De azi, pasaportul e valabil 10 ani

De azi, pasaportul e valabil 10 ani

Pasapoartele simple electronice eliberate adultilor vor avea valabilitate de 10 ani, incepand de vineri, cand intra in vigoare modificarile aduse Legii 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate.

Pana acum, termenul de valabilitate era de cinci ani.

Pentru celelalte segmente de varsta, termenul de valabilitate ramane nemodificat:
-3 ani pentru persoanele cu varsta de pana la 12 ani
-5 ani pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 12 si 18 ani.

Cererile pentru eliberarea documentelor de calatorie depuse anterior datei de 20 iulie vor fi procesate potrivit dispozitiilor legale aplicabile la data depunerii cererii.

"Aceste modificari au ca scop reducerea aglomeratiei de la serviciile de pasapoarte din tara, respectiv de la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate si cresterea eficientei in procesul de eliberare a documentelor de calatorie", transmite MAE intr-un comunicat.

Tot de vineri intra in vigoare noile prevederi privind conditiile de eliberare a pasaportului simplu temporar. Astfel, MAE anunta ca pasapoartele cu valabilitate de un an vor fi eliberate in cel mult 3 zile lucratoare in situatii obiective in care, din motive de sanatate, familiale sau profesionale, este necesara si urgenta prezenta persoanei pe teritoriul altui stat si nu exista timpul necesar pentru emiterea pasaportului simplu electronic. Pentru asta, trebuie prezentate documente justificative.

"Persoanele care nu doresc un pasaport simplu electronic sau cele care nu pot prezenta documentele justificative din categoria celor mai sus mentionate, vor putea primi pasaport temporar, dar in termenul de eliberare a documentului electronic: maxim 30 de zile lucratoare, in cazul cererilor depuse in tara si cel mult 90 de zile lucratoare pentru cererile depuse in strainatate", precizeaza MAE.

MAE si MAI anunta si ca la nivel national s-a decis suplimentarea personalului de la ghisee, mutarea structurilor de pasapoarte in sedii noi care ofera conditii decente si spatii de asteptare pentru cetateni (ex. pentru regiunea Bucuresti-Ilfov structurile de pasapoarte functioneaza in centrele comerciale ParkLake si Plaza Romania).

De asemenea, la nivelul misiunilor diplomatice si al oficiilor consulare, s-a realizat informatizarea tuturor serviciilor consulare si introducerea unor mijloace moderne de gestionare a cererilor de natura consulara, care au condus la procesarea unui volum mai mare de solicitari si la reducerea considerabila a timpului de asteptare.

Ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...