de opinie care susțin ideea că: popii nu dau chitanță, că fac afaceri, că Biserica face evaziune, că... bla, bla, bla... Și acum vă dau argumentul. Politicienii care ajung în rangul întâi, adică devin miniștrii, parlamentari, prim-miniștrii sau președintele țării își schimbă radical discursul apreciind activitatea onestă a Bisericii. V-ați întrebat de ce ? Vă răspund eu ! Pentru că intră în posesia unor informații despre activitatea Bisericii pe care nu le știau.

Acum revin la începutul articolului. Doamnă Monica Pop, directoarea spitalului de oftalmologie din București: Cum ați putut ridica o clasă socială împotriva alteia ? Medici versus preoți ! Să știți că "popii" sunt preoți, așa cum medicii sunt medici nu felceri. Și vă mai scriu ceva: Niciodată nu veți vedea la TV un preot spunând că nu a primit chitanță de la un doctor.

În urmă cu vreo 7-8 ani soția mea a fost operată la ambii ochi la spitalul la care dumneavoastră erați și atunci directoare. Doamnă, ce pot să vă spun, soția mea a primit chitanță pentru absolut toate cheltuielile din spital; de la portar, de la femeia de serviciu, de la infirmieră, de la asistentă, de la domnul doctor care a operat-o, de la farmacia spitalului de unde a primit medicamente... A venit acasă cu portofelul gol de bani dar plin de chitanțe.

Repet... niciodată, dar niciodată nu veți vedea la televizor un preot spunând că doctorii nu dau chitanță. Știți de ce... ? Știți de ce... ? Dacă nu știți întrebați-o pe doamna Monica Tatoiu. Poate știe dumneaei. Sper să vă răspundă serios nu ca atunci când a spus într-o emisiune că a făcut sex nebun o noapte întreagă. Iartă-mă dragă cititorule că repet ce a spus doamna, dar la câte am auzit și văzut în viața mea chiar nu mă mai supăr.

Preot Nicolae Trușcă
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Șoferii ar putea fi amendați pe baza filmărilor făcute de alți șoferi. Există o singură condiție!

astăzi, 11:50
28

Un proiect de ordonanță prevede că imaginile surprinse astfel pot fi trimise polițiștilor, iar în baza lor, s-ar putea da amenzi. Asta ar putea contribui la reducerea numarului de accidente...

Patru ani de închisoare după ce a tâlhărit o studentă în centrul Sucevei, bărbatul a fost prins în Botoșani!

astăzi, 11:08
37

Un bărbat în vârstă de 35 de ani, din Republica Moldova, aflat în arest preventiv din luna ianuarie a acestui an pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată, un f...

Anunț important de la Tribunalul Botoșani pentru candidații la CJ!

astăzi, 10:51
92

Tribunalul Botoșani înștiințează candidații care și-au anunțat intenția de a candida pentru funcția de președinte al Consiliului Județean (CJ) din Botoșani, dar și pentru consilieri...