De vineri, persoanele cu venituri mici pot primi bani pentru a-și plăti facturile la apă și canalizare

De vineri, persoanele cu venituri mici pot primi bani pentru a-și plăti facturile la apă și canalizare
Familiile sau persoanele singure cu venituri mici pot primi, de la sfârșitul săptămânii, un ajutor lunar din partea autorităților locale pentru plata serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, după cum prevede un act normativ publicat marți în Monitorul Oficial.
 
Potrivit Avocatnet.ro, măsurile privind acordarea unor ajutoare financiare pentru plata unor utilități pentru anumite categorii de persoane se regăsesc în Legea nr. 215/2018 privind modificarea și completarea Legii serviciului de alimentare cu apă și de canalizare 241/2006. Actul normativ a fost publicat marți în Monitorul Oficial, iar prevederile acestuia se vor aplica începând de vineri.
 
Mai exact, actul normativ prevede acordarea unui ajutor financiar familiilor sau persoanelor singure cu venituri scăzute pentru plata serviciului de apă și canalizare. Ajutoarele se acordă în limita a 75 litri de apă/persoană/zi, apă uzată evacuată la rețeaua de canalizare, iar sumele necesare acordării acestor ajutoare bănești vor proveni de la bugetul local.
 
Familiile sau persoanele singure care primesc ajutor social beneficiază de un ajutor lunar care va acoperi cel puțin 50% din costul de furnizare a serviciului de alimentare cu apă și canalizare. Venitul lunar al familiei se stabilește pe baza veniturilor tuturor membrilor acesteia din luna anterioară lunii în care s-a făcut cererea pentru acordarea ajutorului lunar.
 
Limitele de venituri până la care se acordă ajutorul lunar pentru plata apei și canalizării sunt cele prevăzute în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece, respectiv 1,572 ISR în cazul familiilor și 2,164 ISR pentru persoanele singure. În condițiile în care, în acest an, indicatorul social de referință (ISR) are valoarea de 500 de lei, limita veniturilor pentru familii este de 786 de lei, în timp ce pentru persoanele singure, limita venitului este de 1.082 de lei.
 
Valoarea ajutorului lunar pentru plata serviciilor de alimentare și modalitatea de decontare a acestuia se stabilesc printr-o hotărâre a consiliului local, iar acordarea ajutorului se face prin dispoziția primarului, la solicitarea celor interesați.
 
Suplimentar, proiectul legislativ mai prevede și posibilitatea acordată persoanelor singure sau familiilor cu venituri mai mici decât salariul minim pe economie (1.900 de lei) de a deconta, parțial sau chiar integral, costurile legate de branșarea sau racordarea la sistemul de alimentare cu apă și canalizare.
 
În condițiile în care recent a fost adoptat un act normativ care stabilește că, începând de anul viitor, taxa pe valoarea adăugată aplicată serviciilor de canalizare se va reduce de la 19% la 9%, românii vor plăti facturi mai mici pentru acest tip de servicii, încheie sursa citată.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

(A) INFORMARE din partea Primăriei comunei Mihai Eminescu

astăzi, 16:56
7

1. Primăria comunei Mihai Eminescu vă aduce la cunoștință că, în conformitate cu prevederile Ordinul  Prefectului Județului Botoșani nr. 200/19.03.2024 și ale HCL -ului nr. 49/26.0...

Elevii dintr-un oraș din Botoșani și-au dat „întâlnire” cu jandarmii!

astăzi, 15:54
42

Elevii de la Liceul „Dimitrie Cantemir" din Darabani au participat, marți dimineață, la o activitate preventivă desfășurată de jandarmii botoșăneni.Discuțiile cu liceenii s-au...

Candidații pentru funcțiile de primar și consilieri locali în comuna Mihai Eminescu și-au depus candidaturile!

astăzi, 15:31
173

Verginel Gireadă, candidatul din partea Partidului Social Democrat (PSD) – Filiala Botoșani pentru funcția de primar al comunei Mihai Eminescu, și-a depus candidatura la Biroul Electoral de ...